Nepečená kokosová roláda
Nepečená kokosová roláda

Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál

janka96 - bez fotkyjanka96, dnes 09:50
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál
Foto: janka96

Tento recept je skutočný rodinný klenot, ktorý má už 60 rokov a na internete ho v tejto podobe nenájdete. Naučila ma ho moja Zobraziť celý popisTento recept je skutočný rodinný klenot, ktorý má už 60 rokov a na internete ho v tejto podobe nenájdete. Naučila ma ho moja mamina a ju zasa jej mama. Je to poctivá retro chuť bez kávy, rumu či džemu. V tej dobe gazdinky nevážili na digitálnych váhach, ale piekli „od oka“ a s citom v rukách. Ak hľadáte skutočnú kvalitu, kde dominuje maslo, kakao a kokos, toto je tá pravá roláda!

35-40 (+ tuhnutie) minút
príprava

Suroviny

8 bal.
od oka
podľa chuti a farby cesta
podľa chuti
podľa potreby
Plnka:
500 g
podľa chuti



Postup

  1. 1

    Príprava sypkej zmesi: Keksy Marina nastrúhame na tej najjemnejšej strane strúhadla. K nastrúhaným keksíkom pridáme „od oka“ kakao, kokos a práškový cukor. Poriadne premiešame všetky sypké suroviny.

  2. 2

    Spracovanie cesta: K sypkej zmesi postupne prilievame mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré musí byť „zlatá stredná cesta“ – ani príliš tuhé, ani premočené či extrémne lepivé. Musí sa lepiť len trošku, aby sa dalo pekne vyvaľkať a zrolovať.

  3. 3

    Príprava na vaľkanie: Hotové cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa nám s ním lepšie pracovalo čím vzniknú dve retro kokosové rolády. Obidve časti vyvaľkáme, na doske pracujeme výhradne s práškovým cukrom a kokosom.

  4. 4

    Dokonalý maslový krém: Zmäknuté maslo a práškový cukor (podľa chuti, ale krém by mal byť dostatočne sladký) vyšľaháme ručne varechou. Cieľom je, aby zmizla maslová chuť a vznikol nadýchaný krém. Krém je ideálny vtedy, keď medzi zubami už vôbec necítite zrniečka práškového cukru. Do krému kokos nejde!

  5. 5

    ​Plnenie a rolovanie: Na vyvaľkané cesto natrieme len tenkú vrstvu krému – o to v tomto recepte ide. Cesto pomaly zrolujeme a počas rolovania neustále podsypávame kokosom. Na záver roládu celú obalíme na pracovnej doske v kokose.

  6. 6

    Chladenie a podávanie: Konce rolády uzavrieme rolády zabalíme do alobalu a dáme ich poriadne stuhnúť do chladničky. Až po úplnom stuhnutí odrežeme konce a môžeme nakrájať a podávať.

Diskusia k receptu

tomeska
Podobne robím aj ja, Kedže keksy Marína v Čehách a na Morave nie sú, ale iné ,tak z nich, a do plnky dávam trocha kokos poprípade rum alebo rum. trest'. Miznú prvé.
Dobré je to , že ich možno urobit' s velkým predstihom, zamrazit' a k použitiu kedykolvek.
Pekné a pokojné sviatky, M.
janka96
@tomeska
Mňa mamina učila takto s tymito surovinami. Je to taká moja nostalgia na detstvo. A robim to už zopar rokov. Učila ju to zase jej mamina (moja babička) 60 ročný recept. Milujeme v rodine tu roládu. Pekne sviatky aj Vám.🙂