Hovädzie rebro
Hovädzie rebro

Pečené hovädzie rebierko so zemiakovým fondánom, s tekvicovým a cibuľovým pyré

Peter Varga
šéfkuchár a spolumajiteľ Bistra Bienvenue, 23. augusta 2021
Pečené hovädzie rebierko so zemiakovým fondánom, s tekvicovým a cibuľovým pyré
Foto: archív Petra Vargu
5
porcií

Suroviny

Hovädzie rebro:
1 ks
1 ks
1 stonka
1 ks
1 ks
1 l
 (na omáčku)
Zemiakový fondán:
5 ks
100 g
Cibuľové pyré:
2 ks
10 ml
5 ml
Tekvicové pyré:
250 g
50 g




Postup

  1. 1

    Do hlbšieho pekáča položíme rebro, nakrájanú mrkvu, nasekanú zelerovú stonku, na 4 časti rozrezanú cibuľu a bobkový list. Zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme fóliou a dusíme v rúre pri teplote 160 stupňov približne 3,5 hodiny. Potom schladíme a z rebra opatrne odstránime prebytočný tuk. Tiež vyberieme kosti. Šťavu použijeme neskôr na omáčku gravy.

  2. 2

    Zemiakový fondán: Očistené zemiaky dáme do pekáča, pridáme maslo, čerstvý tymian, osolíme a okoreníme. Prikryjeme fóliou a vložíme do rúry. Pečieme hodinu pri 160 stupňoch.

  3. 3

    Cibuľové pyré: Bielu cibuľu dáme s trochou olivového oleja na plech a pečieme hodinu pri 180 stupňoch. Potom odstránime šupku a dáme do hrnca. Pridáme med, balzamikový ocot, trochu soli a ponorným mixérom zmixujeme dohladka.

  4. 4

    Tekvicové pyré: Nakrájanú očistenú tekvicu dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou a osolíme. Varíme domäkka – asi 20 minút. Potom rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pred koncom mixovania môžeme pridať na zjemnenie maslo.

  5. 5

    Rebro servírujeme so zemiakmi, s pyré a s omáčkou gravy. Tú urobíme tak, že šťavu z rebra necháme zovrieť, pridáme červené víno a zredukujeme na hustotu, ktorá nám vyhovuje.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia