Zdobené medovníčky Jožky Zaukolcovej
cukrárka, včera 18:00

Foto: STVR
Recept na vyparádené medovníčky od erudovanej cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko.
porcií
príprava
na 230 °C
Suroviny
| Medové cesto: | |
| 200 g |
|
| 1 ks |
|
| 60 g |
|
| 80 g |
|
| 60 g |
|
| 5 g |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| Bielková glazúra: | |
| 1 ks (30 g) |
|
| 150 g |
|
| 1 ČL |
|
Postup
-
1
Na medové cesto zohrejeme med na teplotu 60 °C. Múku a cukor preosejeme, pridáme med a ostatné suroviny. Zmiesime cesto, ktoré necháme odležať 24 hodín.
- 2
Odležané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 až 4 mm a vykrajujeme rôzne medovníky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 230 °C upečieme do svetlozlatej farby.
- 3
Hneď po upečení ešte horúce medovníky potrieme rozmiešaným žĺtkom, aby mali väčší lesk. Po vychladnutí ich ozdobíme bielkovou glazúrou.
- 4
Na bielkovú glazúru práškový cukor tri razy preosejeme, pridáme bielok, precedenú citrónovú šťavu a vymiešame varechou do hustej peny. Nešľaháme, bielková glazúra by mala veľa bubliniek a na medovníkoch by praskala.
- 5
Počas zdobenia musí byť bielková glazúra stále prikrytá vlhkou utierkou alebo fóliou, aby nevysychala a netvorili sa kryštáliky, ktoré by upchávali vrecko pri zdobení. Ak chceme, aby poleva dobre držala na medovníkoch a medovníky boli naozaj pekné, je vhodné nechať ich odležať po upečení aspoň 24 hodín, upečené medové cesto stále pracuje.
Tiež medovníky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu