Hubová polievka
Hubová polievka

Poctivá kulajda s kuriatkami fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 16. januára 2023
Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept)
Foto: kimlo

Kulajda patrí medzi moje obľúbené sýte polievky, hlavne keď je hubárska sezóna. Aj mimo sezóny si ju doprajem, ak máme zásobu sušených alebo mrazených Zobraziť celý popisKulajda patrí medzi moje obľúbené sýte polievky, hlavne keď je hubárska sezóna. Aj mimo sezóny si ju doprajem, ak máme zásobu sušených alebo mrazených húb, v tomto prípade som použil kuriatka.
Zdroj: internet

Suroviny

150 g (čerstvé alebo mrazené)
1 ks
3 PL (alebo ghí)
3 PL
250 ml (33 %)
1,5 l (alebo voda)
4 ks
2 ks
1 ks
5 ks
4 ks
1 PL (8 %)
2 PL (čerstvý alebo mrazený)
1 KL

Postup

  1. 1

    Zemiaky a cibuľu očistíme, väčšie huby pokrájame na menšie kúsky, korenie dáme do sitka.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na roztopenom masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, prisypeme múku a za stáleho miešania opražíme asi 2 minúty

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme vývarom a metličkou dobre rozmiešame do hladka.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme nakrájané zemiaky, huby, sitko s koreninami a osolíme.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Za občasného miešanie varíme asi 30 minút kým zemiaky nezmäknú.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misky so smotanou pridáme 2-3 naberačky polievky a premiešame, aby sa vyrovnala teplota, potom vlejeme naspäť do polievky a premiešame.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme nasekaný kôpor, rozhabarkované vajcia a dobre premiešame. Odstavíme a dochutíme octom podľa chuti, prípadne ešte dosolíme.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si stratené vajce. Do menšej misky nalejeme ocot a doň rozklepneme surové vajce. Ocot vytvorí na povrchu vajca neviditeľnú šupku a vajce sa zatiahne.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do hlbšej nádoby dáme variť vodu. Akonáhle začne vrieť, stíšime plameň, vareškou vytvoríme vír, a vajce s octom doň vlejeme z čo najmenšej výšky.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na miernom ohni povaríme asi 2 minúty až bielko viditeľne stuhne.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dierovanou naberačkou vajce vyberieme a vložíme do studenej vody, alebo priamo do taniera s pokrmom.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávame s obľúbeným pečivom, u mňa s provensalskými bochníkmi podľa receptu od @mariamka.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Namiesto zastretého vajca môžeme použiť aj uvarené na tvrdo.

    Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

kimlo
@sracz (17.1.2023 00:35)
Vďaka Feri! Včera som Ťa mal na mysli keď som sial semienka papričiek čo si mi onehdá poslal, aj za tie Ti ešte raz ďakujem :-)
hannes
Vynikajúca česká ľudová pochúťka. Žiaľ, u nás sa ku kuriatkam asi nedostaneme, tak musia postačiť aj sušené dubáky a kozáky. Ale aj tak je to mňam...
chemik
Všeobecně oblíbený postup, navíc vylepšený málo známou fintou vyklepnutím vejce nejprve do studené vody s octem, čímž se žloutek deneturací zpevní a po vlití do vařicí vody je zastřené vejce úhlednejší. Já ještě posiluji houbovou chuť mražených lišek orestováním na sádle před vložením do vody.
zahra
Vcera som dala koment, ze hubove polievky su skvosty medzi polievkami. Co je tam pre adminov nepochopitelne, alebo neuverejnitelne?
redakcia
@zahra (17.1.2023 19:15)

Váš komentár pod receptom je predsa zverejnený... Pre zobrazenie všetkých komentárov treba rozkliknúť ikonku Zobraziť všetky komentáre. Pekný večer.
kimlo
@zahra (17.1.2023 09:09)
Ano, máš pravdu, hubovú polievku a celkovo huby mám veľmi rád, a ešte radšej ich zbieram... :-)
kimlo
@hannes (17.1.2023 09:29)
Ďakujem za koment, dá sa samozrejme aj s inými hubami, či čerstvými alebo sušenými. Ja som parkrát videl čerstvé kuriatka predávať aj v supermarketoch.
kimlo
@45678 (17.1.2023 13:30)
Ďakujem za koment, áno to vajce v octe bola aj pre mňa novinka, vždy som dával ocot do vody, zdá sa že toto je účinnejšie. :-)
kimlo
@chemik (17.1.2023 19:01)
Vďaka, to s tým opečením húb nabudúce skúsim.
evanaaa
Krásne tie kuriatka, aj tie si ty nazbieral? Lebo ako aj píšeš, mávajú aj v marketoch, aj som asi 2x kúpila, ale už nikdy viac, drobné, ešte aj pomrvené a špinavé, každý jeden kúsok som musela zvlášť umyť, aby mi špina potom nevŕzgala medzi zubami. Ale dostala som sáčok zmrazených, neviem, aké sú to, no je to jedno, ak sa dajú použiť.
kimlo
@evanaaa (18.1.2023 18:34)
Vďaka za nahliadnutie, áno nazbieral som ich sám, posledná sezóna bola dosť prajná, takže ešte mám pár balíčkov v mrazáku. Ja som videl v ktoromsi supermarkete čerstvé a vyzerali celkom dobre, ale to je už dávnejšie...

Zaujímavé video z archívu TV Varecha