Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka fotorecept

evusik - fotkaevusik, 8. augusta 2011 13:08
Ďalšie recepty »
Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept)Foto: evusik

Viem, že na Vareche je viac receptov na plnenú papriku. Dlho som premýšľala či ten môj mám pridať. Rozhodla o tom moja dcéra, keď zavolá: "Mama ako robíš plnenú papriku?" ja jej odpoviem: "Choď na Varechu, tam mám recept." A bolo vybavené. Takže tu je recept nielen pre moju dcéru :-)

Suroviny

Plnená paprika:
1 kg
1,5 kg bez kosti
1 kg
3-4 ks
4-5 strúčikov
1 ks
Na polievku:
Rajčinová omáčka:
1 kg
3-4 ks
1-2 ks
2 ks
8 ks
10 ks
4 ks
1 tetrapack
Knedľa:
600 g
3 dl
1 ks
0,5 dl
1 kocka
1 ČL
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    U nás sa plnená paprika robí vždy z dvojakého mäsa, z uvareného hovädzieho a surového bravčového. Preto si úplne na začiatok dáme variť hovädziu slabinu spolu s koreňovou zeleninou...

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    viazaničkou byliniek, dávam aj cibuľu so šupkou, cesnak, celý veľký zemiak a soľ.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Varím v tlakovom hrnci asi 45 minút, podľa množstva mäsa. Takto uvarený vývar je veľmi silný. Vývar scedím a čistý vývar dám do malých nádobiek a dám si do mrazáku. Používam potom na podlievanie mäsa, rizota a pod. Zbytok vývaru zriedim vodou, dochutím a máme výbornú silnú polievku.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso necháme vychladnúť a počkáme na manžela, ktorý po príchode domov pomelie hovädzie, bravčové mäso, cibuľu, cesnak a jednú očistené papriku (bez jaderníku). Paprika "prečistí" mlynček ale hlavne dá hotovej zmesi výbornú chuť.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvaríme si ryžu a po vychladnutí ju zmiešame s mäsom a posekanými bylinkami.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre premiešame, osolíme, okoreníme a necháme v chlade aspoň hodinku nech sa chute prepoja.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplníme papriky a z ostatnej hmoty spravíme guľky, obalíme v strúhanke. Na obrázku mám už všetko podelené: všetko čo je v plastových krabiciach ide do mrazáku a to čo je na plechu pôjde do trúby :-)

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Guľky a papriku zalejeme rajčinovou omáčkou, ak je moc hustá prilejeme vodu a dáme piecť na 200°C asi na 40 minút.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rajčinová omáčka: nachystáme si cca kilo rajčín, skrojky z očistenej papriky, asi 1/4kg mrkvy, 2ks petržlenu, kúsok zeleru, 2 väčšie cibule. Do čajítka si dáme guličky korenia a hrebíček

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pridáme bobkový list a varíme až pokiaľ nie je zelenina rozvarená. Potom vyberieme čajítko a bobkový list

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a zeleninu rozmixujeme, kôli farbe pridávam pasírované rajčiny alebo pretlak. Dáme prevrieť. Osladíme cukrom, ak treba osolíme a okoreníme.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Parená knedľa: Pripravíme si kvások a po vzídení zamiesime cesto, necháme vykysnúť. Rozpis je na dve knedle.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dáme do parného hrnca na 20 minút. Alebo urobíme podľa obvyklého spôsobu.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zatiaľ sa nám paprika aj guľky upiekli, pridáme teplotu na 250°C a necháme zapiecť. Omáčka sa nám v podstate odparila a na dne zostala iba zeleninová drť. A môžeme servírovať.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Najskôr si dáme výbornú hovädziu polievku s rezancami.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A ako druhý chod plnenú papriku s rajčinovou omáčkou a parenou knedľou. Dobrú chuť!

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 16
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist