Ryba

Ryba s mrkvovou tarhoňou a vínovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Rybu ( ideálny je zubáč) naporciujeme na filety a povyťahujeme kosti. Vyfiletovanú rybu pokrájame zhruba na 160 g porcie. Z orezu a kostí uvaríme vývar, ktorý varíme pol hodiny a potom ho scedíme cez gázu. Zredukujeme ho varom na silný vývar, ktorý nám poslúži ako základ omáčky (150 ml).
  2. Nakrájanú cibuľu speníme na masle, zalejeme vínom, jemne zredukujeme, pridáme bobkové listy, zredukovaný rybací vývar, smotanu, víno a prevaríme. Ochutíme soľou, štipkou cukru a citrónovou šťavou. Vyberieme bobkové listy a omáčku rozmixujeme. Podľa potreby zahustíme škrobom. Omáčka má chutiť jemne kyslo po víne.
  3. Urobíme mrkvové pyré, ktoré použijeme na mrkvovú tarhoňu. Mrkvu opláchneme, dáme upiecť pod alobalom s olejom a so soľou domäkka. Rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a prilievame zeleninový vývar (vodu), aby vzniklo hladké pyré. Dochutíme soľou, cukrom a prepasírujeme.
  4. Tarhoňu orestujeme nasucho v panvici. Uvaríme ju v jemne osolenej vode, scedíme a prepláchneme studenou vodou. Prilejeme zeleninový vývar, pridáme mrkvové pyré, prehrejeme, zjemníme maslom a dochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou.
  5. Hráškové struky opláchneme, nakrájame na menšie kúsky, ktoré prudko krátko orestujeme na oleji. Osolíme, osladíme, nakoniec pridáme kúsok masla.
  6. Na rozohriatej panvici s olejom opečieme pripravené porcie ryby kožou dole. Jemne osolíme a pečieme na miernej teplote 4 minúty (záleží na hrúbke filety), potom pridáme plátok citróna a lyžicu masla. Porcie ryby otočíme, vypneme sporák a speneným maslom rybu prelievame, aby bola upečená do sklovita (to znamená že musí byť šťavnatá, nie vysušená). Podávame s mrkvovou tarhoňou s vínnou omáčkou, dozdobenou opraženými hráškovými strukmi.