Snehový zákusok
Snehový zákusok

Domáce punčové pipky

janka96 - bez fotkyjanka96, dnes 18:35
Domáce punčové pipky
Foto: janka96

Punčové pipky sú obľúbeným retro zákuskom , ktorý očarí nielen svojou sladkou snehovou chuťou, ale aj výraznou ružovou farbou. Hoci sa príprava snehu nad Zobraziť celý popisPunčové pipky sú obľúbeným retro zákuskom , ktorý očarí nielen svojou sladkou snehovou chuťou, ale aj výraznou ružovou farbou. Hoci sa príprava snehu nad parou môže zdať náročná, výsledkom je krásne tuhá a stabilná pena na jemnej domácej piškóte. Dokonalá voľba na oslavy alebo pre potešenie milovníkov tradičných cukrárskych receptov.

120 minút
príprava

Suroviny

Piškóty (základ):
6 ks
70+70 g
200 g
40 g
Snehová pena:
8 ks
300 g
300 g
Punčova poleva:
8 PL
2 PL (podľa potreby aj viac)



Postup

  1. 1

    Príprava piškót: Žĺtky vyšľaháme so 70 g kryštálového cukru do hustej peny. Bielky vyšľaháme so zvyšnými 70 g cukru dotuha. Bielkový sneh ručne a jemne primiešame k žĺtkovej pene. Nakoniec ručne zapracujeme múku zmiešanú so Zlatým klasom.

  2. 2

    Pečenie piškót: Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech s papierom striekame kolieska s priemerom cca 5 cm. Pečieme pri 180 °C asi 7 minút. Upečené piškóty necháme vychladnúť priamo na plechu.

  3. 3

    Snehová pena nad parou: Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme práškový cukor a šľaháme nad parou (vo vodnom kúpeli) 12 minút. Potom misku odstavíme a šľaháme v robote alebo ručným šľahačom ďalej, až kým sneh úplne nevychladne.

  4. 4

    Vrstvenie a sušenie: Tuhý vychladnutý sneh nastriekame pomocou vrecka na piškóty. Dáme do rúry na 100 °C na 8 minút. Následne necháme vychladnúť a uložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.

  5. 5

    Punčová poleva: Preosiaty práškový cukor vymiešame s prevarenou vodou, trochou arómy, citrónovou šťavou a farbivom. Hustotu doladíme podľa potreby (ak je riedka – pridáme cukor, ak tuhá – kvapku vody). Polevu robíme tesne pred zdobením.

  6. 6

    Dokončenie: Pipky vyberieme z chladničky a oblievame polevou pomocou lyžičky (alebo namáčame). Poukladáme na tácku a necháme ešte aspoň hodinu v chlade stuhnúť.

Diskusia k receptu