Rizoto s plodmi mora
Rizoto s plodmi mora

Rizoto s plodmi mora

Peter Oravec
šéfkuchár reštaurácie Flamender v Bratislave, 6. septembra 2017
Rizoto s plodmi mora
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g (alebo carnaroli)
50 ml
5 g
700 ml
200 g
10 g
300 ml (do ryže)
50 ml
30 g
3 g
100 ml (do morských plodov)
50 g
100 ml
150 g
2 g
50 ml




Postup

  1. 1

    Šalotku opražíme na oleji. Pridáme tymian a ryžu arborio. Ryžu potom pražíme ešte asi 7 minút. Pridáme biele víno, necháme ho odpariť a zmes podľa potreby osolíme a podlejeme vriacim zeleninovým vývarom. Ryžu nevaríme úplne domäkka.

  2. 2

    Príprava morských plodov: Spoločne na oleji opražíme šalotku, cesnak a čili. Pridáme morské plody, podlejeme ich bielym vínom a necháme ho odpariť. Pridáme zeleninový vývar, soľ a maslo.

  3. 3

    Do tejto zmesi pridáme ryžu a spolu povaríme ešte 5 minút, aby sa chute spojili. Potom pridáme sezamový olej a šafran. Podľa potreby ešte dolejeme vývarom. Tip šéfkuchára Peťa: Keď urobíme do rizota čiaru cez stred, a tá sa už spája do pôvodného stavu pomaly, vtedy má tú správnu konzistenciu a môžeme ho odstaviť. Vložíme doň parmezán, citrónovú kôru, citrónovú šťavu – miešame 2 minúty mimo ohňa, prípadne dosolíme.

Diskusia k receptu

dormella
Predpokladam, ze risotto je pripravene z mrazenych mozskych plodu, takze by melo mit + - tento tento kukuc:
 blog.giallozafferano.it/danicucina/risotto-di-mare-con-pesce-su...

Tady je z cerstvych mozskych plodu:
ttp://www.chefsilvia.it/primi-piatti-pasta-risotti/item/risotto-allo-zafferano-e-frutti-di-mare.html
Sefe, postup neni spatny, ale mate tam absurdni mnozstvi parmezanu, kterou by Italove nepouzili ani doRrisotta po Parmsku (pri zachovani stejne gramaze ryze). Do risotta s morskymi ploty parmezan nepatri!!
S prominutim, ale toto Vase mi pripomina hodne ryzovou kasi.
afataga
@Dormella (6.9.2017 18:31)

Neviem, kolko syra davaju Taliani, ale suhlasim, co sa tyka prezentacie, vyzera to pomerne negustiozne
dormella
@Afataga (6.9.2017 19:18)
Da se udelat i kremovite risotto s morskymi plody, ale vzdy bez parmezanu:
 www.lacucinaitaliana.it/ricetta/primi/risotto-allonda-con-cozze...

Rika se mu risotto na vlne (rozumneno morske) = risotto all’onda
Ne vzdy se risotto dela "na vlne", zalezi na inrediencich a tez v jake casti Italie se nachazime - tedy zda v severni ci jizni . V kazdem pripade risotto s morskymi plody a parmezan k sobe nepasuji, syr jejich chut totalne prehlusi.