Foto: yogicek
Môj staručký známy mäsiar mi doniesol v utorok kusisko pravej falošnej sviečkovej z býka z vlastného bio chovu. Mala krásnych 1362g. Perfektne sa mi Zobraziť celý popisMôj staručký známy mäsiar mi doniesol v utorok kusisko pravej falošnej sviečkovej z býka z vlastného bio chovu. Mala krásnych 1362g. Perfektne sa mi hodila, pretože dnes budeme s asi 15. priateľmi oslavovať 444 rokov slovenskej fujary. Keďže niektorí sú Česi tak som sa rozhodol, že im pripravím ich národnú pochúťku. Ja som dlhé roky žil v Česku a mal som aj priateľa ktorý bol vyhlásený šéfkuchár v jednej štýlovej dedinskej krčmičke a ten ma tú sviečkovú naučil variť.
porcií
príprava
na 250 po zovretí 180 °C
Suroviny
1362 g (pravá z bio chovu) |
|
127 g (zo svine z bio chovu) |
|
Nálev: | |
504 g bio |
|
112 g bio |
|
98 g bio |
|
227 g bio |
|
6 guličiek |
|
12 guličiek |
|
4 ks |
|
0,05 l z bio citrónu (alebo ocot) |
|
1 ČL |
|
podľa potreby alebo voda |
|
podľa chuti |
|
Omáčka: | |
250 ml |
|
Príloha: | |
varená domáca |
|
|
|
|
|
Na opečenie zeleniny a mäsa: | |
2 PL v bio kvalite |
|
Postup
-
1
Umyl som a odblanil pravú falošnú sviečkovú z bio chovu. Hmotnosť mäsa uvedená v surovinách je už po očistení.
-
2
Pohľad na pravú falošnú sviečkovú (už nebudem písať z bio chovu lebo to už viete) na reze. Krásne tu vidieť štruktúru falošnej sviečkovej z býčka.
-
3
UTOROK 18:00 hod.: pripravil som si zeleninu na nálev. Hmotnosť zeleniny uvedená v surovinách je už po očistení. Po upečení mäsa z nej urobíme omáčku.
-
4
Očistil som zeler, . . .
-
5
. . . mrkvu, . . .
-
6
. . . petržlen, . . .
-
7
. . . cibuľu
-
8
Nakrájal som na kocky zeler, . . .
-
9
. . . mrkvu, . . .
-
10
. . . petržlen . . .
-
11
a cibuľu.
-
12
Na panvicu som dal jednu PL masti a rozpálil na vysokú teplotu. Pokrájanú zeleninu som dal na rozpálenú masť, pocukroval a opiekol. Pekne skaramelizovala. Pozor nespáliť!!! Zabudol som odfotiť. Musím sa ešte veľa učiť ako písať recepty. Zeleninu som preložil do hrnca, zalial vodou tak aby bola akurát ponorená, pridal som guličky čierneho korenia, nového korenia, bobkový list a uvaril do 3/4 mäkka (zatiaľ nesoliť). Al dente - na skus. Zeleninu aj s nálevom som nechal vychladnúť na izbovú teplotu.
-
13
Pokiaľ sa mi varila zelenina, pripravil som si domácu svinskú údenú prerastenú slaninu v bio kvalite.
-
14
Odkrojil som si 4 kusy slaninky.
-
15
Ostrým dlhým špicatým nožom v kvalite švédskej ocele som urobil do mäsa 4 otvory
-
16
do ktorých som vsunul slaninku. Pozn.: odporúčam tie kúsky slaninky pred špikovaním zmraziť. Budú sa ľahko vsúvať do mäska.
-
17
Na dno pekáča som dal trochu uvarenej zeleniny. Vytvoril som akési lôžko aby nálev zatiekol aj pod mäso.
-
18
Na lôžko som položil mäsko, obložil zeleninou a zalial nálevom. Mäsko musí byť ponorené aspoň do polovice. Pekáč som zakryl a naloženú sviečkovú som odložil do chladničky.
-
19
STREDA 18:00 hod.: sviečkovú som vybral z chladničky a v pekáči som ju otočil o 180°.
-
20
ŠTVRTOK 18:00 hod.: sviečkovú som vybral z chladničky a v pekáči som ju otočil o 180°.
-
21
Piatok 18:00 hod.: sviečkovú som vybral z chladničky a v pekáči som ju otočil o 180°.
-
22
SOBOTA 07:00 Pekne odležanú sviečkovú som vybral a osušil kuchynskou papierovou utierkou a až teraz osolil z každej strany. Na panvičke som rozpálil 1PL masti a osušenú sviečkovú som sprudka opiekol z každej strany aby sa mäso zatiahlo. Pokiaľ sa nám mäsko opeká vložil som pekáč aj so zeleninou a nálevom do rúry a rozohrial na 250°C.
-
23
Opečenú sviečkovú som vrátil do zahriateho pekáča. Do panvice kde sa opekala som nalial trošku vody aby sa výpek odvaril od panvice a polial som ním sviečkovú. Prikryl vekom
-
24
a vložil do rozohriatej rúry. Keď nálev v pekáči začal bublať tak som energoregulátor nastavil na 180°C. Rúru som naprogramoval na 1 hod. pečenia. Po hodine pečenia som pekáč vybral, sviečkovú otočil o 180°C a program nastavil na ďalšiu hodinu. Po druhej hodine pečenia som sviečkovú vybral a skontroloval mäkkosť mäska. Potrebovala potvora ešte pol hodiny.
-
25
Upečenú sviečkovú som vybral a odložil odpočinúť aby potom pri krájaní z nej nevytiekla šťava. Zeleninu aj s výpekom som zlial do hrnca a rozmixoval ponorným mixérom. Zase som zabudol odfotiť.
-
26
Rozmixovanú zeleninu som prepasíroval cez sitko. Bolo to husté ako ďas, čo vidno aj na fotke.
-
27
Omáčku som priviedol do varu, prilial smotanu a ešte nariedil vývarom do požadovanej hustoty. Omáčku som znovu nechal prejsť varom. Rieďte ju tak aby ste potom nemuseli použiť múku na znovu zahustenie. Múka tam nemá čo robiť. Z nej si radšej upečte koláč.
-
28
Do odstavenej omáčky (už nesmie vrieť) som vložil oriešok poriadne vychladeného masla a krúživým pohybom varešky zapracoval do omáčky. Na záver môžete omáčku ešte dochutiť podľa vlastnej chuti soľou, citrónom (octom) a cukrom. Ja som už nedochucoval. Takto to robím už dlhé roky, tak viem koľko čoho a ako mi to chutí.
-
29
Počas toho dlhého pečenia som uvaril knedľu. Rcp. nedávam. Urobte si každý takú akú má rád.
-
30
Hotová nakrájaná sviečková.
-
31
Pohľad na moju porciu. Toto jedlo je úžasná česká pochúťka na ktorú existuje bezpočet receptov. Mnou takto pripravované, 3 dni v zeleninovom náleve naložené mäsko je šťavnaté má úžasnú jemnú chuť s nádychom údenej slaninky. Je jemné a na jazyku sa len tak rozplýva. Dokonale sa snúbi so skaramelizovanou zeleninou z ktorej sa rozmixovaním a prepasírovaním stane dokonale hladká a pridaním smotany a masla krémová omáčka. Správnym pomerom cukru a citrónovej šťavy som dosiahol tú správnu sladko-kyslú chuť omáčky obohatenú a vyzdvihnutú o chuť koreňovej zeleniny a kvalitného mäsa. K tomu som podával varenú knedľu ktorá je hutnejšia ako parená a nerozmočí sa v omáčke. K takto naservírovanému mäsku sa môže ešte podávať brusnicový kompót alebo džem s kúskami brusníc a šľahačka. Dobrú chuť praje Yogíček.
-
32
Všetkým mojim českým priateľom ktorí sú na sviečkovú odborníci chutila a dostal som od nich zaslúženú pochvalu. Slováci trochu frflali. K tomuto vynikajúcemu jedlu som podával vinikajúce 10 stupňové pivko vychladené na 7,3°C. Slováci zase frflali. Na základe tejto pochvaly Vám môžem tento recept vrelo odporučiť.
