Pilav s hroznovými listami
Pilav s hroznovými listami

Pilav s hroznovými listami fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 12. júna 2019
Pilav s hroznovými listami (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ja to vlastne doma volám Sarma pilavı :-) a to preto, lebo je tam všetko to, z čoho robievam hroznovú Sarmu :-) Je to taká rýchla, bezprácna verzia Sarmi a chutí tak isto fantasticky ;-P

Suroviny

2 dl
2 dl
1 ks
1 ks čerstvá
20-25 ks čerstvé
1 KL
0,5 KL
1 kopcovitá PL (alebo hustý paradajkový pretlak)
2 KL
1 KL
podľa chuti (alebo chilli drvené)
1 KL
cca 1 KL
podľa potreby
11-12 dl (na podliatie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Teraz je čas čerstvých hroznových listov, sú celkom mladé a jemnučké :-) Najčastejšie zvyknem z nich robit Sarmu, lebo ju máme veľmi radi. Ale keďže sa mi nie vždy chce s ňou babrať, občas pripravím namiesto Sarmi takýto Pilav :-) Je to vlastne "moja" zjednodušená verzia Sarmi :-) Na tento Pilav nazbierame zo 20-25 veľkých, na hmat jemnučkých hroznových listov...

    Pilav s hroznovými listami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej potrebujeme 1 papriku ,ja tu mám zelenú špicatú, ale môže byť hocijaká, kľudne aj veľká paprika. Ďalej dávam 1 veľkú cibuľu, ale teraz mám v záhrade veľa mladej cibuľky, tak som dala 2 veľké aj s vňaťou. Cibuľku a papriku nadrobno pokrájame a hroznové listy bez stopiek pokrájame na krátke 1 cm široké pásiky. Ďalej si odmeriame ryžu za 2 dl pohár a aj bulgur - ja som dala 1 dl hrubší a 1 dl jemnejší :-) A nakoniec všetky potrebné koreniny.

    Pilav s hroznovými listami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji si podusíme papriku aj s cibuľkou. Pridáme 1 PL Salça (paradajkové pyré) a za 1 KL papriku. Chvíľku to spolu necháme poškvrčať. Pridáme listy, trocha osolíme, podlejeme 1 dl vody a zakryté necháme dusiť kým nevyvrie tá voda. To je cca 5-10 minút.

    Pilav s hroznovými listami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne pridáme bulgur aj ryžu, necháme chvíľu celé spolu poškvrčať a zalejeme to horúcou vodou. Pridáme mätu, bazalku, čierne korenie, soľ, Isot a chilli. Zakryjeme a necháme pomaly za občasného miešania dusiť. Hotový pilav v žiadnom prípade nemá byť suchý, najchutnejší je dobre šťavnatý, ale pravdaže nie rozvarený :-) Ja som dala najprv len 10 dl vody a potom počas dusenia a kontrolovania som ešte podľa potreby podliala cca 2 dl vody.

    Pilav s hroznovými listami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potrebovala som dlhí čas, kým som sa dostala/dopracovala/doskúšala k tejto "chuti" Sarmi :-) Jedla som ich už niekoľko, ale toto je moja vlastná a aj "NAJ" verzia. A vlastne takto na spôsob "Pilavu" som to zjednodušila, keďže niekedy človek dostane chuť na Sarmu, ale hneď ho prejde nálada keď si pomyslí na jej prípravu :-)) Pilav chutí výborne, je to kyselkavé od listov, pikantné, cítiť bazalku, mätu, kombináciu ryže a bulguru... Odporúčam vyskúšať a to buď takto samotné, alebo poliate s cesnakovým jogurtom :-) Prajem dobrú chuť!

    Pilav s hroznovými listami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Cesminaz - pozrela som. Je to tiež výborný recept. Určite ho vyskúšam. Musím si znova prejsť tvoju celú stránku receptov. Myslím, že som ešte neobjavila všetko bohatstvo, ktoré tu uvádzaš. Vieš, zo začiatku som išla najmä po kysnutých a borekoch. Život je veľmi rýchly, ale musím si nájsť čas. Vďaka za upozornenie.....