Použite tie správne:
Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú?

Veronika Lucáková, dnes 06:00     3 minúty čítania

Zemiakový šalát nie je len o majonéze. Je to hlavne o správnom výbere zemiakov.



Foto: Shutterstock

Keď príde na prípravu zemiakového šalátu, mnohí siahnu po zemiakoch, ktoré majú akurát doma. A potom sa čudujú, že sa šalát zmení na kašu. Dôvodom je to, že nie každý typ zemiakov sa na prípravu šalátu hodí. V obchodoch nájdete zemiaky označené písmenami a práve tie určujú, na aký účel sú najvhodnejšie.

Typ A - najlepší na šaláty

Zemiaky typu A sú pevné, majú nízky obsah škrobu a nerozvárajú sa. Vďaka tomu dobre držia tvar a po uvarení sa dajú nakrájať na pekné úhľadné a rovnako veľké kúsky. Ak na etikete nie je uvedený varný typ zemiakov, tak hľadajte plody so žltou, pevnou dužinou a vyhnite sa príliš veľkým kusom (bývajú vodnatejšie).

Typ AB je ešte dobrý kompromis

Tento typ zemiakov dobre drží tvar, ale má o niečo múčnejšiu konzistenciu. Sú vhodné, ak chcete šalát jemnejší, ale stále nie rozpadnutý.

Týmto sa radšej vyhnite

Typ B je múčnejší a typ C ešte viac. Preto sú tieto zemiaky skvelé na kašu či do zemiakového cesta napríklad na lokše. Na použitie do šalátu sú však príliš mäkké.

Určite ich varte v šupke

Zemiaky na šalát varíme neošúpané. Šupka pomáha udržať tvar zemiakov počas ich varenia a predísť rozvareniu. Škrob ostáva vo vnútri. Zemiaky vkladáme do studenej vody, ktorú môžeme aj osoliť a varíme podľa veľkosti asi 20 minút. Po uvarení ich treba hneď scediť, nechať vychladnúť a potom olúpať. Zemiaky sa oplatí uvariť aj deň dopredu, nebudú sa pri krájaní rozpadávať.

Skúste si na vianočný stôl pripraviť náš zemiakový šalát z TV Varecha:




ANKETA: Varíte zemiaky na šalát deň dopredu?

75,0%



25,0%







Diskusia k článku










TOPlist