- 33
Ešte dodám, že jedna porcia ma vyšla na 2,31€ P.S. Touto cestou ďakujem môjmu priateľovi (bohužiaľ už bývalému) šéfkuchárovi za tento skvelý recept.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 33
1./ "444 rokov slovenskej fujary" - neviem či tento údaj je OK, nemá to byť 445 náhodou???
2./ "dnes budeme s asi 15. priateľmi oslavovať" - počet porcií uvedených v rcpt 6, tak koľko Vás bolo??? alebo tu klameš??? :-)
3./ a kurňa bolo to nutné rozpísať na 168 bodov prípravy, aby som sa nevedela doklikať na koniec???
xi, xi :-) dobre som sa zabavila :-) pekný večer
Snimam klobuk dole,jedlo vyzera lakova a chutne.
My sme dnes boli na obed u mamy a zhodou okolnosti varila pravu falosnu svieckovicu z morcacieho.
nedovidim :( Popytam sa teda u nas v obchode
Tiež mi tam chýba Chardonnay, alebo Cabernet :D ale ty asi nepochádzaš z kelnerskej rodiny DDDDDD
V bode 17 si mal použiť namiesto slova "pekáča" - "pekáčika".
Niekoho mi ten biostyle silno pripomína :D
A mal si tam capnúť aspoň glass of wine, alebo prázdnu fľašu cvaknúť ;)
***** a KK :P
mňa konkrétne sklamal bod.29, čakala som, že knedľu parila tvoja staručká teta a ešte za horúca ti ju doniesla domov, lebo aj keď stará ale jará... teda tá tetuška... a tým by sa vysvetlil aj ten igelit v ktorom je knedľa zabalená, šak ju hádam nebude nosiť len tak v rukách :-)
Ďakujem za kladné zhodnotenie. Ten kus mäsa je falošná sviečková ale pravá preto aby Tí ktorí mäsu moc nerozumejú vedeli keď si ju budú chcieť kúpiť ako tá falošná sviečková má vyzerať. Pekný deň.
Som rád, že sa Ti recept páči. Je to naozaj pochúťka. Budem rád keď vyskúšaš. A teraz k tým otázkam.
1. niektorí moji priateľia pochádzajú z Podpoľania a tí to musia predsa vedieť. A keď povedali že 444, tak 444.
2. Neklamem. Povedal som pravdu.
3. No musel aby tam niekto nedal napr. neočistenú zeleninu alebo nezabudol každých 24hod. otáčať mäsko v náleve. Dúfam, že som Ťa s odpoveďami uspokojil.
Ďakujem za pochvalu a som rád, že som Ti spríjemnil večer. Nepochybujem, že Tvoja mamka robí vynikajúcu sviečkovú. Aj keď viem, že si dobrá kuchárka Ty asi takú ako varí mamka neurobíš. Je to zvláštne ale funguje to. Ani ja neviem uvariť kopu jedál tak ako moja mamka nech robím čo robím. Sú dobré jedlé ale nie je to ono to pravé orechové. A naozaj ako Ti slúži nová rúra? Si spokojná? Prajem Ti krásny deň.
Chyba je v tom, že som síce skúsený kuchár ale v pridávaní rcp. na Varechu taký polopanic. Ale sľubujem, že sa polepším a doučím len ma nesmú kritizovať lebo potom ma to rozhodí a píšem nezmysly.
Hej jedlo som varil s láskou a mäsko sa naozaj rozplývalo na jazyku.
Ďakujem za smajlošíkov a za hviezdičky. Si milá. Pekný deň Ti prajem.
@afi prepáč aj Tebe samozrejme pekný deň
Drahý priateľu. Tvoju pochvalu si ako vždy cením. Momentálne je toto jedlo aj v Česku utláčané do úzadia, hlavne mladšími kuchármi ale je pravda, že uvariť dobrú sviečkovú je fakt umenie. Mne sa naozaj podarila ale keď mám pravdu povedať do merania síl s Tebou by som asi nešiel. Ešte raz. Ďakujem.
P.S. Minule som objavil hovädziu dusenú šunku. Výrobca ju akurát dával v ten deň do predaja tak som sa z predavačiek snažil vymámiť nejaké informácie ale bohužiaľ. Na obale ešte nebola etiketa tak ani ony nevedeli nič. Nemáš s výrobou takej šunky nejaké skúsenosti? A poviem Ti bola výborná ale tá cena. Bŕŕ.
Zdroj: www.dusafujary.sk/o-fujare-dusan-holik.php...
DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
www.organicfoodsandcafe.com/product/8428201300309-artemis-bio-black...
www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/483112_Hamble...
Inde ti recept písaný "pre blbcov alebo pre malé deti" nevadí? :P
@marianne so zemiakmi? To som ešte neskúšal. Niekedy sa odhodlám.
Mily priatelu.Informacie ktore podliehaju vyrobnemu tajomstvu by si zbytocne hladal na obaloch vyrobkov,alebo u predajcov ktory k takymto informaciam nemaju ziadny pristup.Ja som mal iba to stastie,ze v sro.som pracoval ako technik-miesac masovych vyrobkov.Si nepochybne dobry chlapec tak ti napisem ako sa taka hovadzia dusena sunka robi.Nech sa ti paci:
100 kg hovadzie zadne (vykostene hovadzie stehno zbavene veskerych sliach,blan a chrupaviek)
2 kg rychlosol
20 kg supinovy lad,alebo ladova voda ktora sa pri miesani vyrobku aplikuje po castiach a nie naraz.
Suroviny ku 1kg hovadzieho masa:
20 g rychlosol
200 ml ladovej vody
Technologicky postup pripravy:
Maso sa poseka na kocky.Dalej aplikujeme rychlosol.Premiesame a potom po castiach pridavame ladovu vodu a miesa sa to minimalne 2o min.Na fb som raz zdielal miesanie sunky v pekarnicke na chlieb.Samozrejme bez tepelneho ohrevu !!!Dielo by pri miesani nemalo prekrocit hranicu 12 C.,ale pri domacich podmienkach sa to neda udrzat.Hmota musi byt po vymiesani na dotyk lepkava a kompaktna.Vymiesana zmes sa prikryje mikrotenovym sackom a necha sa zriet v chladnicke 48 h.Nemusi sa s nim hybat.Dielo sa plni do umelohmotnych obalov a vklada sa do foriem nato urcenych.Vari sa pri 72-75 C /150 minut a viac tusim hovadziu sme varili 3 hodiny.Po uvareni sa necha celkovo vychladit a skladuje sa potom v chladnicke.Dufam,ze som napisal vsetko.Zelam ti vsetko dobre kamarat.
Ale inak recept je to naozaj výborný, aj keď mu stále je čo vytknúť - mňa by napr. zaujímalo aká veľká bola polievková lyžica, ktorou si naberal masť v bode 12? Vieš polievkových lyžíč je niekoľko druhov a veľkostí - prikladám fotodokumentáciu možných veľkostí polievkových lyžíc nachádzajúcich sa v mojej domácnosti:
Napriek všetkým nepresnostiam v recepte, vôbec nepochybujem o skvelej chuti Tvojej pravo falošnej sviečkovej... ej bisťu, škoda, že nie som členom spolku priateľov fujary, bo takto len "nasucho" slintať pri monitore môžem. Ale, že máš u mňa hviezd koľko sa do Teba zmestí Ti je jasné, však? :)
Dúfam, že už si sa zase dala do pôvodneho stavu. Tebe kľudne aj do hlbokej misy. Ďakujem za pochvalu.
Ďakujem si môj človek. Ja som som na ňu chodieval v Prahe na Kulaťák do Budvarky. Bola výborná.
Si milá ale nedám. Ten si úzkostlivo strážim.:) Pekný večer.
Rúra slúži výborne, ďakujem za opýtanie :-). Krásny a pohodový večer prajem!
Dobrim ľudzom še furtom ujdze i kedz ne veľo ale ujdze. Ta ja neznam keho ci možem pripominac na keho zos Verechi še možem ja podobac. Šak podumaj a potom mi napiš. Znaš jaka bula dobra tota original knedľa. Aľe mne to jedno jaka hlavne že jej je veľo. Ta som rad že som ci urobel šumny večar. Teraz ci poprajem dobru nocku a idzem i ja spac bo jutre me čeka veľo roboty. Mušim šickim totim dobrim ľudzom poodpisovac bo še sluši a patri ne? A dzekujem bars šumne.
Hej jedlo vyzerá fajne a teší ma, že máš sviečkovú rada. Dúfam, že vyskúšaš. Presne si trafila, že ten fotopostup je pre mladšie generácie. A aj preto je tam toľko fotiek aby som sa naučil fotiť. Lebo ja sa mám ešte veľa čo učiť. Akurát mám smolu, že nemám prísneho učiteľa a tak som samouk a ja neviem byť na seba prísny. Aj ten pohľad z blízka tam bol. Aspoň som si to myslel keď som fotil. Až keď som tú fotku pridal tak som zistil, že som mal pri fotení na očiach kamarátove silnejšie okuliare a preto sa mi zdalo že to fotím z blízka. Nemôžem za svatého prísť na to čo sa Tebe a @methi páči na bode č.29. Ďakujem Ti za pekné komentáre. Také mi môžeš dávať furt.:) Pekný deň Ti prajem.
Už som odpovedal o 22:37. DDDDD
Ale aby som to vysvetlil. Toto je môj komentár pri mojom rcp. na krkovičku s cibuľovou omáčkou. Citujem:"Jeden starý kuchár z Prahy mi raz povedal aké knedle k akým jedlám podávajú. Varil v Prahe v nejakej lepšejšej hotelovej reštaurácii knedle. Nič iné iba knedle a kvôli nim, tam mali stále plno. Bol to vyhlásený "knedlikár". Robil ich niekoľko desiatok druhov. Od tej doby k omáčkam nejem inú knedľu ako varenú". Koniec citátu. Ten rcp. mám od neho a na smrteľnej posteli som mu sľúbil, že recept neprezradím ale zahrniem do svojho dedičstva. Týmto Ti oznamujem, že som Ťa zaradil do zoznamu dedičov na knedľu. Si na prvom mieste.:) Pekný deň Ti prajem.
Áno tá knedľa je autentická a naozaj dokonalá. Práve som odpoveď čo sa týka knedle dal @viera1. Tak Ťa tam pripisujem tiež ale budhužiaľ až na druhé miesto. Prvé je už obsadené.:)
To si píš že ten príbeh nikdy neskončí. Čo som ja horší ako iní. Ak myslíš či mi napísať ten román netrval dlhšie ako varenie tak máš pravdu. Trval. Tesne pred tým než som to začal písať som sa oholil a keď som skončil tak som sa musel oholiť znova. Na tú knedľu som už odpoveď napísal. Ale ešte dodám, že ten igelit sa dá bežne kúpiť, dokonca Ti ho privezú až domov a moja milovaná babička pred druhou vojnou robila v pekárni u Gejzu Szerekeksiho a balila tam knedle. Ona ma to naučila. DDDDD. A neboj sa. Ja viem, že Ty variť vieš lebo tu patríš medzi najlepších kuchárov. Pekný deň.
Z toho, že nemáš sviečkovú si nič nerob. Hlavne že máš radosť. Aj ja mám radosť z toho, že Ty máš radosť. Lebo keď má @radost radosť tak je to radosť sa radovať.:))))))))))))))
Kde vidíš nejakú etiketu? DDDDD
Hej recept je geniálny. Korenie som odfotil, len mi pri pridávaní fotiek do rcp. tá fotka akosi zmizla. Ďakujem za * lebo ja si na nich zakladám. Pekný deň. Len škoda že si neuložila do KK. Mohol som dačo vyhrať.
Ďakujem. Si si istá? Ale radšej v to nedúfaj. Dúfať znamená riskovať sklamanie. Prajem Ti pekný deň.
Neboj už mám vo výhľade recept na krupičnú kašu kde bude ešte viac fotiek. Len dúfam, že nepoložím na kolená nejaký server. Ten pohľad z blízka som vysvetlil v komentári 13. októbra 2014 o 08:49. No a u mňa fľašu od akéhokoľvek alkoholu ani plnú ani prázdnu nenájdeš, tak som nemal čo odfotiť. Ale niekde v kontajnery nejakú od exkluzívneho pitia nájdem a budem ju fotiť do nemoty. Rcp na knedľu je zatiaľ tajný. Tých 7 knedlí zjem keď nie som hladný. Inak moja norma je 12 - 16. A sem tam aj ... Prajem Ti pekný deň.
P.S. Mám jednu impertinentnú otázku. Už vieš vaľkať cesto do kruhu? :-)
Áno recept je excelentný. Vyskúšaj. Uvidíš, že sa oplatí. A mýliš sa knedľu som varil a nie kúpil. DDDDD
Ďakujem za polopekný komentár.:) Maj sa krásne.
DDDDD. Šak Ty si zvyknutý na takéto odpovede. :)))
Ďakujem za komentár a chválim aj Tvoj postup. Aj ja niekedy tak robievam.:) Foto pridaj ale len jedno a také horšie aby potom nechválili Teba ale naďalej mňa, už teraz sa neviem dočkať.:) Pekný deň.
Nerýpte, ja nie som čo sa týka času milionár. Ja musím odpovedať aj na ďalších sedemnástich stránkach o varení. A je to môj recept a budem odpovedať kedy ja chcem, komu chcem a čo chcem. A nakoniec ja som niekedy taký pomalší. Hlavne keď musím rozmýšľať ako a z čoho sa vymotať. Ešte že mám len jeden nick.DDDDD ♥♥
Ďakujem za celkové kladné zhodnotenie receptu. S tými fotkami sa polepším. Sľubujem. Tú knedľu som už vysvetlil ale s tou tetou si mi nasadila "brouka"do hlavy. Teta je aj stará ale aj jará. Problém je akurát v tom, že býva v Košiciach. Ale zase na druhej strane, vlak ju vyjde na 1,10€ a o chvíľu možno dôchodcovia nebudú platiť vôbec nič tak to zneužijem. To 1,10€ mi už hádam nezrujnuje mesačný rozpočet na stravu. Prajem Ti pekný deň.
Tú slaninu som videl chodiť s pôvodnou majiteľkou tak aspoň viem čo som jedol aj keď to nebola bakonská slanina. Radšej takú ako z nejakého marketu kde ani ani sami nevedia čo predávajú. Som rád, že Ťa môj rcp. pobavil. Pekný deň Ti prajem.
Ty sa smeješ ale ja už plačem. Čert mi bol dĺžny sem dávať takýto super recept. Asi si najmem nejakú starú škaredú sekretárku. Najlepšie dôchodkyňu. Pardón asistentku. :)))
Nemusím hádať. Viem. Ďakujem za ponuku. Prijímam. Šak aj Ty máš vlak za to 1,10€ tiež tak keď už sem pofrčíš dones aj knedle. :-))))))). Idem venčiť. Teda psa ale aj sa.
Kamarát veru nadrel. Ale nabudúce to už tak nebude. Už budem mať fotografa a osobnú asistentku ktorá to bude písať takže ja to budem iba variť a režírovať. Použil som túto panvicu: eshop.tescoma.sk/varenie/panvice-a-pokrievky/ecopresto/5...
Rád by som Ťa pohostil ale než som si prečítal Tvoj komentár tak už nič nezostalo. Nabudúce budem na Teba myslieť. Ďakujem Ti za pochvalu. Cením si to. Zajtra varím gulášovku. Včera si mi s ňou narobil poriadne chute.
Chýba veru chýba ale ja sa vypracujem. Rcp. na knedľu nedám. Rozpočet je v pohode. Teraz budem týždeň variť nízkonákladové jedlá tak sa to zrovná. Začínam zemiakmi s kapustou, potom bude iný variant a to kapusta so zemiakmi atď. Dík za *. Dúfam, že si rcp. dala aj do KK. Pekný večer.
