Perníková torta
Perníková torta

Vianočná perníková torta

sweetniky - bez fotkysweetniky, dnes 17:25
Vianočná perníková torta
Foto: sweetniky
12-16
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
240 g
240 g
6 ks
1 PL
1 bal.
6 PL
Krém:
500 ml
750 g
1 bal.
1 ČL
100 g
Pomarančový džem:
2 ks
2-3 PL
1 ČL
pár kvapiek



Postup

  1. 1

    Korpus: Bielky s cukrom vyšľaháme na hustú penu (maximálne otáčky). Potom zašľaháme olej a žĺtky (stredné otáčky).

  2. 2

    Znížime otáčky na minimum a postupne pridávame múku, kypriaci prášok a perníkové korenie.

  3. 3

    Cesto vylejeme do dvoch tortových foriem, ja som použila formy s priemerom 24 cm.

  4. 4

    Pečieme na 160 °C 40-45 minút.

  5. 5

    Pripravila som si domáci pomarančový džem. Pomaranče ošúpeme, odstránime úplne bielu časť a dužinu rozmixujeme. Dáme do malého hrnca, pridáme cukor a pár kvapiek citróna. Varíme 10-15 minút, kým nezhustne. Ak chceme hustejší, pridáme škrob rozmiešaný v troche vody. Necháme vychladnúť.

  6. 6

    Krém: Vyšľaháme do tuha mascarpone a smotanu. Pridáme ostatné suroviny a zmiešame.

  7. 7

    Upečené korpusy rozkrojíme na 4 rovnako hrubé pláty. Plníme najprv pomarančovým džemom a potom vrstvou krému.

  8. 8

    Na vrchu torty sa snažíme krémom vytvoriť štruktúru snehových závejov.

  9. 9

    Ako ozdobu som použila kešu orechy, sušené brusnice, granátové jablko, sušený pomaranč a umelú vetvičku. Nakoniec som ešte posypala opatrne troškou mletej škorice.

  10. 10

    Tortu dáme na chladné miesto, ideálne cez noc.

    Vianočná perníková torta - obrázok 10

Diskusia k receptu