Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky)

lyali - fotkalyali, 30. januára 2011
Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky)
Foto: lyali

Tak takéto halušky som sa naučila robiť od mojej druhej mamy - svokry. Pravdupovediac, stretla som sa s nimi len u svokrovcov, a to Zobraziť celý popisTak takéto halušky som sa naučila robiť od mojej druhej mamy - svokry. Pravdupovediac, stretla som sa s nimi len u svokrovcov, a to ako so závarkou do kapustnice. Zvyšné neminuté halušky mama zarobila niekedy napr. so syrokrémom. Takže kľudne môžu byť obmenou klasických napr. aj bryndzových halušiek. Ja som ich naposledy urobila ako závarku do cícerovej polievky s údeným mäsom.

Suroviny

3 ks, stredne veľké
1 ks




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky (cca 300g) postrúhame na strúhadle. Do hrnca dáme variť vodu.

    Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky) - obrázok 1
  2. 2

    Postrúhané zemiaky zmiešame s vajcom a postupne prisypávame toľko múky, aby sme mohli vypracovať cesto vhodné na vaľkanie (cca 300g múky) (mama na rozdiel odo mňa používa hladkú múku, prípadne zmes väčšieho množstva hladkej múky a trochy polohrubej múky).

    Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na 3mm .

    Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkané cesto nakrájame na väčšie kusy

    Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky) - obrázok 4
  5. 5

    Natrháme.

    Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky) - obrázok 5
  6. 6

    Hádžeme do osolenej vriacej vody (snažím sa halušky natrhať a nahádzať čo najrýchlejšie, lebo trhaním sa cesto stenšuje a všeobecne zemiakové cesto zvykne rednúť).

    Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarené halušky precedíme a necháme odkvapkať.

    Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky) - obrázok 7
  8. 8

    A použijeme podľa chuti.

    Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tinca
zaujímavé, ale dobrý typ aj do zeleninovej polievky
dajanca
tiež som sa s tým ešte nestretla....vyskúšam
marianne69
....robim trhance len z muky,vajicka a trosku vody, ale nie zo zemiakov,urcite vyskusam(kk) paci sa mi to...
sovka62
Teeeda, tá kapustnica s takýmito haluškami musela byť super. Určite ich vyskúšam a práve do tej kapustnice, už sa teším na tú chuť.
cica2
krásne nafotené!!!!.... a rada vyskúšam:)
makinka31
tak taketo trhance sme my volali "ťapky" , davame ich do polievky z kyslej kapusty. do cesta nedavam vajicko- len zemiaky(uvarene v supke), muku ...
babinka
uz som chcela pridat tento recept, lebo som mala pocit, ze o tych zemiakovych trhancoch (na vychode "tarhanky") nikto nepise. My sme ich davali hlavne do udenej polievky. Daju sa rychlejsie trhat polievkovou lyzicom - zakvacit a potiahnut. Tiez nemusia byt velmi tenke, ich ulohou je aj zasytit.... mnaaaam
tlustoch
Ja mám rád cestoviny v polievkách a aj inák, aj do prívarkov. Trhanci sa mi zapáčili dávam si ich do kk.
bebko
aj ja to robim s kyslou kapustou a so slaninkou alebo s tvarohom
martanka
no tak toto mi mozes zamrazit a pridem si :) take lubim aj smakom aj s kapustou :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia