Foto: martinis
Niektorí kuchári pohánku používajú, iní nie, každý z nás o nej však už aspoň počul. V poslednej dobe som sa rozhodol pozrieť na zúbky Zobraziť celý popisNiektorí kuchári pohánku používajú, iní nie, každý z nás o nej však už aspoň počul. V poslednej dobe som sa rozhodol pozrieť na zúbky menej tradičným obilninám či prílohám a podarilo sa mi pripraviť pohánkové rizoto, vhodné aj pre vegetariánov.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
80 g |
|
1/2 ks |
|
|
|
3 ks (1/2 pohára sterilizovaných) |
|
1/2 bal (prípadne mäso) |
|
|
|
|
|
odporúčam |
|
1 strúčik |
|
1 PL (olivový, slnečnicový) |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Pohánka je veľmi zaujímavá - vzhľadom, vôňou aj chuťou, avšak veľmi nenáročná na prípravu. Je viacero spôsobov prípravy, mne sa osvedčil tento : do osolenej vody vsypeme pohánku, zamiešame a pod pokrievkou varíme minútu. Odstavíme, hrniec zabalíme do utierky kvôli uchovaniu tepla a dvadsať minút je necháme v tichosti nasávať vodu :)
- 2
Túto dobu môžme využiť na prípravu zeleniny a tofu. Kto nemá rád tofu, môže si samozrejme toto rizoto pripraviť aj s mäsom či nejakou strukovinou, výborný by bol cícer či fazuľa. Cibuľu nakrájame na väčšie kocky, papriku rovnako a šampiňóny narežeme na plátky. Bohužiaľ som nemal čerstvé, takže som použil tie z plechovky, ktoré nie sú až také chutné ako čerstvé, ale poslúžili aj tak.
- 3
Tofu či mäso nakrájame na akékoľvek kúsky. Na panvici na oleji opečieme cibuľu, pridáme papriku, šampiňóny aj tofu, podlejeme trochou vody alebo vývaru, osolíme a okoreníme čiernym korením. Veľmi odporúčam zadovážiť si maďarskú zmes korenia s horčicovými semienkami, sladkou paprikou, paprikovými vločkami, čiernym korením, cibuľou, koriandrom, saturejkou a oregánom. Paprika, cibuľa, huby - to sú chute Maďarska, preto som sa ním nechal inšpirovať a naštylizoval som si toto jedlo do takéhoto štýlu :)
- 4
Dusíme, kým všetko nie je mäkké. Na záver pridáme najemno nakrájaný cesnak, vmiešame pohánku scedenú cez sitko a naservírujeme na tanier. Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou a rozdrobeným ovčím syrom. Možno poprášiť aj mletou paprikou a všetko je pripravené a hotové ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@janger : aj mne. v polievke som ju neskúšal, pretože polievky veľmi nevarím, ale viem si ju tam predstaviť. ak máš chuť, vyskúšaj a daj vedieť, ako ti chutil ;)
@micanela : veľká vďaka, to mám radosť, že máš rada aj moje ostatné recepty :))
@marianne : vidím, že sme viacerí ;) Ďakujem :)
je veľmi prospešná cievam..
pripomenul si @martinis... čoskoro urobím podobne..
Na arómu pohánky som si musela chvíľu zvykať, ale teraz patrí medzi moje obľúbené. Niekedy ju jem len tak, že si popražím kúsky slaninky, zasypem prebratou umytou pohánkou, zalejem vodou, chvíľu podusím a hotovo. V zime, keď prídem z práce, je to najrýchlejšie teplé jedlo, na ktoré sa vždy teším.
veľmi pekne dakujem za info..
biela pohánka + slnečnica + tekvica /semeno/ + ľanové semeno rozmixujeme a denne užívame-kto má ťažkosti so stolicou..ale aj na ťažkosti črevné..s cievami..prostatou..
pre zlepšenie chuti možno pridať orechy..
mne to chutí do smotanového jogurtu z Lidla plus lyžička medu..