Hubová polievka

Poctivá kulajda s kuriatkami (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Kulajda patrí medzi moje obľúbené sýte polievky, hlavne keď je hubárska sezóna. Aj mimo sezóny si ju doprajem, ak máme zásobu sušených alebo mrazených húb, v tomto prípade som použil kuriatka.

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky a cibuľu očistíme, väčšie huby pokrájame na menšie kúsky, korenie dáme do sitka.
  2. Na roztopenom masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, prisypeme múku a za stáleho miešania opražíme asi 2 minúty
  3. Zalejeme vývarom a metličkou dobre rozmiešame do hladka.
  4. Pridáme nakrájané zemiaky, huby, sitko s koreninami a osolíme.
  5. Za občasného miešanie varíme asi 30 minút kým zemiaky nezmäknú.
  6. Do misky so smotanou pridáme 2-3 naberačky polievky a premiešame, aby sa vyrovnala teplota, potom vlejeme naspäť do polievky a premiešame.
  7. Pridáme nasekaný kôpor, rozhabarkované vajcia a dobre premiešame. Odstavíme a dochutíme octom podľa chuti, prípadne ešte dosolíme.
  8. Pripravíme si stratené vajce. Do menšej misky nalejeme ocot a doň rozklepneme surové vajce. Ocot vytvorí na povrchu vajca neviditeľnú šupku a vajce sa zatiahne.
  9. Do hlbšej nádoby dáme variť vodu. Akonáhle začne vrieť, stíšime plameň, vareškou vytvoríme vír, a vajce s octom doň vlejeme z čo najmenšej výšky.
  10. Na miernom ohni povaríme asi 2 minúty až bielko viditeľne stuhne.
  11. Dierovanou naberačkou vajce vyberieme a vložíme do studenej vody, alebo priamo do taniera s pokrmom.
  12. Podávame s obľúbeným pečivom, u mňa s provensalskými bochníkmi podľa receptu od @mariamka.
  13. Namiesto zastretého vajca môžeme použiť aj uvarené na tvrdo.