Foto: monty469
V úvode upresním názov receptu. Podbitá pasuľa (fazuľa) po zemplínsky je konzistenciou niečo medzi fazuľovým prívarkom a polievkou. Tento recept pripravovala moja svokra pravidelne, Zobraziť celý popisV úvode upresním názov receptu. Podbitá pasuľa (fazuľa) po zemplínsky je konzistenciou niečo medzi fazuľovým prívarkom a polievkou. Tento recept pripravovala moja svokra pravidelne, a v našej rodine už nejak tak ostal a varím ho aj ja. Najlepšie sa k nemu hodí hrubá lokša, ktorú som tentokrát nepripravila, ale ponúkam vám aspoň recept na jej prípravu.
Suroviny
250 g (strakatá) |
|
5 ks |
|
500 ml |
|
3 ks |
|
3 guličky |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
Hrubá lokša: | |
1/2 kg |
|
600 ml (alebo cmar) |
|
hrsť |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Fazuľu si deň pred varením namočíme do vody.
- 2
Na druhý deň ju dáme variť spolu s bobkovým listom a novým korením. Keď je čiastočne uvarená, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ a korenie podľa chuti a varíme do mäkka (ja pridávam ešte pol kávovej lyžičky vegety).
- 3
Keď je všetko mäkké pridáme 400 ml smotany. Vo zvyšku smotany (100 ml) si rozmiešame lyžicu polohrubej múky a vlejeme do fazule. Premiešame, necháme zovrieť a odstavíme.
- 4
Do odstavenej fazule pridáme malú lyžičku masla, ktoré sa pekne rozpustí a podľa chuti ocot (ja pridávam 1 KL).
- 5
Lokša: Múku, kyslé mlieko, soľ, cukor a sódu bikarbónu zhnetieme do valčeka. Nakrájame ho na kusy. Každý kus vyvaľkáme do kruhového tvaru, s hrúbkou približne 0,5 cm.
- 6
Roztopíme si bravčovú masť spolu s maslom, a týmto pomastíme vrch lokše, ktorú sme si vyvaľkali do kruhového tvaru. Následne ju preložíme na polovicu, a opäť pomastíme. Toto opakujeme ešte dvakrát. Následne preloženú lokšu vyvaľkáme opäť do kruhového tvaru s hrúbkou 1 cm a pečieme na suchej panvici z oboch strán do zlatista.
- 7
My si lokšu zvykneme natrieť maslom, takto nám to chutí viac. Tak dobrú chuť !
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@alexdidi my ešte robievame aj tzv. fazuľu na husto, ktorá je hustejšia a taktiež pridávame údené mäsko :)
@comandante161 množstvo receptov, ktoré sú na vareche pozná veľa ľudí. Ja pridávam to, čo máme radi, bez ohľadu na to, či sa to tu už nachádza alebo nie. A ako vidím komentáre, takúto lokšu každý nepozná, tak aspoň toto môže byť inšpiratívne. V každom prípade ďakujem za názor a prajem pekný deň :)
Čo sa týka cigánov, pochybujem, že je to súčasť ich jedálneho lístka. Fazuľu nepestujú, a v obcode je dosť drahá, mäká točené klobása je lacnejšia, tak neverím...........
@jeka svokra volala podbitú pasuľu aj pasuľa na ciberej :) neviem ti zaručiť, že je to to isté, ale tak pravdepodobne áno
Stačí si poriadne prečítať čo som napísal a hneď by bolo jasné že nikto ani slovkom nepovedal že Rómovia jedia či nejedia fazuľu, ja som písal o lokšoch .
Alebo dietnejšie - podbiješ len s mliekom, do ktorého dobre rozšľaháš 1 vajíčko s múkou alebo zemiakovým škrobom. Ako si zvyknutá alebo ako to máte radi.
Dúfam, že som poradila a keď skúsiš, tak sa Ti určite podarí. Nie je čo pokaziť.
Zabudla som včera pochváliť aj polievku monty. Je výborná aj bez údeného. Zdravšia. My ju máme všetci radi. A s lokšou - super . 5*.
ja mam recept na ciberej v origináli, neviem či to pochopíš, ale ak bude treba, dodám preklad
Ciberej
Zoznam surovín potrebných na prípravu jedla:
• pšeňični otrubi
• voda
• suľ
• koper
• kenderične krupi
• kromka z čarnoho chľeba
• pasuľa
Postup prípravy:
Pšeňični otrubi dobre premijeme, dame do harka i z kromku a koprom, posoľime a zaľeme z ľetňu vodu. Zakrijeme harčok a zochabime ho kvaśic na slunku choľem 3 dňi. Po dokvaśeňu scadzime a prevarime s kenderičnima krupami. Okrem sebe uvarime pasuľu a kedz je hotova, ta ju scadzime a zmiśame z ciberejom. Počekame, kim vichladňe a źime.
@motyka to je ten rcp.čo si napísala,ale iba s rôsolom.Niekedy sa u nás varil(neb.svokra),ale je to už dávno,potom to skúšal svokor(neb),ale rcp nám neprezradil.Ešte raz velmi Vám obom dakujem.
Dúfam, že neoľutujem, že som opísala svoje skúsenosti...
A tak podľa receptov našich predkov robím brouzové lokše väčšinou na raňajky, k bielej káve, kakau, jednoducho bez prekladania a bez akéhokoľvek tuku, na horúcej kovovej platni. Potom hodinu čistím sporák a okolie od múky.
Tie lokše sú výborné (aj iba) potreté za horúca maslom.
Asi spravím lokše... a možno aj ciberej, ale ešte neviem ktorý.
keď si nezohnala kenderične krupi, tak choď do Kauflandu alebo Tesca a kúp si kukuričnú krupicu, ktorú používam tiež na "zamešku"
pre ostatných diskutujúcich iba toľko ciberej a podbite bandurky to je rozdiel