Špagety s máslovými rajčaty fotorecept

klukodvody - fotkaklukodvody, 25. augusta 2016

Tak jsem tu s ještě jednou verzí špaget a podle mně ještě lepší. No a proč máslová rajčata. Na celé jídlo je použité jen Zobraziť celý popisTak jsem tu s ještě jednou verzí špaget a podle mně ještě lepší. No a proč máslová rajčata. Na celé jídlo je použité jen máslo. A opět to bylo tak nějak ze vzpomínek. To víte je to asi takhle. Co bylo včera si nějak nemohu vzpomenout, ale co bylo před 50 lety, tak to vidím docela jasně. A mlhavě jsem si vzpomněl na kolegu, který se oženil do Itálie a vyprávěl, jak jeho panímáma připravila báječné jídlo, ale nevěděl jak. No povídal a polykal a já si to nějak porovnal a zkuste.

2-3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 - 30 ks
1 zväzok
pár lístočkov
1/4 ks
4 strúčiky
1 - 2 PL
3 PL
podľa chuti
250 g




Postup

  1. 1

    Tak rajčata vypereme stejně jako bazalku a pažitku a česnek oloupeme.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rajčata si rozdělíme na měkká a tvrdá. Cibuli a česnek nakrájíme. česnek na plátky.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Připravíme si menší hrnec doporučuji, protože budeme mixovat a nechceme gruntovat kuchyň. Do hrnce dáme 2 p.l. másla, rozehřejeme a dáme nasekané a nakrájené přísady. Necháme na mírnějším ohni pomalu restovat a máme čas nakrájet měkká rajčata protože je krájíme na čtvrtky a menší jen na půlky a co nakrájíme přisypeme na základ. Zatím nám voní kuchyně po másle a přidaných surovinách.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tak rajčata máme nakrájená.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Přidáme do hrnce, promícháme a jdeme na ta tvrdá rajčat. U těch odřežeme moje oblíbené prdelky a ty vyhodíme. Rajčata lžičkou zbavíme jader a celého vnitřku, ale nevyhodíme, přidáme do hrnce a zase promícháme.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teď přišel čas na to, abychom si dali vařit do osolené vody špagety a připravili si sýr na strouhání. Měl jsem moc dobrý a určitě ho poznáte.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a rajčata se krásně rozdusila, tak je ještě jednou promícháme.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A rozmixujeme a přecedíme, ochutnáme a můžeme lehce dosolit a přidat podle potřeby cukr. Určitě to trošku potřebuje. Už teď cítíme jemňounkou chuť másla a čerstvých rajčat. No a nakrájíme si tvrdá rajčata, která jsme si vyčistili.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na velkou pánev dáme tu třetí lžíci másla, rozpustíme a hodíme na ni nakrájená rajčata a opravdu prudce, ale velmi krátce orestujeme.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nesmí se nám rozpadat a dělit a zalijeme promixovanou směsí a stáhneme oheň na minimum, promícháme a jen prohřejeme a to jen tak dlouho než scedíme ale jen scedit a neproplachovat.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vsypeme špagety.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zlehka s láskou promícháme až se objeví tahle krása a pak už jen nandáme, přidáme sýr podle chuti, usadíte se a vychutnáváte. Vypadá to na moc práce, ale je to otázka 30 minut komplet.

    Špagety s máslovými rajčaty (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

