Pilav s hroznovými listami

Pilav s hroznovými listami (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ja to vlastne doma volám Sarma pilavı :-) a to preto, lebo je tam všetko to, z čoho robievam hroznovú Sarmu :-) Je to taká rýchla, bezprácna verzia Sarmi a chutí tak isto fantasticky ;-P

Suroviny

Postup

  1. Teraz je čas čerstvých hroznových listov, sú celkom mladé a jemnučké :-) Najčastejšie zvyknem z nich robit Sarmu, lebo ju máme veľmi radi. Ale keďže sa mi nie vždy chce s ňou babrať, občas pripravím namiesto Sarmi takýto Pilav :-) Je to vlastne "moja" zjednodušená verzia Sarmi :-) Na tento Pilav nazbierame zo 20-25 veľkých, na hmat jemnučkých hroznových listov...
  2. Ďalej potrebujeme 1 papriku ,ja tu mám zelenú špicatú, ale môže byť hocijaká, kľudne aj veľká paprika. Ďalej dávam 1 veľkú cibuľu, ale teraz mám v záhrade veľa mladej cibuľky, tak som dala 2 veľké aj s vňaťou. Cibuľku a papriku nadrobno pokrájame a hroznové listy bez stopiek pokrájame na krátke 1 cm široké pásiky. Ďalej si odmeriame ryžu za 2 dl pohár a aj bulgur - ja som dala 1 dl hrubší a 1 dl jemnejší :-) A nakoniec všetky potrebné koreniny.
  3. Na oleji si podusíme papriku aj s cibuľkou. Pridáme 1 PL Salça (paradajkové pyré) a za 1 KL papriku. Chvíľku to spolu necháme poškvrčať. Pridáme listy, trocha osolíme, podlejeme 1 dl vody a zakryté necháme dusiť kým nevyvrie tá voda. To je cca 5-10 minút.
  4. Následne pridáme bulgur aj ryžu, necháme chvíľu celé spolu poškvrčať a zalejeme to horúcou vodou. Pridáme mätu, bazalku, čierne korenie, soľ, Isot a chilli. Zakryjeme a necháme pomaly za občasného miešania dusiť. Hotový pilav v žiadnom prípade nemá byť suchý, najchutnejší je dobre šťavnatý, ale pravdaže nie rozvarený :-) Ja som dala najprv len 10 dl vody a potom počas dusenia a kontrolovania som ešte podľa potreby podliala cca 2 dl vody.
  5. Potrebovala som dlhí čas, kým som sa dostala/dopracovala/doskúšala k tejto "chuti" Sarmi :-) Jedla som ich už niekoľko, ale toto je moja vlastná a aj "NAJ" verzia. A vlastne takto na spôsob "Pilavu" som to zjednodušila, keďže niekedy človek dostane chuť na Sarmu, ale hneď ho prejde nálada keď si pomyslí na jej prípravu :-)) Pilav chutí výborne, je to kyselkavé od listov, pikantné, cítiť bazalku, mätu, kombináciu ryže a bulguru... Odporúčam vyskúšať a to buď takto samotné, alebo poliate s cesnakovým jogurtom :-) Prajem dobrú chuť!