Poctivá kulajda s kuriatkami fotorecept
Foto: kimlo
Kulajda patrí medzi moje obľúbené sýte polievky, hlavne keď je hubárska sezóna. Aj mimo sezóny si ju doprajem, ak máme
zásobu sušených alebo mrazených Zobraziť celý popisKulajda patrí medzi moje obľúbené sýte polievky, hlavne keď je hubárska sezóna. Aj mimo sezóny si ju doprajem, ak máme
zásobu sušených alebo mrazených húb, v tomto prípade som použil kuriatka.
Zdroj: internet
Suroviny
150 g (čerstvé alebo mrazené) |
|
1 ks |
|
3 PL (alebo ghí) |
|
3 PL |
|
250 ml (33 %) |
|
1,5 l (alebo voda) |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
5 ks |
|
4 ks |
|
1 PL (8 %) |
|
2 PL (čerstvý alebo mrazený) |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Zemiaky a cibuľu očistíme, väčšie huby pokrájame na menšie kúsky, korenie dáme do sitka.
-
2
Na roztopenom masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, prisypeme múku a za stáleho miešania opražíme asi 2 minúty
-
3
Zalejeme vývarom a metličkou dobre rozmiešame do hladka.
-
4
Pridáme nakrájané zemiaky, huby, sitko s koreninami a osolíme.
-
5
Za občasného miešanie varíme asi 30 minút kým zemiaky nezmäknú.
-
6
Do misky so smotanou pridáme 2-3 naberačky polievky a premiešame, aby sa vyrovnala teplota, potom vlejeme naspäť do polievky a premiešame.
-
7
Pridáme nasekaný kôpor, rozhabarkované vajcia a dobre premiešame. Odstavíme a dochutíme octom podľa chuti, prípadne ešte dosolíme.
-
8
Pripravíme si stratené vajce. Do menšej misky nalejeme ocot a doň rozklepneme surové vajce. Ocot vytvorí na povrchu vajca neviditeľnú šupku a vajce sa zatiahne.
-
9
Do hlbšej nádoby dáme variť vodu. Akonáhle začne vrieť, stíšime plameň, vareškou vytvoríme vír, a vajce s octom doň vlejeme z čo najmenšej výšky.
-
10
Na miernom ohni povaríme asi 2 minúty až bielko viditeľne stuhne.
-
11
Dierovanou naberačkou vajce vyberieme a vložíme do studenej vody, alebo priamo do taniera s pokrmom.
-
12
Podávame s obľúbeným pečivom, u mňa s provensalskými bochníkmi podľa receptu od @mariamka.
-
13
Namiesto zastretého vajca môžeme použiť aj uvarené na tvrdo.
Ďakujem za nahliadnutie a pochvalu. :-)
Ďakujem za komentár, veru som fotil za stáleho miešania.. :-) Polievka je výborná, vyskúšaj.
Vďaka Feri! Včera som Ťa mal na mysli keď som sial semienka papričiek čo si mi onehdá poslal, aj za tie Ti ešte raz ďakujem :-)
Váš komentár pod receptom je predsa zverejnený... Pre zobrazenie všetkých komentárov treba rozkliknúť ikonku Zobraziť všetky komentáre. Pekný večer.
zahra dnes 09:09
Hubove polievky su skvosty medzi polievkami.
komentár tu je
Ano, máš pravdu, hubovú polievku a celkovo huby mám veľmi rád, a ešte radšej ich zbieram... :-)
Ďakujem za koment, dá sa samozrejme aj s inými hubami, či čerstvými alebo sušenými. Ja som parkrát videl čerstvé kuriatka predávať aj v supermarketoch.
Ďakujem za koment, áno to vajce v octe bola aj pre mňa novinka, vždy som dával ocot do vody, zdá sa že toto je účinnejšie. :-)
Ďakujem :-)
Ďakujem, fotím len mobilom ale na Tvoje fotky sa nechytám... :-)
Vďaka, to s tým opečením húb nabudúce skúsim.
Vďaka za nahliadnutie, áno nazbieral som ich sám, posledná sezóna bola dosť prajná, takže ešte mám pár balíčkov v mrazáku. Ja som videl v ktoromsi supermarkete čerstvé a vyzerali celkom dobre, ale to je už dávnejšie...
Vďaka kámo, máš pravdu, aj ja ju mám veľmi rád.