Medovníky
Medovníky

Zdobené medovníčky Jožky Zaukolcovej

Jozefína Zaukolcová
cukrárka, včera 18:00
Zdobené medovníčky Jožky Zaukolcovej
Foto: STVR

Recept na vyparádené medovníčky od erudovanej cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko.

30 ks
porcií
120 minút
príprava
7-10 minút
na 230 °C

Suroviny

Medové cesto:
200 g
1 ks
60 g
80 g
60 g
5 g
1/2 ČL
1 ČL
Na potretie:
1 ks
Bielková glazúra:
1 ks (30 g)
150 g
1 ČL



Postup

  1. 1

    Na medové cesto zohrejeme med na teplotu 60 °C. Múku a cukor preosejeme, pridáme med a ostatné suroviny. Zmiesime cesto, ktoré necháme odležať 24 hodín.

  2. 2

    Odležané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 až 4 mm a vykrajujeme rôzne medovníky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 230 °C upečieme do svetlozlatej farby.

  3. 3

    Hneď po upečení ešte horúce medovníky potrieme rozmiešaným žĺtkom, aby mali väčší lesk. Po vychladnutí ich ozdobíme bielkovou glazúrou.

  4. 4

    Na bielkovú glazúru práškový cukor tri razy preosejeme, pridáme bielok, precedenú citrónovú šťavu a vymiešame varechou do hustej peny. Nešľaháme, bielková glazúra by mala veľa bubliniek a na medovníkoch by praskala.

  5. 5

    Počas zdobenia musí byť bielková glazúra stále prikrytá vlhkou utierkou alebo fóliou, aby nevysychala a netvorili sa kryštáliky, ktoré by upchávali vrecko pri zdobení. Ak chceme, aby poleva dobre držala na medovníkoch a medovníky boli naozaj pekné, je vhodné nechať ich odležať po upečení aspoň 24 hodín, upečené medové cesto stále pracuje.

Diskusia k receptu