Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka fotorecept

evusik - fotkaevusik, 8. augusta 2011
Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept)
Foto: evusik

Viem, že na Vareche je viac receptov na plnenú papriku. Dlho som premýšľala či ten môj mám pridať. Rozhodla o tom moja dcéra, keď Zobraziť celý popisViem, že na Vareche je viac receptov na plnenú papriku. Dlho som premýšľala či ten môj mám pridať. Rozhodla o tom moja dcéra, keď zavolá: "Mama ako robíš plnenú papriku?" ja jej odpoviem: "Choď na Varechu, tam mám recept." A bolo vybavené. Takže tu je recept nielen pre moju dcéru :-)

Suroviny

Plnená paprika:
1 kg
1,5 kg bez kosti
1 kg
3-4 ks
4-5 strúčikov
1 ks
Na polievku:
Rajčinová omáčka:
1 kg
3-4 ks
1-2 ks
2 ks
8 ks
10 ks
4 ks
1 tetrapack
Knedľa:
600 g
3 dl
1 ks
0,5 dl
1 kocka
1 ČL

Postup

  1. 1

    U nás sa plnená paprika robí vždy z dvojakého mäsa, z uvareného hovädzieho a surového bravčového. Preto si úplne na začiatok dáme variť hovädziu slabinu spolu s koreňovou zeleninou...

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    viazaničkou byliniek, dávam aj cibuľu so šupkou, cesnak, celý veľký zemiak a soľ.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Varím v tlakovom hrnci asi 45 minút, podľa množstva mäsa. Takto uvarený vývar je veľmi silný. Vývar scedím a čistý vývar dám do malých nádobiek a dám si do mrazáku. Používam potom na podlievanie mäsa, rizota a pod. Zbytok vývaru zriedim vodou, dochutím a máme výbornú silnú polievku.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso necháme vychladnúť a počkáme na manžela, ktorý po príchode domov pomelie hovädzie, bravčové mäso, cibuľu, cesnak a jednú očistené papriku (bez jaderníku). Paprika "prečistí" mlynček ale hlavne dá hotovej zmesi výbornú chuť.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvaríme si ryžu a po vychladnutí ju zmiešame s mäsom a posekanými bylinkami.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobre premiešame, osolíme, okoreníme a necháme v chlade aspoň hodinku nech sa chute prepoja.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplníme papriky a z ostatnej hmoty spravíme guľky, obalíme v strúhanke. Na obrázku mám už všetko podelené: všetko čo je v plastových krabiciach ide do mrazáku a to čo je na plechu pôjde do trúby :-)

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Guľky a papriku zalejeme rajčinovou omáčkou, ak je moc hustá prilejeme vodu a dáme piecť na 200°C asi na 40 minút.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rajčinová omáčka: nachystáme si cca kilo rajčín, skrojky z očistenej papriky, asi 1/4kg mrkvy, 2ks petržlenu, kúsok zeleru, 2 väčšie cibule. Do čajítka si dáme guličky korenia a hrebíček

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pridáme bobkový list a varíme až pokiaľ nie je zelenina rozvarená. Potom vyberieme čajítko a bobkový list

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a zeleninu rozmixujeme, kôli farbe pridávam pasírované rajčiny alebo pretlak. Dáme prevrieť. Osladíme cukrom, ak treba osolíme a okoreníme.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Parená knedľa: Pripravíme si kvások a po vzídení zamiesime cesto, necháme vykysnúť. Rozpis je na dve knedle.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dáme do parného hrnca na 20 minút. Alebo urobíme podľa obvyklého spôsobu.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zatiaľ sa nám paprika aj guľky upiekli, pridáme teplotu na 250°C a necháme zapiecť. Omáčka sa nám v podstate odparila a na dne zostala iba zeleninová drť. A môžeme servírovať.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Najskôr si dáme výbornú hovädziu polievku s rezancami.

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A ako druhý chod plnenú papriku s rajčinovou omáčkou a parenou knedľou. Dobrú chuť!

    Plnená paprika, paradajková omáčka, parená knedľa a hovädzia polievka (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

cistinka
@evusik presne takto to robím aj ja....aj s tou dcérou.....teraz si klikne na varechu a vidí, čo varím (dnes mi už písala že robí cigánske pečienky:-)) )
mamatata2
@evusik toto je také poctivé jedlo, je tam všetko, ako má byť, na jednotku, ako všetky tvoje recepty. A to, že ich dávaš do rúry, je super nápad, viem, že keď ich varím, musím stále miešať, lebo sa zvyknú ľahko prilepiť .Na budúce skúsim aspoň napodobniť.
P.S. Robila som plnené kuracie stehná podľa tvojho receptu a dostala som veľkú pochvalu aj od zaťovej rodiny. Tak ďakujem ešte raz za Tvoje recepty.
orchidea
Perfektné, krásne spracované a určite by som si na tom všetko pochutila, tiež sa chystám tento týždeň robiť plnenú papriku, zbožňujem ju. A to s tou rúrou je výborný nápad, vyskúšam.
orchidea
Zabudla som ešte pochváliť knedlu, tak na to sa ja nedám, nemám dobré skúsenosti, musím kúpiť hotovú.
evanaaa
Ja síce robím inú ( ináč) papriku, ale táto verzia sa mi páči, aj keď je trochu zdĺhavejšia, iste stojí ten výsledok za to. Je taká "hutnejšia" a má v sebe viac vitamínov s tej zeleniny, než len papriku a paradajky. Asi by som mala vyskúšať niekedy, lebo tú moju so nedávno robila. A sú z nej až dva chody naraz, čiže - dve muchy jednou ranou, chacha.
dorisa
Úžasne dokonale spracovaný recept, teda recepty. Dcerka má inšpiráciu. A to je hlavné. Aj tak si každy skor varí podla seba a ako komu chutí.
hubata
Ja robím aj fašírku z vareného mäsa (samozrejme bez ryže). Vždy som sa hanbila keď syn pod oknom vykrikoval:
- "mamíííí ...... už sú varené tie mäsové buchty?"
evusik
@cistinka tak na toto je Varecha úplne super, keď treba, stačí poslať odkaz cez mail na zaujímavý recept, no a deti už vedia kde majú hľadať a čo varí ich mama... ináč aj dcéra aj nevesta aj syn sú na Vareche :-) postupne som ich sem dotiahla :-)
@mamatata2 v trúbe robím odjakživa, ani neviem odkiaľ to mám lebo moja mama plnenú papriku nerobila, máme to tak radi, lebo paprika ale hlavne guľky sú krásne pripečené a majú kôrku
@orchidea knedľu som začala robiť relatívne nedávno, odkedy používam parák, tam sa mi zatiaľ podarili všetky, ale skúšala som aj v mikrovlnke podľa receptov z Varechy a bola výborná
@evanaaa tak u nás sa robí plnená paprika raz do roka ale zato veľa, dávam si do mrazáka. Jeden deň s tým zabijem ale potom mám minimálne 3-4 obedy bez roboty.
@dorisa máš pravdu každý preferuje tú svoju verziu a u plnej papriky je veľmi veľa verzií, hlavne že nám chutí
@hubat á prečo? veď mäsové buchty je úžasné slovné spojenie :-)
evusik
@sladkacokolada jasné :-) to ja len kôli fotke
ja zas nemám rada papriku, ja len guľky, omáčku a ani knedľu nepotrebujem :-)
tatranka
Každá gazdinká,ktorá si prečíta tvoj recept a pôjde podľa neho,má vyhraté.Kompletný,chutný obedík ma uvarený.Veľmi pekný fotopostup.
jerica
to všetko až po omáčku ako u nás doma , omáčku som nerobievala so zeleninou a vidím že s tým len vylepším chuť , určite vyskúšam Tvoj postup ,omáčku spravím trochu redšiu , mám rada keď je konzistencia omáčky krémová , možno ju máš ale na foto vyzerá po tom upečení hustejšia,už sa teším sezóna je v plnom prúde. Knedla parádna.Elegancia v Tvojich receptoch na pokračovanie :-)
pacik
Aj u nás rovnaký postup, ale pečenie v rúre a omáčka so zeleninou novinka. A už by bolo načase uvariť. Krásne spracovaný recept :-)
evusik
@ajuschka ono sa to zdá, ale chce si to len zorganizovať, ja väčšinou robím tak, že v sobotu urobím polievku, večer manžel mäso pomelie a ja urobím ryžu a zarobenú masu nechám v chladničke do rána odležať a v nedeľu už mám vlastne všetko hotové už len naplniť papriku a urobiť guľky, dať piecť a urobiť knedľu.... čiže brnkačka .-)
bozulka
@evusik , aj ja som tak robievala,iba omáčka bola bez mrkvy,to ma nenapadlo.Mala by som zase urobiť a skúsiť omáčku podla teba.Do mrazničky som dávala už hotové papriky,zaliate omáčkou,balené po dve porcie /pre nás/ a zamrazené.Aj zamrazenú knedlu, pokrájanú na plátky.Potom stačilo už iba ohriať.
evusik
@bozulka práveže tá mrkva je tam dôležitá pretože omáčke dodá sladkosť, skús :-)
ja si tiež dávam omáčku do mrazáku, ale zvlášť.... raz som dcére zabalila jednu krabicu papriku a guľky a jednu krabicu omáčky, že knedľu si kúpi v obchode.... len mi v nedeľu skypovala, že ako robím paradajkovú omáčku, lebo miesto omáčky som jej dala marhuľové pyré :-)
bozulka
:-)))))),
viem si predstaviť to "prekvapenie".Tú chuť si viem predstaviť,len ma to nikdy nenapadlo.Určite vyskúšam,rajč.omáčku mám veľmi rada...a s vareným hovädzím mäskom...mňamky !!!!
evusik
@bozulka s tým hovädzím máš pravdu, na také jednoduché jedlá celkom zabúdame :-)
cica2
jéééj moje obľúbené jedlo, nádherne spracovaný recept a tie fotky, paráda:D
alexola
@evusik vďaka za super podrobný recept, pomohol mi najmä recept na knedľu. Moja prvá knedľa je teda výborná :) Omáčku som, dovolím si tvrdiť, vylepšila cviklou (červená repa) namiesto pretlaku, dostala krásnu farbu a super chuť. Teraz zastupujem na pár dní maminu v kuchyni s tromi stravníkmi a recept mi naozaj padol veľmi vhod.. Ďakujem
evusik
@alexola tou červenou repou si to vylepšila úplne perfektne... červenú repu, keď mám, dávam aj ja, omáčka dostane krásnu farbu a aj sa viac zahustí, tvoja omáčka bola určite výborná.... ale veď ty si šikula a maminu určite zastúpiš k plnej spokojnosti stravníkov :-)
jekaterina
musí to chutiť skvele, ale mňa by zabilo stáť pri sporáku celý deň :( moc náročné na čas :(
evusik
@jekaterina to máš tak, ja robím plnenú papriku raz do roka... ako vyplýva aj z tohto receptu robím tej papriky veľa... zvyčajne v sobotu poobede manžel pomelie mäso a ja naplním papriku, v nedeľu máme na obed čiže v nedeľu nevarím, mám voľno akurát spravím knedľu... ostatné dávam do mrazničky takže mám ušetrené minimálne ďalších 5-6 obedov... tak si to spočítaj či je to také náročné na čas, ja si myslím, že si práve takto čas šetrím :-)
marika21
Včera som robila plnenú papriku. Chutila nám. Mali sme domàci paradajkový pretlal-šťavu.
evusik
@marika21 ja som robila asi mesiac dozadu a odložila som aj do mrazáka... domáci paradajkový pretlak je výborný polotovar uľahčí varenie :-)