terinka55
Pre mňa výborné jedlo, ďakujem za tip, srdečne pozdravujem oboch!
jack
Špagety môžem hocikedy a akékoľvek.Tento receptík sa mi veľmi páči.Bude u nás častejšie.
sracz
Kombináciu paradajkových omáčok so špagetami, ale aj inými cestovinami (Anjelské vlasy, Linquine, Fettuccine, ..., dlhé čínske, macaronni) máme veľmi radi a často ich robievam. Aj týmto rcp, si ma dobre "nakopol a naštartoval", vzácny náš priateľ @klukodvody a už som v plnom behu prípravy na 3 paraomáčky, ktoré časom pripravím a uverejním! Nech Ti to i naďalej chutne varí a dobre Vám "papká"!
siisa
Parádne, ľahké jedlo :) chválim, že sa tak príkladne stravujete :) ✿
haji
V jednoduchosti je krása - rajská máslová dobrota, k tomu špagety, co víc si přát. Bezva receptík! Díky, teď se zhodí ze všeho nejvíc. Krásný večer přeji!
klukodvody
Děkuji všem moc za krásné komentáře a přeji dobrou chuť a srdečně všechny zdravíme a přejeme krásnou dobrou noc.
afataga
tak tieto sa mi pacia 100 x viac, ako tie spenatove, ale ja by som tu omacku necedila, ved v tom plavaju len potraviny, nam to nevadi, ten polostiepok by som nahradila pecorinom, alebo parmazanom, inak vyborny rcp
marikafil
No, @Afataga ja som to pochopila tak, že scedíme špagety ale ich nepreplachujeme, rovno scedené pridáme do omáčky... asi tam autorovi nejaké slovíčka vypadli, ale podľa mňa omáčka rozhodne nie je scedená. rajčín plný dom, takže čoskoro budú na večeru... skvelý recept!
1x finczi
klukodvody
No tak ano. Musím to vysvětlit. Co se týká těch rozvařených rajčat - omáčky tak ji opravdu cedím a to proto, že jadýrka nám nevadí, ale ty rozvařené slupky ano a nechci to mixovat na kaši a tak to přecedím a na ta na krátce másle orestovaná tvrdá rajčata která tu slupku nemají rozměklou a drží to naliji. Tak proto. a @Afataga s tím sýrem proč nedat lepší, ale nám stačí tento a je na každém jaký si dá. Když ono je to také trochu o penězích. Pořád máme rádi když je něco dobré, ale musíme vědět kam až můžeme jít. Prosím to není nějaká výtka, ale jen odpověď. Tak snad je to vše a moc oba zdravíme.
mariamka
Niekedy su to fakt malicherne veci co sa tu riesia, dnes paradox pan Josef sme tiez po operacii, vlastne uz po kontrole, a ked vam poviem, ze taxik 2km stal viac ako 120km rychlik,, neriesim :) ide o zdravie, vas recept sa mi paci, vzdy sa zide,, pozdravy k sousedum :)
afataga
@Klukodvody (26.8.2016 22:18)

tak uz je to jasne, ja by som to aj tak necedila, nam tie supky nevadia, viem, ze niekomu ano, kazdy podla seba, s tym syrom v pohode, pochopila som :-)
cesminaz
Dalsie skvele a jednoduche jedlo od teba @klukodvody :-) Moje deti maju spagety radi a tieto im istotne chutit budu! Super,dakujem a pozdravujem oboch ;-P
klukodvody
@Mariamka děkuji za komentář a věru je to nějaké těžké. Jak říkal Vladimír Menšík " já s penězi vyjdu!! ale už se s nimi nevrátím " Tož tak a hlavně že se Ti zdravíčko lepší. @Cesminaz moc děkuji a také Tě oba srdečně zdravíme. Tvoje bulgurové a všechny ostatní jsou paráda a ženuška moje kouká, kdy dáš něco dalšího. @Afataga já bych ani nepsal, ale je slušnost a také povinnost odpovědět na dotaz. Ale je to prostě tak. Já prostě beru život jak jde a nějak si zvykáme. Moc Tě pozdravujeme.
klukodvody
@Janger tak nejenom že se chci podívat, ale už jsem to viděl a paráda. Další super rychlovka a hlavně na zimu, kdy nemám svoje rajčata. Já mám nasazená jen velká. Tak určitě vyzkouším a díky za komentář a zdravíme.
veronikkka
Milý @klukodvody , zase jeden krásny a šikovný veľmi chutný recept od Teba.
5* posielam!
p.s. už som Ti napísala email, veľmi veľmi srdečne zdravím pani Sašku a teba!
cesminaz
Mily @Klukodvody špagety vyskusane a su naozaj vyborne! ;-) Aj detom velmi chutili :-) Kym mame vlastne rajciny,zatial si to este urcite zopakujeme.Dakujem za receptik a pridavam take foto na rychlo :-)


