Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. októbra 2010
Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept)
Foto: sracz

Nostalgické spomienky staršie ako 30 rokov. Nepoznám otca, ktorý by svojej dcérke, princezničke, nezniesol modré z neba. A keď ešte, žmurkajúc nevinnými detskými očkami, Zobraziť celý popisNostalgické spomienky staršie ako 30 rokov. Nepoznám otca, ktorý by svojej dcérke, princezničke, nezniesol modré z neba. A keď ešte, žmurkajúc nevinnými detskými očkami, zašepoce: „Taťko, môj maličký, uvar mi, proskám pekne, ružovú kapustičku“, tak to už je „pán tvorstva“, s hmotnosťou nad cent, absolutne na mäkko. Varí so stiahnutým hrdlom, pýchou v duši a teší sa na okamihy, keď jeho ratolesť, s véééľkou lyžicou v ruke, bojuje s klobáskovým ježkom vo svojej milovanej lahôdke; a pradie láskou.

6÷8
porcií
15´ minút
príprava
30´÷ 40´ minút
tepelná úprava

Suroviny

2÷3 PL (slnečnicový, kukuričný)
1 ks malá žltá
2÷3 - strúčik
1 ks (170 g)
1 KL
1 ML
1 ML
0,5 ML
0,5 ML
1 ks menšia
2÷3 ksstredná
1÷1,5 PL
3÷4 ks
1 ks čerstvý vetvičky
0,5÷0,75 l
Zálievka:
227 g
1 ks
2÷3 PL (podľa chuti)
1÷1,5 PL (podľa chuti)
0,25 l čerstvé
1 ks stredný na zahustenie




Postup

  1. 1

    opakujem prípravu pracoviska s pomôckami a ingredienciami.

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do stredne vysokého hrnca nastrúham (na tenko pokrájam) menšiu cibuľu, pridám pretlačené (prelisované) 2÷3 strúčiky cesnaku a prilejem 2÷3 PL olivového oleja (veľmi dobrý je aj slnečnicový, kukuričný, .......); nechám speniť a hneď vmiešam 170 g (obsah 1konzervy) kvalitného paradajkového pretlaku.

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do takto zoskupeného základu postupne prisypujem 1 KL (kávovú lyžičku) čerstvo mletého čierneho korenia (MČK), 1 ML (mokka lyžičku) mletej papriky červenej pálivej (MPČP), 1 ML mletej rasce (MR), ½ ML mletého muškátového orieška a ½ ML mletých klinčekov; opatrne, jemne a krátko premiešam.

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    priložím pokrájanú kapustu,

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    samozrejme aj postrúhaný hlúbik je fajn a tak šup s ním tam,

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na drobno pokrájané 2 stredné maradajky a 1 PL vegety; opäť nežne premiešam.

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    prilejem potrebné množstvo vody (tak aby zakryla kapustu) a vložím bobkový list a halúzku čerstvého rozmarínu (lebo som ho mal po ruke; ale ani saturejka, tymián, alebo čerstvý majorán – až po dovarení – tejto kapuste s mušelínom nepoškodia); nechám pomaly variť.

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    než sa kapusta dovarí pripravím „nádstavbu“ = 227 g kyslej smotany vyšľahám s vajíčkom, 2 PL kápiového krému (pomazánky mojej Mamky), kryštálovým cukrom (podľa chuti) ja som dal 1 PL, ~ ¼ l čerstvého mlieka a ako prevenciu pred možným „hrčkovatením“, so štipkou jedlej sódy bicarbóny; na zahustenie nastrúham stredne veľký zemiak.

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    prv zahustím, premiešam, chvíľočku nechám povariť a počas stáleho premiešavania vlievam vyšľahanú smotanovú „nádstavbu“.

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    odpoveď všetečným priateľkám z Varechy – pomocníkov mám dvoch = pravú a ľavú ruku; použitý riad a pomôcky (a to počas každého varenia i pečenia) priebežne umývam a odkladám na patričné miesta!

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    podávame v hlbokých tanieroch s klobáskou (párkom) à la ježko, alebo pörköltíkom, alebo paprikášom, alebo „volským okom“, alebo iba tak, s ničím, ale s riadnym „burkovčiakom“ domáceho chlebíka;

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    namiesto opečených údenín môžeme podávať aj s lahôdkovými muffinami z hovädieho mäsa aj s ich „výpekom“. Recept, vhodný aj pre diabetikov, čoskoro uverejním na Vareche. D o b r ú c h u ť Vám!

