Vianočná perníková torta
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 240 g |
|
| 240 g |
|
| 6 ks |
|
| 1 PL |
|
| 1 bal. |
|
| 6 PL |
|
| Krém: | |
| 500 ml |
|
| 750 g |
|
| 1 bal. |
|
| 1 ČL |
|
| 100 g |
|
| Pomarančový džem: | |
| 2 ks |
|
| 2-3 PL |
|
| 1 ČL |
|
| pár kvapiek |
|
Postup
-
1
Korpus: Bielky s cukrom vyšľaháme na hustú penu (maximálne otáčky). Potom zašľaháme olej a žĺtky (stredné otáčky).
- 2
Znížime otáčky na minimum a postupne pridávame múku, kypriaci prášok a perníkové korenie.
- 3
Cesto vylejeme do dvoch tortových foriem, ja som použila formy s priemerom 24 cm.
- 4
Pečieme na 160 °C 40-45 minút.
- 5
Pripravila som si domáci pomarančový džem. Pomaranče ošúpeme, odstránime úplne bielu časť a dužinu rozmixujeme. Dáme do malého hrnca, pridáme cukor a pár kvapiek citróna. Varíme 10-15 minút, kým nezhustne. Ak chceme hustejší, pridáme škrob rozmiešaný v troche vody. Necháme vychladnúť.
- 6
Krém: Vyšľaháme do tuha mascarpone a smotanu. Pridáme ostatné suroviny a zmiešame.
- 7
Upečené korpusy rozkrojíme na 4 rovnako hrubé pláty. Plníme najprv pomarančovým džemom a potom vrstvou krému.
- 8
Na vrchu torty sa snažíme krémom vytvoriť štruktúru snehových závejov.
- 9
Ako ozdobu som použila kešu orechy, sušené brusnice, granátové jablko, sušený pomaranč a umelú vetvičku. Nakoniec som ešte posypala opatrne troškou mletej škorice.
- 10
Tortu dáme na chladné miesto, ideálne cez noc.
Tiež torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu