Jednoduchá orechovo-kávová torta
Moja posledná tohtoročná torta. Jednoduchá, no plná skvelej chuti orechov a kávy.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 6 ks |
|
| 450 g |
|
| 10 PL (uvarená, vychladnutá) |
|
| 150 g mleté |
|
| 300 g |
|
| 1,5 bal. |
|
| štipka |
|
| Na poliatie: | |
|
|
|
| Krém: | |
| 120 g |
|
| 420 g |
|
| 750 g |
|
| 4-5 PL (prášok) |
|
| 1000 g |
|
| 30 ml |
|
| 300 g mleté |
|
| Zdobenie: | |
|
|
|
| mleté |
|
| 16 ks |
|
| Čokoládová šľahačka: | |
| 100 g |
|
| 100+100 ml |
|
Postup
-
1
Orechovo-kávový korpus: Žĺtky oddelíme od bielkov. Cukor a žĺtky dáme do misy a za postupného pridávania vychladnutej kávy dôkladne vyšľaháme. Na záver po častiach pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechami, sneh vyšľahaný z bielkov so štipkou soli a zľahka premiešame. Cesto preložíme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie (24 cm). Pečieme pri teplote 180 °C cca 40-50 minút. Kontrolujeme špajdľou. Po upečení uložíme na mriežku, potom rám formy uvoľníme a korpus necháme vychladnúť. Rozrežeme na tri pláty.
- 2
Krém: Zlatý klas rozmiešame s cukrom a trochou mlieka. Zvyšné mlieko necháme v hrnci zovrieť a rozpustíme v ňom kávu. Pridáme zmes Zlatého klasu s cukrom a uvaríme hustý puding. Prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila koža. Vychladnutý rozmiešame dohladka. Mascarpone vyšľaháme. Za stáleho šľahania pridávame po lyžičke puding. Ku koncu prilejeme rum a prisypeme orechy.
- 3
Prvý plát položíme na tortovú podložku. Pokropíme kávou. Nanesieme krém. Prikryjeme druhým plátom a zopakujeme. Prikryjeme tretím plátom, pokropeným kávou.
- 4
Celú tortu potiahneme krémom a dáme stuhnúť, ideálne cez noc. Trochu krému si nechajte. Na stuhnutý krém sa už orechy pri zdobení bokov torty lepiť nebudú. Preto ju po stuhnutí znova potrieme tenkou vrstvou krému. Taktiež tak zakryjeme prípadné trhliny.
- 5
Stuhnutú tortu na povrchu pofŕkame čokoládovou polevou (ostala mi čokoláda z výroby šuhájd) a boky (obtreté zvyšným krémom) pokryjeme mletými orechami.
- 6
Vrch torty dozdobíme čokoládovou šľahačkou, ktorú si spravíme nasledovne: Horkú čokoládu izbovej teploty nasekáme a dáme do misky. 100 ml smotany dáme zohriať (nesmie zovrieť) a polejeme ňou čokoládu. Necháme 2 minúty stáť a potom vymiešame hladkú polevu. Dáme vychladnúť do chladničky. Dobre vychladnutú ju vyšľaháme s druhými 100 ml studenej smotany na pevný krém.
- 7
Na tortu spravíme 16 ružičiek za pomoci cukrárskeho vrecka a do každej vtlačíme jednu guličku Ferrero Rocher.
- 8
Rozkrojená.
Tiež orechová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Aj ja! Rozdelíme sa?
P.S.: konečne máš miesto v chladničke ;-)
Ja som sa kolegovi najprv ospravedlnila, že som nemala čas vytvoriť čosi luxusnejšie, ale aj tak všetci híkali a pochutili si. A áno, presne, ako hovoríš. Že občas tieto jednoduché torty nám pripomenú staršie časy a majú nostalgickú hodnotu.❤️
Ani nevrav 🤣 Otvorím ju a normálne na mňa zívne🤣
V januári mám narodky,tak si ju upečiem.Orech,káva...mňam...
Prajem príjemné sviatky a teším sa na nové recepty.
Aj ja! Rozdelíme sa?
P.S.: konečne máš miesto v chladničke ;-)
Ja som sa kolegovi najprv ospravedlnila, že som nemala čas vytvoriť čosi luxusnejšie, ale aj tak všetci híkali a pochutili si. A áno, presne, ako hovoríš. Že občas tieto jednoduché torty nám pripomenú staršie časy a majú nostalgickú hodnotu.❤️
Ani nevrav 🤣 Otvorím ju a normálne na mňa zívne🤣
V januári mám narodky,tak si ju upečiem.Orech,káva...mňam...
Prajem príjemné sviatky a teším sa na nové recepty.
Grétka, zo srdca ďakujem za pekné slová ❤️❤️❤️ Máte pravdu, pečiem rada a s láskou. A bude mi cťou, keď si túto tortičku upečiete a o to väčšia bude moja radosť, keď sa podarí a bude chutiť ❤️