    Ružová kapusta pre Bábiku Angeliku (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

marianne69
vyskusam,ja mozem kapustu na akykolvek sposob a musel z vas byt uzasny tato.
vybusna
ja som varievala paradajkovu kapustu podobne, miesto rozmarinu som davala vela majoranky, ale nedavala som tam smotanu....toto vidim naozaj prvykrat.....s tymi hovadzimi vecickami z 12 obrazku ...no velka fajnotka
frezia68
Nuž Tvoja princeznička musí mať aj teraz krásne spomienky.....fazuľa,kapusta a zemiaky=grunt našej stravy a chutia na každý spôsob.Podrobný fotorecept a aj tento spôsob výborný.
evanaaa
Ano, je to podobné paradajkovej kapuste, ale bez mlieka a byliniek, vrátane bobk. listu, najlepšia je ozaj s mäsom na šťave. Szracz, nie je tam veľa toho ĆK pre tú malú? Mne by to štípalo, aj keď mám rada pikantné, ale nie s čier.korením. A ak dám, tak štipku, ale bieleho, je jemnejšie.
sracz
Ďakujem Vám všetkým za milé komentáre! Hovädzie "vecičky" z 12. obr. - muffins, už som pridal. Evanaaa - keď bola moja princeznička drobňúčka, tak som MČK a iné pikantné ingrediencie samozrejme vynechával. Teraz ich aj ona, tak ako ja a okruh mojich známych, ľúbi v dnešnej podobe. Ty si môžeš, aj moje recepty, dochucovať podľa vlastnej chute a možností! Takto varím ja a až do konca svojho života nebudem na tom nič meniť! Teda: aj tak še da, i tak še da! citát nezabudnuteľného Paľka Mikulíka, rodáka * 2. marca 1944 z Prešova, aj môjho vzácneho priateľa!
gittka
kapustičku vždy.a takto varená s takým pôvabom musí mat výnimočnú chut.skvelé,niet čo dodat...
jody
Už pri názve som tušila, koľká bije a veru som sa nesklamala. SUper vec, veľké mňam. :-)
ivori
Dobry večer možem sa spytať kde ste sa naučili tak dobre variť? Prečítala som si Vaše recepty a musím uznať že varíte dobre.
anina43
hlúbik z kapusty nepoužívaj, pretože obsahuje veľa dusičňanov
jody
Hlub z kapusty je jedna z najlepsich veci. Napchavam sa tym cely zivot. A dusicnany? Po tom, co sa pouzivaju umele hnojiva, su dusicnany vsade.
babidka
Feri , ja uz iba s tym"falateckom domacoho chlebika" , ved k takej dobrej kapusticke ani ine nepotrebujem ....
zitar
Paradajková kapusta a "fašírka", výborné jedlo, prípomína mi detstvo, keď som si vyžobronila, že som mohla chodiť do školskej družiny na obedy. / Starká, ktorá s nami bývala, varila každý deň/. Ja za to nemôžem, ale mne tam hrozne chutilo. Možno preto, že som bola jedináčik a tam bolo kopu rovesníkov. Ale ku Tvojej kapustičke, vyzerá výborne a takto vylepšenú o smotanku ju navarím aj ja. Párkový ježko sa určite bude páčiť môjmu vnúčikovi.
evanaaa
Sracz, ja ti nechcem radiť aby si tvoj postup menil, len som chcela povedať, ako a čo mám či nemám rada, veď chute sú rôzne, to neznamená, že sa mi tvoj recept neľúbi.
violetacamorova
Práve túto ružovú kapustičku varím, musím priznať, že sa mi tvoje recepty na prvý pohľad videli také prepchaté plné ingrediencií. Samozrejme, že ich mám všetky v skrini ale ich nepoužívam, tak sa mi ich dnes podarilo všetky prevetrať vďaka tvojmu rcp, som vo fáze pred zahustením, postup je popísaný krásne aj pre ozajstného začiatočníka. Rozvoniava kapustička po celej kuchyni, si ozajstný majster kuchár, klobúk dole, vďaka za skvelý rcp. A vidí sa mi, že si nebol dávno na vareche, tak nech sa ti darí aj celej rodine tam za veľkou mlákou. A naozaj vďaka za recept, teším sa, až dovarím tvoju kapustičku!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia