Pohánkové vegetariánske rizoto

Autor receptu: martinis

Niektorí kuchári pohánku používajú, iní nie, každý z nás o nej však už aspoň počul. V poslednej dobe som sa rozhodol pozrieť na zúbky menej tradičným obilninám či prílohám a podarilo sa mi pripraviť pohánkové rizoto, vhodné aj pre vegetariánov.

1
porcia
30 minút
príprava
16 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pohánka je veľmi zaujímavá - vzhľadom, vôňou aj chuťou, avšak veľmi nenáročná na prípravu. Je viacero spôsobov prípravy, mne sa osvedčil tento : do osolenej vody vsypeme pohánku, zamiešame a pod pokrievkou varíme minútu. Odstavíme, hrniec zabalíme do utierky kvôli uchovaniu tepla a dvadsať minút je necháme v tichosti nasávať vodu :)
  2. Túto dobu môžme využiť na prípravu zeleniny a tofu. Kto nemá rád tofu, môže si samozrejme toto rizoto pripraviť aj s mäsom či nejakou strukovinou, výborný by bol cícer či fazuľa. Cibuľu nakrájame na väčšie kocky, papriku rovnako a šampiňóny narežeme na plátky. Bohužiaľ som nemal čerstvé, takže som použil tie z plechovky, ktoré nie sú až také chutné ako čerstvé, ale poslúžili aj tak.
  3. Tofu či mäso nakrájame na akékoľvek kúsky. Na panvici na oleji opečieme cibuľu, pridáme papriku, šampiňóny aj tofu, podlejeme trochou vody alebo vývaru, osolíme a okoreníme čiernym korením. Veľmi odporúčam zadovážiť si maďarskú zmes korenia s horčicovými semienkami, sladkou paprikou, paprikovými vločkami, čiernym korením, cibuľou, koriandrom, saturejkou a oregánom. Paprika, cibuľa, huby - to sú chute Maďarska, preto som sa ním nechal inšpirovať a naštylizoval som si toto jedlo do takéhoto štýlu :)
  4. Dusíme, kým všetko nie je mäkké. Na záver pridáme najemno nakrájaný cesnak, vmiešame pohánku scedenú cez sitko a naservírujeme na tanier. Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou a rozdrobeným ovčím syrom. Možno poprášiť aj mletou paprikou a všetko je pripravené a hotové ;)