Pohánkové vegetariánske rizoto

martinis - fotkamartinis, 6. augusta 2013
Pohánkové vegetariánske rizoto
Foto: martinis

Niektorí kuchári pohánku používajú, iní nie, každý z nás o nej však už aspoň počul. V poslednej dobe som sa rozhodol pozrieť na zúbky menej tradičným obilninám či prílohám a podarilo sa mi pripraviť pohánkové rizoto, vhodné aj pre vegetariánov.

1
porcia
30 minút
príprava
16 minút
tepelná úprava

Suroviny

80 g
1/2 ks
3 ks (1/2 pohára sterilizovaných)
1/2 bal (prípadne mäso)
 odporúčam
1 strúčik
1 PL (olivový, slnečnicový)
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pohánka je veľmi zaujímavá - vzhľadom, vôňou aj chuťou, avšak veľmi nenáročná na prípravu. Je viacero spôsobov prípravy, mne sa osvedčil tento : do osolenej vody vsypeme pohánku, zamiešame a pod pokrievkou varíme minútu. Odstavíme, hrniec zabalíme do utierky kvôli uchovaniu tepla a dvadsať minút je necháme v tichosti nasávať vodu :)

  2. 2

    Túto dobu môžme využiť na prípravu zeleniny a tofu. Kto nemá rád tofu, môže si samozrejme toto rizoto pripraviť aj s mäsom či nejakou strukovinou, výborný by bol cícer či fazuľa. Cibuľu nakrájame na väčšie kocky, papriku rovnako a šampiňóny narežeme na plátky. Bohužiaľ som nemal čerstvé, takže som použil tie z plechovky, ktoré nie sú až také chutné ako čerstvé, ale poslúžili aj tak.

  3. 3

    Tofu či mäso nakrájame na akékoľvek kúsky. Na panvici na oleji opečieme cibuľu, pridáme papriku, šampiňóny aj tofu, podlejeme trochou vody alebo vývaru, osolíme a okoreníme čiernym korením. Veľmi odporúčam zadovážiť si maďarskú zmes korenia s horčicovými semienkami, sladkou paprikou, paprikovými vločkami, čiernym korením, cibuľou, koriandrom, saturejkou a oregánom. Paprika, cibuľa, huby - to sú chute Maďarska, preto som sa ním nechal inšpirovať a naštylizoval som si toto jedlo do takéhoto štýlu :)

  4. 4

    Dusíme, kým všetko nie je mäkké. Na záver pridáme najemno nakrájaný cesnak, vmiešame pohánku scedenú cez sitko a naservírujeme na tanier. Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou a rozdrobeným ovčím syrom. Možno poprášiť aj mletou paprikou a všetko je pripravené a hotové ;)

    Pohánkové vegetariánske rizoto - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Mne pohanka velmi chuti. Ja ju najcastejsie pouzivam do polievok. Aj takyto salat moze byt vyborny.