1x radost
cesminaz
Mily @klukodvody kedze mame v zahrade este dost paradajok,tak ma napadlo ,ze z tvojej omacky zavarim aj do flias :-) Takto si mozme na nej pochutnat aj cez zimu ;-) Vsetko som spolu uvarila pomixovala,nic som necedila,nieje treba.Horuce naliala do flias,prevratila dole hlavou a nechala tak vychladnut :-) Bude to v zalohe,ako rychlovka,ked budem leniva varit :-) Pozdravujem!


cesminaz
Mily @Klukodvody hlásim sa aj tento rok s tvojou vybornou omáčkou :-) Toto je len prvá várka,chystam sa zavarit este jednu.Dakujem este raz za receptik! Pozdravujem Vás oboch ;-)


siisa
Ďakujem za túto úžasnú omáčku na cestoviny. K tomuto množstvu som pridala 3 červené papriky a chilli papričku. Nakoniec som všetko spolu zmixovala na hustú omáčku. Inak som recept presne dodržala. Veľmi nám chutila :)


2x haji a radost
alena45
Parada, uz som skusala omacku na spagety vselijak, ale pazitka mi nenapadla a k tomu maslo. Predstavujem si tu chut a musim vyskusat aj do poharov na zimu.
siisa
Zasa som tu s poďakovaním a hneď dvom človiečikom. Ten prvý je sám autor receptu a druhá je @Cesminaz , ktorá recept pripomenula a bez nej by som ho určite neobjavila. Robila som z 3 dávok a uvažujem, že ešte jednu dám :) Strašne sa to zvarí, ak chcete hustejšiu omáčku. ✿ ĎAKUJEM ✿


alena45
@Siisa (22.8.2017 08:30)

dávala si aj pažítku, keď omáčku sterilizuješ ? Neviem, ako sa zachová, aby mi to potom neskyslo. Už ju mám uvarenú, zajtra to mixnem, len tá pažítka mi teraz vŕta v hlave.
alena45
tak a je hotovo. Na cibulku a cesnak som pridala na kocky pokrájaný patizón, ktorý nedá žiadnu chuť, ale pekne zahustí, a okrem jednej červenej papriky tiež jeden natrhaný zelerový list. Teraz, keď už mám prepasírované, som dochutila trochou citrónovej šťavy. Dík za recept, ak bude chutiť rodine, tak urobím ešte jednu dávku.
1x radost
siisa
@Alena45 (23.8.2017 20:17)

Prepáč, až teraz som si všimla tento komentár. Pažítku som nedávala.
siisa
Ani tento rok som nezabudla na túto skvelú omáčku na špagety. Robila som hneď 6 dávok a vyšlo mi 47 pohárov. Je úžasná a preto ju chcem aj pripomenúť. Vďaka za tento fantastický recept. Každým rokom experimentujem a pridávam nejaké suroviny. Teraz som pridala kápiu, sušené paradajky a lyžicu kapár. Je to mňamka.


babinka
Dobry napad omacku urobit do zasoby, ale co to maslo? Netreba to radsej nahradit olejom? Dobry recept na jedlo i konzervovanie, vdakaaaaa
1x siisa
bubaya
@Siisa (22.7.2018 22:27)

Vďaka za pridanie, tento recept som si tiež nevšimla. Vyskúšam, aj zavarím.
1x siisa
siisa
@Babinka (23.7.2018 05:49)

Maslo som do omáčky na zaváranie nepridala. Ani pažítku. Ale dala som olej z celej skleničky zo sušených paradajok :)
siisa
@Bubaya (23.7.2018 09:34)

Je naozaj výborná, nebudeš ľutovať. Ale dá sa najskôr vyskúšať jednu dávku len tak na obed, či večeru a potom uvidíš, či bude chutiť.
1x bubaya
alena45
Nemusíte sa pažítky báť, ja som zavárala s ňou, nepokazilo sa. Dnes idem na tohtoročnú dávku.
1x siisa
zolik
@Alena45
Ahoj Alenka, rozumiem tomu dobre? Omacku uvarit a este horucu dat do poharov, otocit hore dnom a nesterilizovat? Dakujem za odpoved.
kimlo
@Alena45 (15.8.2018 09:00)
Alenka davaš aj to maslo? Zajtra to chcem skúsiť do pohárov, tak neviem...
cesminaz
@Zolik @Kimlo ak dovolíte odpoviem..:-) Ja to zavaram uz tiez kazdorocne odkedy sme to ochutnali. @Zolik ano je to strasne jednoduché bez sterilizovania,len naplnís horuce do poharov,dobre uzavries a otocis dole hlavou :-) a nechas tak vychladnút.Ja takto robím skoro vsetko,fakt na 95% a nic sa mi nepokazí :-) Len si vzdy skontroluj tie vrchnáky,aby neboli chybné,inak ti to dostane vzduch a zacne sa kazit. @Kimlo ja som si to zjednodusila a do 1 velkého hrnca omáčky dala len 1 maslo.Potom ked chceme jest,tú omácku v pohári dám prevriet este s kúskom masla pre chuť :-) Podla mna je to praktickejšie.Ja som pažítku nedávala,ale to len preto,lebo by som jej do velkého hrnca potrebovala za vagón :-) Pekný den vsetkým.
1x siisa
zolik
@Cesminaz
Dakujem za odpoved a radu. Chcem robit väcsiu davku bez sterilizacie a netrufla som si bez opytania. Este raz vdaka.
kimlo
Omáčka je veľmi chutná, pridal som aj čerstvú bazalku, ešte spravím ďalšiu dávku. Vďaka za recept.


2x haji a radost
alena45
Keďže pridávam na zahustenie aj na zjemnenie chuti doma pestovaných rajčín kus cukiny, alebo patizónu, trochu mi vadila potom taká svetlá farba omáčky. Aj na väčšine obrázkov je omáčka viacmenej oranžovej farby. Pridala som preto tretinu veľkej cvikle strúhanej, ktorú tam vôbec necítiť, ale krásne zafarbí tú omáčku. Dnes som robila druhú várku, a práve mi napadlo, že som zabudla dať cesnak, ale aj tak je chutná.
cesminaz
@Siisa (14.8.2019 19:20)

Vidím ostala si verná tomuto receptu :-) Aj ja,tiež sa na ňu tento rok chystám.Ale ja som si to vymyslela trocha inak,tak povediac ulahčila :-) Kedže tie paradajky pustia vela šťavy,tá omáčka je velmi riedka a tým pádom ako som čítala,ju aj ty zvykneš variť trocha dlhšie aby zhustla...
Ja to nerobím,nechám ju riedku a to preto,lebo cestovinu na ktorú tú omáčku chcem dat neuvarím zvlášt vo vode,ale rovno pomaly v omáčke :-) Tým pádom cestovina vsaje tekutinu z omáčky a aj chutovo je celkom iná,lebo sa varila v nej :-) Podla mňa je to celkom praktický spôsob ;-P


siisa
@cesminaz (16.8.2019 07:42)

Veru na túto omáčku nedám dopustiť. Aj keď si ju teraz robím podľa mojej chuti, základ tam zostáva. Vďaka za super nápad, do budúcna určite použijem. Teraz ju však robievam z tých mäsitých paradajok odroda ponderosa pink, pridávam aj červenú kápiu a omáčka je celkom dosť hustá. Takže ju ani dlho nevarím :)
2x finczi a haji
finczi
@alena45 (20.8.2018 22:34)

Niečo trošku podobné robím aj ja. Minule som pridala mrkvu postrúhanú na jemno - veľmi chutné a farebné. Zavariť takú omáčku mi nenapadlo. Ďakujem za tipy vyššie uvedené!
1x haji
kukulienka71
Po troch rokoch znovu, a to aj do zásoby, ako som tu minule zhliadla od ostatných, za čo som vďačná. Vyšli mi 2 veľké a jedna malá fľaša, v zime akoby sme našli:-) Je to gurmánsky recept, milý @klukodvody :-)


2x haji a siisa
alena45
Po týchto dažďoch (konečne!) veľa paradajok popraskalo, tak ich treba rýchlo spracovať. Bez tejto omáčky si už neviem život predstaviť. Nielen na špagety, ale napríklad ju najčastejšie pripravujem tak, že na cibuli podusím mleté mäso, keď je biele, tak zalejem touto omáčkou, podusím a netreba už ničím dochucovať. No a samozrejme zmes vylejem na špagety. Aj pod hovädzie je výborná, proste super. No idem na to !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia