Fazuľkový prívarok
Prívarok z fazuľkových strukov so shimeji hubami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Prívarky ma sprevádzajú už krátko od narodenia. Jedným z nich je zo skorej luskovej (strúčikovej) fazuľky, ktorú po mojej
babičke aj ja nazývam šesť týždňová.* Hneď po 2. zbere, do tej istej hriadky, sadím fazuľku ešte „krát”. Tzv. dvojkový bešamelový
doplnok je v mojom prípade už samozrejmosť a keby som na záver nevložil do hotového prívarku poriadnu „gundžu” lístočkov
petržlenovej a niekedy aj zelerovej vňate, tak to by potom na mňa lady Ann, z Nebeských obláčikov, „bizovňe” hrozila prstom!
4-6 porcie |
15 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Vstupný obrázok pôsobí skromne, ale výsledok je naozaj chutný!
- Očistenú a pokrájanú fazuľku i zemiaky som vložil do hrnca, osolil, v kovovom sitku sú bobkový list a guličky nového a čierneho korenia, zalial studenou vodou tak,
- aby boli ponorené.
- Keď voda už asi 5 minút vrela, priložil som do hrnca aj shimeji huby bez koreňov a varil do skoro mäkka.
- Medzitým som uvaril našu klasickú dvojkovú bešamelovú omáčku (bechamel sauce), podľa ingediencií uvedených v surovinách.
- Uvarenú fazuľku so zemiakmi som scedil (3 hrnčeky vývaru som si odložil na zápražku a prípadné zriedenie výsledného „diela”). Do uvoľneného hrnca som vložil po 2 PL oleja a masla a po rozpustení som na vzniknutej „emulzii” podusil nadrobno pokrájanú šalotku, potom ju posypal KL mletej sladkej červenej papriky a zalial odloženým vývarom. Po 2-3 minútovom prevretí som do tejto zápražky vrátil odkvapkanú zeleninu, pridal strúčiky pretlačeného cesnaku a vmiešal hotovú bešamelovú omáčku.
- Bez lístočkov petržlenovej i zelerovej vňate by to nebol NÁŠ fazuľkový prívarok s krásnymi spomienkami na dávno odídené detstvo i mladosť, pod ochranou babičkinej a mamkinej sukne!
- A výsledné „dielo“? Chutilo úžasne, dokonca aj za studena. Len tak bez ničoho, alebo s volským okom, párkom, pečenou klobásou (prípad mojej lepšej ½), či s perkeltom z bársakého mäsa.