Priateľu nebolo. Pivo bolo narozdiel a našťastie od surovín na sviečkovú normálne. Kvasnicové nepasterizované rovno z tanku. :) Maj sa pekne.
Prečítaj si ostatné komentáre milých varecháčov a zistíš pre koho som ten rcp. písal. Máš pravdu v reštaurácii sa takto nevarí ale u mňa doma áno. Som puntičkár a všetko musí byť navážené presne. Pozeraj aj ostatné recepty a zistíš že je tu kopa receptov ktoré by sa dali napísať aj s 3/4 textu menej ako majú. Pekný večer Ti prajem.
Keď nevieš tak sa smej cez slzy. Neuveríš ale na tú gramáž som prišiel tak, že som všetko zvážil. A zelenina orestovaná bola. V postupe bod 12. Aj Tebe pekný večer.
Úplne s Tebou súhlasím. To bio korenie tam malo byť len ja ho nemám. A ani som nevedel, že existuje. Veď ani tí najväčší zastánci bio surovín na Vareche ho nepoužívajú tak ma naozaj nenapadlo, že môže existovať. Asi ani oni nevedia, že existuje alebo to s tým ich bio varením nebude až tak slávne. Dík za poučenie.
Ale veď to je jeden solídny recept na sviečkovú. Teda ja som si to myslel do doby než sa objavili prvé komentáre. :-)) Ďakujem za uloženie do KK. Si milá. Pekný deň Ti prajem.
Som rád, že sa Ti recept páči. Cením si ti to. Vymyslím aj verziu bez mäsa. Veď rôznych jedlých prefabrikátov ako ich raz nazval @kimlo , ktorými sa nahrádza mäso je neúrekom.:-)). Ďakujem. Pekný deň aj Tebe.
ty si fakt veselá kopa...dávno tu nebolo tak veselo ;-)...a tie komentáre :-D
Dúfam, že to boli slzy smiechu. Aj keď ten recept bol písaný zo všetkou vážnosťou.:))) Ja stále tvrdím že Varecháčska komunita je spolok srandistov. Stačí si naozaj prečítať komentáre. Som rád, že som prispel k Tvojej dobrej nálade. Pekný večer.
Hej je to super recept. Musí byť. Veď už má 90 komentárov a z toho 99% pozitívnych. Šak som ho zdedil od starého šéfkuchára. Prosím Ťa ten jazyk si neodhryzni. Ešte sa Ti zíde. Uvidíš. Ďakujem za hviezdičky. Aj Tebe prajem pekný večer.
15. októbra 2014 o 21:41. Pekný večer.
Súhlasím s Tebou. Určite najlepšie komentáre. Veď ich písali samí milí ľudia. Aj recept je fajn keď si odmyslíš tie zbytočnosti že?:-)))
To vieš. Je to fotené mobilom a urobilo to také bledé farby. Čo už. Musím sa ešte veľa učiť ako fotiť.
Prečo?
niekomu farbia jedlo do zelena zelene zaluzie, niekomu do biela biele :-D
Ja som ten komentár od milej @elixir potom pochopil len som už nemal čas sa tomu venovať. Ale ďakujem za upresnenie. Len vieš čo je záhada? Ja mám žalúzie hnedé tak aj zelenina by mala byť hnedá. No a čo sa týka @radox1 to je v pohode. Nemôžu predsa všetci pochopiť na prvý pokus o čo tu vlastne ide. On je fajn chlap a určite aj kuchár. Aspoň sa tak prezentuje. No a že sa nevie na niečom pobaviť tak my s tým nič neurobíme. Pekný deň Ti prajem a @radox1 veselší život.
Svatá pravda, svatá pravda. Musím. Veď som amatér a svojím povolaním na hony vzdialený kuchárskemu umeniu. Človek sa učí celý život a nielen variť. Treba sa učiť aj iným veciam. Niektoré veci neospravedlňuje ani vek. Pekný deň Ti prajem.
