Rezy so strúhanými jablkami à la Sacher z Pavlůvek fotorecept
Foto: sracz
Naši „druhokolenoví” švagrovci, večne sa ľúbiaci bratránek Slávek a jeho švárna Flérka Naděnka, budú na Mikuláša oslavovať „zlatú svadbu“, tak som „skrzevá“ Skype zavčasu Zobraziť celý popisNaši „druhokolenoví” švagrovci, večne sa ľúbiaci bratránek Slávek a jeho švárna Flérka Naděnka, budú na Mikuláša oslavovať „zlatú svadbu“, tak som „skrzevá“ Skype zavčasu skontroloval stav ich prípravy na intenzívne spolunažívanie i v druhej polovici storočnice. Za moju iniciatívu ma Naděnka odmenila „per huba“ receptom na tento vynikajúci zákusok. Prvý rok zavŕšený v 8. dráhe mojeho behu životom sme oslávili v príjemnej spoločnosti našich susedovcov, ktorých som počastoval aj novým „šuteméňom"!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
3 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
štipka g |
|
1-1,5 KL |
|
100 g rozpustené |
|
2-3 PL |
|
320-350 g nastrúhané |
|
200-250 ml (višňový, ríbezľový) |
|
Rumová poleva: | |
80 g rozpustené |
|
150 g |
|
3-4 PL |
|
Čokoládová poleva: | |
57 g (72 % ) |
|
45 g |
|
1-1,5 PL |
|
1-1,5 PL |
|
45 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Prvý pohľad na „naštartované“ ingrediencie môže u niekoho navodiť atmosféru chaosu. Nenechajte sa však odradiť, lebo napriek mojemu prvému pokusu s týmto receptom, som (teda sme) s výsledkom jeho realizácie boli nanajvýš prekvapení a odmenení pochúťkou s novou chuťou. Úplnou náhodou som kúpil jablká „Lucy“ s dužinou zvláštnej červenkastej farby.
-
2
Do pomocnej misky „vahana“ som preosial hladkú múku, pridal štipku soli, kakao a prášok do pečiva alias „prdop“.
-
3
Vajíčka kuchynskej teploty vyšľahal s práškovým cukrom a rozpusteným maslom a
-
4
postupne po PL pridával pripravenú zmes hladkej múky s aditívami.
-
5
Zatiaľ, čo vyšľahané cesto odpočívalo, olúpal a na „syrových slzách“ som postrúhal jablká a
-
6
ľahko, pomocou stierky, ich postupne ručne zmiešal s cestom. Poznámka: v budúcnosti použijem 500 g jabĺk, ale hlavne lisom na varené zemiaky odšťavím a tak rezy budú ľahšie.
-
7
Jablkové cesto som vylial do pekáča (330x225) s papierom na pečenie a počas 40-45´ upiekol v rúre vyhriatej na 180 °C/360 °F !!!Čas sledovať a kontrolovať prepečenie cesta!!!
-
8
Vymiešal som si rumovú a nad parou pripravil aj
-
9
čokoládovú polevu.
-
10
Základný koláčik sa mi krásne upiekol, položil som si ho na mriežku a po miernom ochladnutí,
-
11
pozdĺžne rozrezal (Poznámka: 2. pokus zrealizujem rozrezaním každej ½ aj na výšku, alebo v „tortovnici“ s Ø 280, vymiešané cesto rozdelím na ¼ a každú upečiem zvlášť); ľavú časť som potrel domácim brusnicovým (cranberry) džemom, korunoval rumovou polevou, prikryl pravou polovicou, povrch oblial „čokopolevou“ a na ňu rozotrel parížsku šľahačku.
-
12
Ešte mandľové lupienky a
-
13
s PL zvyšku parížskej šľahačky som mohol servírovať k dobrej čiernej káve.
-
14
Počas príjemného posedenia padlo aj zopár dobrých vtipov a keď som po „kalíšku“ turňanskej drienkovice pridal východniarske „heslo“: vedro-dva šak čľovek ňe hovedo! … ta ňe? Alex zakontroval ruským: duša mieru pozná, viac ako vedro nevypije = Душа меру знает, выше ведра невыпёт!
-
15
Je tu november, teploty aj v Peorii sa ustálili na príjemných 20 °C a naše ruže sa „rozbehli”!
Vitaj medzi sedemdesiatníkmi a veľa šťastia do ďalších rokov!!!