Podkovičky s feniklovo-zemiakovým mafinom
šéfkuchár Korzo café & restaurant v Bratislave, 29. decembra 2015

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Kapor: | |
| 4 podkovičky |  | 
| 200 ml |  | 
|  | |
| 2 ks |  | 
| 1 ks |  | 
| 1 ks |  | 
| 5 strúčikov |  | 
| 3 lístky |  | 
|  | |
|  | |
| Feniklovo–zemiakový mafin: | |
| 600 g |  | 
| 1 ks |  | 
| 1 ks |  | 
| 1 bal. |  | 
| 1 PL |  | 
|  | |
|  | |
| na vytretie košíčkov na mafiny |  | 
| Kel: | |
|  | |
|  | |
|  | |
| Buerre blanc omáčka: | |
| 400 g |  | 
| 4 PL studená |  | 
| 8 PL |  | 
| 6 PL |  | 
| 2 ks |  | 
|  | |
Postup
- 
                                                    1
                                                    Kapor: Umytú a očistenú zeleninu vložíme do hrnca s vodou, pridáme biele víno a ostatné suroviny. Privedieme do varu a oheň stiahneme na minimum. Takto varíme asi hodinu. Do hotového vývaru, ktorý by nemal presiahnuť teplotu 80 °C, vložíme podkovičky kapra. Pošírujeme asi 7 minút. 
- 2
Feniklovo-zemiakový mafin: Na pekáč vysypeme hrubú morskú soľ. Zemiaky v šupke uložíme na soľ a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C. Vychladené a ošúpané zemiaky nastrúhame alebo pomelieme na mlynčeku na mäso aj s feniklom, ktorý sme zbavili hlúbu a vrchnej časti (použijeme do vývaru). Pridáme múku, kypriaci prášok, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Formičky na mafiny vytrieme maslom a vysypeme múkou. Natlačíme cesto. Pečieme 15 minút pri teplote 180 °C. 
- 3
Kel: Do hrnčeka odoberieme vývar, ktorý máme na kapra. Privedieme ho do varu a vložíme doň očistený kel. Varíme asi tri minúty. Vyberieme a prudko ochladíme v ľadovej vode. Takto pripravený kel prerežeme na polovice, osolíme. Na rozohriatu panvicu dáme rozpustiť maslo a pridáme kel. Rýchlo urestujeme. 
- 4
Buerre blanc omáčka: Ocot, víno a nadrobno nakrájanú šalotku privedieme do varu, stiahneme teplotu na minimum a tekutinu zredukujeme na hustú zmes podobnú sirupu. Pomaly pridávame vodu a po dávkach maslo. Hotovú omáčku ochutíme bielym korením a šťavou z citróna. 
 Tipy na recepty z VarechyTipy na články z Varechy
 
- 2





 
                                                        
                                                     
 


Diskusia k receptu