Fazuľkový prívarok

Prívarok z fazuľkových strukov so shimeji hubami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Prívarky ma sprevádzajú už krátko od narodenia. Jedným z nich je zo skorej luskovej (strúčikovej) fazuľky, ktorú po mojej babičke aj ja nazývam šesť týždňová.* Hneď po 2. zbere, do tej istej hriadky, sadím fazuľku ešte „krát”. Tzv. dvojkový bešamelový doplnok je v mojom prípade už samozrejmosť a keby som na záver nevložil do hotového prívarku poriadnu „gundžu” lístočkov petržlenovej a niekedy aj zelerovej vňate, tak to by potom na mňa lady Ann, z Nebeských obláčikov, „bizovňe” hrozila prstom!

4-6
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vstupný obrázok pôsobí skromne, ale výsledok je naozaj chutný!
  2. Očistenú a pokrájanú fazuľku i zemiaky som vložil do hrnca, osolil, v kovovom sitku sú bobkový list a guličky nového a čierneho korenia, zalial studenou vodou tak,
  3. aby boli ponorené.
  4. Keď voda už asi 5 minút vrela, priložil som do hrnca aj shimeji huby bez koreňov a varil do skoro mäkka.
  5. Medzitým som uvaril našu klasickú dvojkovú bešamelovú omáčku (bechamel sauce), podľa ingediencií uvedených v surovinách.
  6. Uvarenú fazuľku so zemiakmi som scedil (3 hrnčeky vývaru som si odložil na zápražku a prípadné zriedenie výsledného „diela”). Do uvoľneného hrnca som vložil po 2 PL oleja a masla a po rozpustení som na vzniknutej „emulzii” podusil nadrobno pokrájanú šalotku, potom ju posypal KL mletej sladkej červenej papriky a zalial odloženým vývarom. Po 2-3 minútovom prevretí som do tejto zápražky vrátil odkvapkanú zeleninu, pridal strúčiky pretlačeného cesnaku a vmiešal hotovú bešamelovú omáčku.
  7. Bez lístočkov petržlenovej i zelerovej vňate by to nebol NÁŠ fazuľkový prívarok s krásnymi spomienkami na dávno odídené detstvo i mladosť, pod ochranou babičkinej a mamkinej sukne!
  8. A výsledné „dielo“? Chutilo úžasne, dokonca aj za studena. Len tak bez ničoho, alebo s volským okom, párkom, pečenou klobásou (prípad mojej lepšej ½), či s perkeltom z bársakého mäsa.