Orieškový zákusok
Orieškový zákusok

Apsheron - lieskovoorieškový zákusok fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 20. decembra 2025

Zákusok kričí Vianocami vďaka chuti lieskovcov. Môžete ho spraviť aj z mletých mandlí. Keďže je bez múky, je vhodný aj pre celiatikov.

40 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Korpus:
10 ks
1 bal.
 štipka
250 g
40 g
220 g mleté
Krém:
600 ml
1 balenie
180 g
70 g
10 ks
250 g zmäknuté
1 PL
Na dekoráciu:
50-70 g pražené



Postup

  1. 1

    Krém: V hrnci priveďte 400 ml mlieka do varu. V mise zmiešajte cukor, škrob, vanilkový cukor a 200 ml studeného mlieka. Do horúceho mlieka vmiešajte zmes s cukrom a škrobom, pridajte 10 žĺtkov. Za stáleho miešania priveďte znovu k varu. Po objavení sa prvých bubliniek varte ešte cca 20 sekúnd. Premiestnite zmes do čistej misy a prikryte fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu krému a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

    Apsheron - lieskovoorieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Korpus: Vyšľahajte bielky so štipkou soli a vanilkovým cukrom do tuha. Postupne pridávajte práškový cukor, pridávajúc ho v 3-4 krokoch. Šľahajte cca 5 minút.

    Apsheron - lieskovoorieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jemne vmiešajte stierkou mleté lieskové orechy zmiešané vopred so škrobom. Zmes preložte na plech o veľkosti 42×32cm (klasický plech do rúry) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 175 °C na strednom rošte asi 40-45 minút.

    Apsheron - lieskovoorieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte teplý koláč rozkrojíme na 3 rovnaké pásy. Otočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme na mriežke vychladnúť.

    Apsheron - lieskovoorieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dokončenie krému: Zmäknuté maslo šľaháme asi 3 minúty. Vmiešame vychladnutý puding a dobre vymiešame. Dochutíme rumovou arómou (podľa chuti).

  6. 6

    Polovicu krému preložíme do cukrárenského vrecka (bez špičky). Do druhej polovice vmiešame kakao, dôkladne vymiešame a tiež preložíme do cukrárenského vrecka (bez špičky).

    Apsheron - lieskovoorieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na prvý pás koláča pomocou vrecka nanesieme biely krém, položíme druhý pás, nanesieme kakaový krém, položíme posledný pás a nanesieme biely krém.

    Apsheron - lieskovoorieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Boky koláča potrieme kakaovým krémom a vrch koláča ním ozdobíme.

    Apsheron - lieskovoorieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na boky koláča dáme sekané lieskové orechy a koláč dáme stuhnúť do chladničky na 3-4 hodiny.

    Apsheron - lieskovoorieškový zákusok (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

theflyingbaker
@farbuska (20.12.2025 14:45)

Ja som tiež dnes trafila vychytala v práci kolegu, čo je bezlepkový. Dnes práve prišiel na udržiavací výcvik k nám. Inak pracuje v inej budove. Normálne sa tešil, že si môže dať ku káve zákusok, zlatíčko ❤️

Nech sa podarí a chutí hlavne! 😊❤️
garanco
Keby som mala o x-rokov menej, tak by som sa odvážila takúto dobrotu upiecť, no dnes by som sa rada dala na ňu pozvať 🤗.
Výborne si popísala postup a krásne
vyzdobila. Prajem príjemné sviatky s výborným kolačikom!!!