Ryba
Ryba s mrkvovou tarhoňou a vínovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
Postup- Rybu ( ideálny je zubáč) naporciujeme na filety
a povyťahujeme kosti. Vyfiletovanú rybu pokrájame zhruba na
160 g porcie. Z orezu a kostí
uvaríme vývar, ktorý varíme pol
hodiny a potom ho scedíme cez
gázu. Zredukujeme ho varom na
silný vývar, ktorý nám poslúži
ako základ omáčky (150 ml).
- Nakrájanú cibuľu speníme na masle,
zalejeme vínom, jemne zredukujeme, pridáme bobkové listy,
zredukovaný rybací vývar, smotanu, víno
a prevaríme. Ochutíme soľou,
štipkou cukru a citrónovou šťavou. Vyberieme bobkové listy a omáčku rozmixujeme. Podľa potreby
zahustíme škrobom. Omáčka má chutiť
jemne kyslo po víne.
- Urobíme mrkvové pyré, ktoré
použijeme na mrkvovú tarhoňu.
Mrkvu opláchneme, dáme upiecť pod alobalom s olejom a so soľou
domäkka. Rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a prilievame zeleninový vývar (vodu),
aby vzniklo hladké pyré. Dochutíme soľou, cukrom a prepasírujeme.
- Tarhoňu orestujeme nasucho v panvici. Uvaríme ju v jemne
osolenej vode, scedíme a prepláchneme studenou vodou.
Prilejeme zeleninový vývar, pridáme mrkvové pyré, prehrejeme, zjemníme maslom a dochutíme soľou, cukrom,
citrónovou šťavou.
- Hráškové struky opláchneme, nakrájame
na menšie kúsky, ktoré prudko
krátko orestujeme na oleji. Osolíme, osladíme, nakoniec pridáme kúsok masla.
- Na rozohriatej panvici s olejom opečieme pripravené porcie ryby kožou dole. Jemne osolíme a pečieme na miernej
teplote 4 minúty (záleží na hrúbke filety), potom pridáme
plátok citróna a lyžicu masla.
Porcie ryby otočíme, vypneme
sporák a speneným maslom
rybu prelievame, aby bola upečená do sklovita (to znamená
že musí byť šťavnatá, nie vysušená). Podávame s mrkvovou
tarhoňou s vínnou omáčkou, dozdobenou opraženými hráškovými strukmi.
|