Pohánkové vegetariánske rizoto
Autor receptu: martinis
Niektorí kuchári pohánku používajú, iní nie, každý z nás o nej však už aspoň počul. V
poslednej dobe som sa rozhodol pozrieť na zúbky menej tradičným obilninám či prílohám a
podarilo sa mi pripraviť pohánkové rizoto, vhodné aj pre vegetariánov.
1 porcia |
30 minút príprava |
16 minút tepelná úprava |
Postup
- Pohánka je veľmi zaujímavá - vzhľadom, vôňou aj chuťou, avšak veľmi nenáročná na prípravu. Je viacero spôsobov prípravy, mne sa osvedčil tento : do osolenej vody vsypeme pohánku, zamiešame a pod pokrievkou varíme minútu. Odstavíme, hrniec zabalíme do utierky kvôli uchovaniu tepla a dvadsať minút je necháme v tichosti nasávať vodu :)
- Túto dobu môžme využiť na prípravu zeleniny a tofu. Kto nemá rád tofu, môže si samozrejme toto rizoto pripraviť aj s mäsom či nejakou strukovinou, výborný by bol cícer či fazuľa. Cibuľu nakrájame na väčšie kocky, papriku rovnako a šampiňóny narežeme na plátky. Bohužiaľ som nemal čerstvé, takže som použil tie z plechovky, ktoré nie sú až také chutné ako čerstvé, ale poslúžili aj tak.
- Tofu či mäso nakrájame na akékoľvek kúsky. Na panvici na oleji opečieme cibuľu, pridáme papriku, šampiňóny aj tofu, podlejeme trochou vody alebo vývaru, osolíme a okoreníme čiernym korením. Veľmi odporúčam zadovážiť si maďarskú zmes korenia s horčicovými semienkami, sladkou paprikou, paprikovými vločkami, čiernym korením, cibuľou, koriandrom, saturejkou a oregánom. Paprika, cibuľa, huby - to sú chute Maďarska, preto som sa ním nechal inšpirovať a naštylizoval som si toto jedlo do takéhoto štýlu :)
- Dusíme, kým všetko nie je mäkké. Na záver pridáme najemno nakrájaný cesnak, vmiešame pohánku scedenú cez sitko a naservírujeme na tanier. Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou a rozdrobeným ovčím syrom. Možno poprášiť aj mletou paprikou a všetko je pripravené a hotové ;)