Foto: sracz
Nostalgické spomienky staršie ako 30 rokov. Nepoznám otca, ktorý by svojej dcérke, princezničke, nezniesol modré z neba. A keď ešte, žmurkajúc nevinnými detskými očkami, Zobraziť celý popisNostalgické spomienky staršie ako 30 rokov. Nepoznám otca, ktorý by svojej dcérke, princezničke, nezniesol modré z neba. A keď ešte, žmurkajúc nevinnými detskými očkami, zašepoce: „Taťko, môj maličký, uvar mi, proskám pekne, ružovú kapustičku“, tak to už je „pán tvorstva“, s hmotnosťou nad cent, absolutne na mäkko. Varí so stiahnutým hrdlom, pýchou v duši a teší sa na okamihy, keď jeho ratolesť, s véééľkou lyžicou v ruke, bojuje s klobáskovým ježkom vo svojej milovanej lahôdke; a pradie láskou.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2÷3 PL (slnečnicový, kukuričný) |
|
1 ks malá žltá |
|
2÷3 - strúčik |
|
1 ks (170 g) |
|
1 KL |
|
1 ML |
|
1 ML |
|
0,5 ML |
|
0,5 ML |
|
1 ks menšia |
|
2÷3 ksstredná |
|
1÷1,5 PL |
|
3÷4 ks |
|
1 ks čerstvý vetvičky |
|
0,5÷0,75 l |
|
Zálievka: | |
227 g |
|
1 ks |
|
2÷3 PL (podľa chuti) |
|
1÷1,5 PL (podľa chuti) |
|
0,25 l čerstvé |
|
1 ks stredný na zahustenie |
|
Postup
-
1
opakujem prípravu pracoviska s pomôckami a ingredienciami.
-
2
do stredne vysokého hrnca nastrúham (na tenko pokrájam) menšiu cibuľu, pridám pretlačené (prelisované) 2÷3 strúčiky cesnaku a prilejem 2÷3 PL olivového oleja (veľmi dobrý je aj slnečnicový, kukuričný, .......); nechám speniť a hneď vmiešam 170 g (obsah 1konzervy) kvalitného paradajkového pretlaku.
-
3
do takto zoskupeného základu postupne prisypujem 1 KL (kávovú lyžičku) čerstvo mletého čierneho korenia (MČK), 1 ML (mokka lyžičku) mletej papriky červenej pálivej (MPČP), 1 ML mletej rasce (MR), ½ ML mletého muškátového orieška a ½ ML mletých klinčekov; opatrne, jemne a krátko premiešam.
-
4
priložím pokrájanú kapustu,
-
5
samozrejme aj postrúhaný hlúbik je fajn a tak šup s ním tam,
-
6
na drobno pokrájané 2 stredné maradajky a 1 PL vegety; opäť nežne premiešam.
-
7
prilejem potrebné množstvo vody (tak aby zakryla kapustu) a vložím bobkový list a halúzku čerstvého rozmarínu (lebo som ho mal po ruke; ale ani saturejka, tymián, alebo čerstvý majorán – až po dovarení – tejto kapuste s mušelínom nepoškodia); nechám pomaly variť.
-
8
než sa kapusta dovarí pripravím „nádstavbu“ = 227 g kyslej smotany vyšľahám s vajíčkom, 2 PL kápiového krému (pomazánky mojej Mamky), kryštálovým cukrom (podľa chuti) ja som dal 1 PL, ~ ¼ l čerstvého mlieka a ako prevenciu pred možným „hrčkovatením“, so štipkou jedlej sódy bicarbóny; na zahustenie nastrúham stredne veľký zemiak.
-
9
prv zahustím, premiešam, chvíľočku nechám povariť a počas stáleho premiešavania vlievam vyšľahanú smotanovú „nádstavbu“.
-
10
odpoveď všetečným priateľkám z Varechy – pomocníkov mám dvoch = pravú a ľavú ruku; použitý riad a pomôcky (a to počas každého varenia i pečenia) priebežne umývam a odkladám na patričné miesta!
-
11
podávame v hlbokých tanieroch s klobáskou (párkom) à la ježko, alebo pörköltíkom, alebo paprikášom, alebo „volským okom“, alebo iba tak, s ničím, ale s riadnym „burkovčiakom“ domáceho chlebíka;
-
12
namiesto opečených údenín môžeme podávať aj s lahôdkovými muffinami z hovädieho mäsa aj s ich „výpekom“. Recept, vhodný aj pre diabetikov, čoskoro uverejním na Vareche. D o b r ú c h u ť Vám!
Diskusia k receptu