Vraj má skvelého učiteľa fotografovania a možno stačí objektív sem-tam utrieť :) Posledne prešla na techniku "kolorovania" /voľný preklad slova je "sprzni fotku neprirodzenými farbami"/
Dík za radu. Veď ja sa časom naučím a potom budem machrovať. Také foto narobím, že aj mäsko ružovej farby bude modré. Čo som ja horší. Len kde zohnať lacného učiteľa aby mi zostalo aj na to jedlo ktoré by som potom chcel fotiť. Šak dačo vymyslím. Pekný deň Ti prajem. A Ďakujem za pochvalu ale na ten Rád si tu brúsia zuby iní machri. Ja nie. Tak ma ešte napadlo, že by sa tu mal udeľovať aj Rád huby nevymáchanej.:-)))
DDDDD
Ak niekoho kritizujeme, ako by sme mu vŕtali zub - čím viacej ideme do hĺbky, tým pevnejšie sa drží kresla.
A nie a nie si priznať,že kvalitné suroviny boli premenené na džabanicu na tanieri.
Nič si z toho nerob. Ja som už tiež celkom zblbnutý z toľkých komentárov. Veď ich je tu už 105 a to som do toho nezarátal svoje. Už sám neviem komu som odpovedal a komu nie. Ešteže mám len jeden nick a tým nehrozí, že by som odpovedal sám sebe. To by už bolo na Bohnice. :-))) Ale ľudia sú tu milí že? Maj sa pekne.
Keby si ma ponúkla Tvojimi likérmi tak by som to po nejakom tom litri aj priznal. Ale že vraj na priznanie pravdy je najlepšie víno. Po skúsenostiach tu na Vareche tomu ale prestávam veriť. Pekný večer.
:-)
Teší ma že sa tu dobre bavíš. Len si prosím Ťa dávaj pozor aby si sa tak nerehotal keď sa budeš pozerať na manželku. Mohla by sa stať že si to zle vysvetlí a máme prúser obaja.:-)
Prijmi prosím moje ospravedlnenie. Varechu sa vždy oplatí otvoriť len stačí selektovať kam pozrieť a kam nie a náladu budeš mať stále dobrú. Veď perfektných receptov a ľudí je tu až až. A ten konkurz vyhrala @frezia68. Poslala životopis a tak škaredú fotku, že som neváhal ani sekundu a prijal ju. Akurát som mal z tej fotky dva dni nočné mory.:-) Ale nezúfaj ak tie komentáru budú pribúdať takto aj naďalej tak si v poradí na druhú asistentku. Pekný večer.
viera1, dnes 17:49
Pripomeniem ti krásny citát S. Radiča:
Ak niekoho kritizujeme, ako by sme mu vŕtali zub - čím viacej ideme do hĺbky, tým pevnejšie sa drží kresla.
A nie a nie si priznať,že kvalitné suroviny boli premenené na džabanicu na tanieri.
:-D
Ja už mám
Prečo nie? Odpovedať sa predsa dá na všetko. Tréning nezaškodí.:-)
Tomu hovorím správny konštruktívny postoj. Ukladať ukladať ukladať. Variť už netreba. Ďakujem. Pekný večer.
Šak še neondzi. Kukni poriadne co som napisal. Že budze druha. Perša ši Ty. Jak hutorime mi šarišani numero uno. A nevibral som ju podľa foťki bo ona tam ma i mačku a ja mački nemušim. Asi som sebe teraz virobil probľem ale dajak vyžehlim. Idzem sebe dac štrudľu. Bo to dobre na nervi. Šumni večar.
Veru ťažko. Ale tu na Vareche aj keď zubami nechtami ale udržíš sa.:-))) Či?
Takú nemám. Teda jablkovú mám ale nie staromaďarskú. Cesto som kúpil, jablká tak isto. Aj by som dal foto ale hanbím sa. Nevyzerá moc pekne. Na koláče som ľavý. Ale je dobrá. Keď som ju piekol tak som si spomenul na svoju babku jak to cesto vyťahovala na perine. Ja by som tiež ale nemám perinu a babka už nežije tak obchod to istí. Recept na knedľu dostane ten kto bude mať pri svojom komentári druhý najvyšší počet srdiečok.
Ešte šťastie, že v mojom zamestnaní im to nevadí