Pilav s hroznovými listami fotorecept
Foto: cesminaz
Ja to vlastne doma volám Sarma pilavı :-) a to preto, lebo je tam všetko to, z čoho robievam hroznovú Sarmu :-) Je to Zobraziť celý popisJa to vlastne doma volám Sarma pilavı :-) a to preto, lebo je tam všetko to, z čoho robievam hroznovú Sarmu :-) Je to taká rýchla, bezprácna verzia Sarmi a chutí tak isto fantasticky ;-P
Suroviny
2 dl |
|
2 dl |
|
1 ks |
|
1 ks čerstvá |
|
20-25 ks čerstvé |
|
1 KL |
|
0,5 KL |
|
1 kopcovitá PL (alebo hustý paradajkový pretlak) |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
podľa chuti (alebo chilli drvené) |
|
1 KL |
|
cca 1 KL |
|
podľa potreby |
|
11-12 dl (na podliatie) |
|
Postup
-
1
Teraz je čas čerstvých hroznových listov, sú celkom mladé a jemnučké :-) Najčastejšie zvyknem z nich robit Sarmu, lebo ju máme veľmi radi. Ale keďže sa mi nie vždy chce s ňou babrať, občas pripravím namiesto Sarmi takýto Pilav :-) Je to vlastne "moja" zjednodušená verzia Sarmi :-) Na tento Pilav nazbierame zo 20-25 veľkých, na hmat jemnučkých hroznových listov...
-
2
Ďalej potrebujeme 1 papriku ,ja tu mám zelenú špicatú, ale môže byť hocijaká, kľudne aj veľká paprika. Ďalej dávam 1 veľkú cibuľu, ale teraz mám v záhrade veľa mladej cibuľky, tak som dala 2 veľké aj s vňaťou. Cibuľku a papriku nadrobno pokrájame a hroznové listy bez stopiek pokrájame na krátke 1 cm široké pásiky. Ďalej si odmeriame ryžu za 2 dl pohár a aj bulgur - ja som dala 1 dl hrubší a 1 dl jemnejší :-) A nakoniec všetky potrebné koreniny.
-
3
Na oleji si podusíme papriku aj s cibuľkou. Pridáme 1 PL Salça (paradajkové pyré) a za 1 KL papriku. Chvíľku to spolu necháme poškvrčať. Pridáme listy, trocha osolíme, podlejeme 1 dl vody a zakryté necháme dusiť kým nevyvrie tá voda. To je cca 5-10 minút.
-
4
Následne pridáme bulgur aj ryžu, necháme chvíľu celé spolu poškvrčať a zalejeme to horúcou vodou. Pridáme mätu, bazalku, čierne korenie, soľ, Isot a chilli. Zakryjeme a necháme pomaly za občasného miešania dusiť. Hotový pilav v žiadnom prípade nemá byť suchý, najchutnejší je dobre šťavnatý, ale pravdaže nie rozvarený :-) Ja som dala najprv len 10 dl vody a potom počas dusenia a kontrolovania som ešte podľa potreby podliala cca 2 dl vody.
-
5
Potrebovala som dlhí čas, kým som sa dostala/dopracovala/doskúšala k tejto "chuti" Sarmi :-) Jedla som ich už niekoľko, ale toto je moja vlastná a aj "NAJ" verzia. A vlastne takto na spôsob "Pilavu" som to zjednodušila, keďže niekedy človek dostane chuť na Sarmu, ale hneď ho prejde nálada keď si pomyslí na jej prípravu :-)) Pilav chutí výborne, je to kyselkavé od listov, pikantné, cítiť bazalku, mätu, kombináciu ryže a bulguru... Odporúčam vyskúšať a to buď takto samotné, alebo poliate s cesnakovým jogurtom :-) Prajem dobrú chuť!
Hroznové listy sa v tureckej kuchyni často používajú,no najmä na Sarmu.Sarma sú tenučké,ryžou plnené skrútené hroznové listy.Ja ich mám strašne rada a ich aj dost často pripravujem,ale je s tým trocha viac roboty :-) Ak by ta zaujímal,tak kukni aj tento moj recept varecha.pravda.sk/recepty/v-rure-zapecene-plnene-hroznove...
je to velmi chutné :-) tiež taká zjednodušená verzia by som povedala :-) Občas sa také zídu,ked je človek lenivý. Budem rada ak niektoré jedlo vyskúšaš a bude vám chutiť.Pozdravujem a prajem pekný večer :-)
Povedzme,že áno :-)) chcela som Ti vyjadriť pochvalu, a udeliť Rád šikovnice v kuchyni:-)
Pozdravujem Ťa a želám veľa dobrých nápadov.
:-) no hej, niektoré sú takpovediac dost netradičné recepty,ale sú to fakt dobré a aj zdravé bylinkové jedlá :-) Nejeme stále len böreky a koláče ;-D Pozdravujem.
:-)) ale ja viem,že to mala byt vlastne pochvala,ja som tiež len žartovala :-) Vdaka pekne,si velmi zlatá! Pozdravujem a krásny letný den prajem!
Ja viem, ale toto myslim vazne, uplne citim tu vonu a chut balkanu, dovolenky a leta
:-) aj ja mám tie chute velmi rada.Pekný den.
Určite ti bude chutiť :-) ja toto jedlo zbožňujem.Aj ja sa práve zajtra chystam oblámat listy,idem narobit zopár sáčkov Sarmy do mrazáku :-) Je s tým síce trocha babračky,ale čo už ked tie "jednohubky" majú moji doma tak velmi radi :-))
Teším sa tvojej správe,som rada že vám chutilo :-) Vdaka a pekný den.
Sarmu robievam aj do štavelových listov (velký polný/lúčny štavel) ,alebo do listou moruše-tie sú velmi zdravé :-) A čo sa plnky týka,to sa krajinami určite líši.Vdaka za komentík a pekný den prajem.
Mne to veľmi chutilo, kyselkavé od listov, pikantné od tej omáčky, ktorú som tiež trochu upravila. Zaujímavé by to bolo aj s listami z čiernej ríbezle, z mladých výhonkov. Dík za recept. V lete urobím z čerstvej zeleniny znovu.
Zaujímavo si to skombinovala :-) ale ked ti to chutilo tak je dobre :-) Aj ja robievam do pohárov tú omáčku :-) Vdaka pekne za vyskúšanie a za tvoju odozvu aj s fotkou! Pekný večer prajem.