Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. novembra 2018
Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept)
Foto: sracz

Naši „druhokolenoví” švagrovci, večne sa ľúbiaci bratránek Slávek a jeho švárna Flérka Naděnka, budú na Mikuláša oslavovať „zlatú svadbu“, tak som „skrzevá“ Skype zavčasu Zobraziť celý popisNaši „druhokolenoví” švagrovci, večne sa ľúbiaci bratránek Slávek a jeho švárna Flérka Naděnka, budú na Mikuláša oslavovať „zlatú svadbu“, tak som „skrzevá“ Skype zavčasu skontroloval stav ich prípravy na intenzívne spolunažívanie i v druhej polovici storočnice. Za moju iniciatívu ma Naděnka odmenila „per huba“ receptom na tento vynikajúci zákusok. Prvý rok zavŕšený v 8. dráhe mojeho behu životom sme oslávili v príjemnej spoločnosti našich susedovcov, ktorých som počastoval aj novým „šuteméňom"!

10-12
porcií
30-45 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
250 g
250 g
štipka g
1-1,5 KL
100 g rozpustené
2-3 PL
320-350 g nastrúhané
200-250 ml (višňový, ríbezľový)
Rumová poleva:
80 g rozpustené
150 g
3-4 PL
Čokoládová poleva:
57 g (72 % )
45 g
1-1,5 PL
1-1,5 PL
45 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Prvý pohľad na „naštartované“ ingrediencie môže u niekoho navodiť atmosféru chaosu. Nenechajte sa však odradiť, lebo napriek mojemu prvému pokusu s týmto receptom, som (teda sme) s výsledkom jeho realizácie boli nanajvýš prekvapení a odmenení pochúťkou s novou chuťou. Úplnou náhodou som kúpil jablká „Lucy“ s dužinou zvláštnej červenkastej farby.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do pomocnej misky „vahana“ som preosial hladkú múku, pridal štipku soli, kakao a prášok do pečiva alias „prdop“.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajíčka kuchynskej teploty vyšľahal s práškovým cukrom a rozpusteným maslom a

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    postupne po PL pridával pripravenú zmes hladkej múky s aditívami.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ, čo vyšľahané cesto odpočívalo, olúpal a na „syrových slzách“ som postrúhal jablká a

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ľahko, pomocou stierky, ich postupne ručne zmiešal s cestom. Poznámka: v budúcnosti použijem 500 g jabĺk, ale hlavne lisom na varené zemiaky odšťavím a tak rezy budú ľahšie.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jablkové cesto som vylial do pekáča (330x225) s papierom na pečenie a počas 40-45´ upiekol v rúre vyhriatej na 180 °C/360 °F !!!Čas sledovať a kontrolovať prepečenie cesta!!!

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vymiešal som si rumovú a nad parou pripravil aj

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    čokoládovú polevu.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Základný koláčik sa mi krásne upiekol, položil som si ho na mriežku a po miernom ochladnutí,

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pozdĺžne rozrezal (Poznámka: 2. pokus zrealizujem rozrezaním každej ½ aj na výšku, alebo v „tortovnici“ s Ø 280, vymiešané cesto rozdelím na ¼ a každú upečiem zvlášť); ľavú časť som potrel domácim brusnicovým (cranberry) džemom, korunoval rumovou polevou, prikryl pravou polovicou, povrch oblial „čokopolevou“ a na ňu rozotrel parížsku šľahačku.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ešte mandľové lupienky a

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    s PL zvyšku parížskej šľahačky som mohol servírovať k dobrej čiernej káve.

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Počas príjemného posedenia padlo aj zopár dobrých vtipov a keď som po „kalíšku“ turňanskej drienkovice pridal východniarske „heslo“: vedro-dva šak čľovek ňe hovedo! … ta ňe? Alex zakontroval ruským: duša mieru pozná, viac ako vedro nevypije = Душа меру знает, выше ведра невыпёт!

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Je tu november, teploty aj v Peorii sa ustálili na príjemných 20 °C a naše ruže sa „rozbehli”!

    Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

motyka
Sracz - klobúk dole. Myslela som si, že len varíš a ty aj super pečieš. To musí byť dobrota. Ochutnala by som.
3sandra3
Krásne rezy , musia byť šťavnaté s jablkami a džemom. Palec hore !
garanco
Výborne vylepšený zákusok ( u mňa sa volá jablkový miešaný), urobím podľa Teba ešte dnes večer.
Vitaj medzi sedemdesiatníkmi a veľa šťastia do ďalších rokov!!!
jack
Páči sa mi.Určite je chutný.
evanaaa
Nedbala by som ochutnať ten koláčik...ale tie červenodužinaté jablká ma dostali. Ako chutia?
denyany
Krásne jablká, krásny zákusok! Dala by som si 2-3 kúsky(s mierou si moja duša akosi v tomto smere netyká). A všetko najlepšie ešte želám.
monty469
Tak ty aj pecies? Tak to veru hej. Falatek šutemeňa by som sebe bizovne dala a može i dva. Kolacik vyzera dobre
marsis
Sraczove recepty má vždy dostanú. Sú navyše vtipné podané, takže okrem sliniek v ústach sa mi zbiehajú aj kútiky úst. Aj tento a rozhodla som sa ho vyskúšať. Ďakujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia