Rizoto s plodmi mora
šéfkuchár reštaurácie Flamender v Bratislave, 6. septembra 2017
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
400 g (alebo carnaroli) |
|
50 ml |
|
5 g |
|
700 ml |
|
200 g |
|
10 g |
|
300 ml (do ryže) |
|
50 ml |
|
30 g |
|
3 g |
|
100 ml (do morských plodov) |
|
50 g |
|
100 ml |
|
150 g |
|
2 g |
|
|
|
50 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Šalotku opražíme na oleji. Pridáme tymian a ryžu arborio. Ryžu potom pražíme ešte asi 7 minút. Pridáme biele víno, necháme ho odpariť a zmes podľa potreby osolíme a podlejeme vriacim zeleninovým vývarom. Ryžu nevaríme úplne domäkka.
- 2
Príprava morských plodov: Spoločne na oleji opražíme šalotku, cesnak a čili. Pridáme morské plody, podlejeme ich bielym vínom a necháme ho odpariť. Pridáme zeleninový vývar, soľ a maslo.
- 3
Do tejto zmesi pridáme ryžu a spolu povaríme ešte 5 minút, aby sa chute spojili. Potom pridáme sezamový olej a šafran. Podľa potreby ešte dolejeme vývarom. Tip šéfkuchára Peťa: Keď urobíme do rizota čiaru cez stred, a tá sa už spája do pôvodného stavu pomaly, vtedy má tú správnu konzistenciu a môžeme ho odstaviť. Vložíme doň parmezán, citrónovú kôru, citrónovú šťavu – miešame 2 minúty mimo ohňa, prípadne dosolíme.
Tiež mora:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
blog.giallozafferano.it/danicucina/risotto-di-mare-con-pesce-su...
Tady je z cerstvych mozskych plodu:
ttp://www.chefsilvia.it/primi-piatti-pasta-risotti/item/risotto-allo-zafferano-e-frutti-di-mare.html
Sefe, postup neni spatny, ale mate tam absurdni mnozstvi parmezanu, kterou by Italove nepouzili ani doRrisotta po Parmsku (pri zachovani stejne gramaze ryze). Do risotta s morskymi ploty parmezan nepatri!!
S prominutim, ale toto Vase mi pripomina hodne ryzovou kasi.
www.chefsilvia.it/primi-piatti-pasta-risotti/item/risotto...
Neviem, kolko syra davaju Taliani, ale suhlasim, co sa tyka prezentacie, vyzera to pomerne negustiozne
Da se udelat i kremovite risotto s morskymi plody, ale vzdy bez parmezanu:
www.lacucinaitaliana.it/ricetta/primi/risotto-allonda-con-cozze...
Rika se mu risotto na vlne (rozumneno morske) = risotto all’onda
Ne vzdy se risotto dela "na vlne", zalezi na inrediencich a tez v jake casti Italie se nachazime - tedy zda v severni ci jizni . V kazdem pripade risotto s morskymi plody a parmezan k sobe nepasuji, syr jejich chut totalne prehlusi.