Slaný koláč
Slaný koláč

Podplamenník

sonulienka - fotkasonulienka, 25. júla 2024

Viem, že tu je už veľa receptov na podplamenník, ale nám tento veľmi chutil, tak si ho ukladám.

100 minút
príprava
45-50 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
200 ml vlažné
1 ČL
1 ks
3 PL
2 ks (uvarený v šupke)
Kvások:
21 g
1 ČL
100 ml
Náplň:
400 ml
250 g
1 ks
1 ks väčšia
 prerastená




Postup

  1. 1

    Nefotila som postup, nestíhala som, nakoľko sme čakali návštevu, ale recept si ukladám.

  2. 2

    Urobila som si kysnuté cesto nasledovne - najprv som si urobila kvások, keď vzišiel, preosiala som múku, pridala soľ, vajíčko rozšľahané v mlieku, olej a nastrúhané zemiaky (v šupke uvarené a olúpané) a kvások. Cesto som vypracovala v stroji 10 minút.

  3. 3

    Nechala nakysnúť 60 minút. Plech som si vymastila bravčovou masťou a rukami cesto povystierala na plech. Natrela bryndzu rozrobenú s kyslou smotanou a vajíčkom, pridala som cibuľu nakrájanú na pol mesiačiky a na koniec pokrájané na pásiky údené mäso a prerastenú slaninu - tu nepíšem koľko, je to na Vás ako veľa si dáte, ja som dala ako vidíte na obrázku - dosť veľa.

  4. 4

    Rúru som si predhriala na 200 stupňov a piekla som asi 45-50 minút, ale tu si už musíte pozorovať a podľa seba regulovať teplotu a čas, lebo každá rúra pečie inak.

  5. 5

    Po upečení som ešte posypala pažítkou a hotovo.

    Podplamenník - obrázok 5

Diskusia k receptu

dvorka
Asi sa inšpirujem. Bryndzu mám rada, no ešte som nejedla ani bryndzovú polievku a ani podplamenník s bryndzou a pritom ho môj ocko toľko spomínal, že im ho jeho sestra často piekla, pred tým ako išla piecť chlieb. A dám potom vedieť ako to dopadlo a ako chutil. Vďaka za recept. Ak aj ich tu je sto, pripomenutie vždy stojí za to.
sonulienka
Daj vedieť ak vyskúšaš či chutil tak ako nám. Mali sme návštevu neter ktorá bola u nás s rodinkou a býva v Belgicku a chutil im. Tak dúfam, že aj Vám bude chutiť. Daj vedieť a pozdravujem.
haji
Pěkný slaný receptík, s radostí bych ochutnala. Skvělé fotečky! Letí pozdravení, krásné léto!
sonulienka
Tak to som haji rada ja som zase trochu pomenej bola na vareche nejak nestíham ale už sa polepším. Ešte raz pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia