Apsheron - lieskovoorieškový zákusok fotorecept
Zákusok kričí Vianocami vďaka chuti lieskovcov. Môžete ho spraviť aj z mletých mandlí. Keďže je bez múky, je vhodný aj pre celiatikov.
príprava
na 175 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 10 ks |
|
| 1 bal. |
|
| štipka |
|
| 250 g |
|
| 40 g |
|
| 220 g mleté |
|
| Krém: | |
| 600 ml |
|
| 1 balenie |
|
| 180 g |
|
| 70 g |
|
| 10 ks |
|
| 250 g zmäknuté |
|
|
|
|
| 1 PL |
|
| Na dekoráciu: | |
| 50-70 g pražené |
|
Postup
-
1
Krém: V hrnci priveďte 400 ml mlieka do varu. V mise zmiešajte cukor, škrob, vanilkový cukor a 200 ml studeného mlieka. Do horúceho mlieka vmiešajte zmes s cukrom a škrobom, pridajte 10 žĺtkov. Za stáleho miešania priveďte znovu k varu. Po objavení sa prvých bubliniek varte ešte cca 20 sekúnd. Premiestnite zmes do čistej misy a prikryte fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu krému a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
-
2
Korpus: Vyšľahajte bielky so štipkou soli a vanilkovým cukrom do tuha. Postupne pridávajte práškový cukor, pridávajúc ho v 3-4 krokoch. Šľahajte cca 5 minút.
-
3
Jemne vmiešajte stierkou mleté lieskové orechy zmiešané vopred so škrobom. Zmes preložte na plech o veľkosti 42×32cm (klasický plech do rúry) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 175 °C na strednom rošte asi 40-45 minút.
-
4
Ešte teplý koláč rozkrojíme na 3 rovnaké pásy. Otočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme na mriežke vychladnúť.
-
5
Dokončenie krému: Zmäknuté maslo šľaháme asi 3 minúty. Vmiešame vychladnutý puding a dobre vymiešame. Dochutíme rumovou arómou (podľa chuti).
- 6
Polovicu krému preložíme do cukrárenského vrecka (bez špičky). Do druhej polovice vmiešame kakao, dôkladne vymiešame a tiež preložíme do cukrárenského vrecka (bez špičky).
- 7
Na prvý pás koláča pomocou vrecka nanesieme biely krém, položíme druhý pás, nanesieme kakaový krém, položíme posledný pás a nanesieme biely krém.
- 8
Boky koláča potrieme kakaovým krémom a vrch koláča ním ozdobíme.
- 9
Na boky koláča dáme sekané lieskové orechy a koláč dáme stuhnúť do chladničky na 3-4 hodiny.
- 6









Nebol si ďaleko. Samotný recept na tento zákusok pochádza z mesta Baku, čo je dnes hlavné mesto Azerbajdžanu.❤️
Ja som tiež dnes trafila vychytala v práci kolegu, čo je bezlepkový. Dnes práve prišiel na udržiavací výcvik k nám. Inak pracuje v inej budove. Normálne sa tešil, že si môže dať ku káve zákusok, zlatíčko ❤️
Nech sa podarí a chutí hlavne! 😊❤️
V prvej vete nemá byť slovo "trafila". Píšem ako človek 6.deň po sebe v práci 🥴🤣
sto rokov som ho nepiekla.
No mňaaaaam. Ten vyzerá super!
Výborne si popísala postup a krásne
vyzdobila. Prajem príjemné sviatky s výborným kolačikom!!!
Nie je vôbec náročný, smelo do toho, ver si! ❤️
Ďakujem za prianie. Aj tebe prajem krásne sviatky 😊❤️