Zajačia pečeň so škvarkami na vidličku fotorecept
Foto: sracz
Aj keď nie na úplne pôvodný, ale na tento môj recept som si tu spomenul po viac ako troch desaťročiach. U nás, na košickej Zobraziť celý popisAj keď nie na úplne pôvodný, ale na tento môj recept som si tu spomenul po viac ako troch desaťročiach. U nás, na košickej Furči, som vtedy mal vzácneho hosťa z Brna. Môjho konzultanta, Doc. Ing. Karla Straku, CSc. Pohostil som ho aj mojimi špeciálnymi 4_mäsovými klobásami, no na Technike v Brne si pochvaľoval, že František mu v Košiciach pripravil raňajky na vidličku a to bola práve takáto zajačia pečeň. Zajacom a sliepkam sa v mojom chove darilo, tak som aj ich mäsom zásoboval i našu kuchyňu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
100 - 120 g |
|
600 - 800 g |
|
1 - 2 PL |
|
6 - 8 ks |
|
2 - 3 ks |
|
1 - 2 PL (zázvor) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
Príloha: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
to je všetko, čo som na prípravu chutných raňajok (alebo predjedla, či predpolnočnej silvestrovskej večere) potreboval
-
2
z malých kúskov pokrájanej paradajky som zredukoval tekutinu v samostatnej rajnici asi s 2 PL rastlinného oleja
-
3
v druhej rajnici som do červenihneda opražil dobrú hrsť domácich bravčových škvariek, potom som ich vareškou odtlačil na okraj a na horúcom výpeku som opiekol, na obidvoch stranách po 2÷3´, hladkou múkou poprášené zajačie pečene
-
4
po ich zmiešaní s už čakajúcimi škvarkami, to potom vyzeralo takto
-
5
pridal som na drobno pokrájaný zväzok (6÷7 ks) mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami“, pretlačené dva strúčiky cesnaku, 2 PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera, zredukovanú paradajku, okorenil štipkami čerstvo drvenej rasce a čierneho korenia, mletou červenou paprikou a soľou
-
6
po zmiešaní a nadobudnutí „pohotovostnej“ jednotnej teploty som všetko nadstavil „hoblinkami“ PL masla,
-
7
hneď aj na pásiky pokrájané hrubostenné papriky; krátko, 2÷3´ orestoval
-
8
a za horúca servíroval s hriankami z bagetky s maslom! Všetkým Vám milí naši na Varecha.sk z hĺbky duší i sŕdc želáme do Nového roku 2017 pevné zdravie, silné nervy, šťastie, lásku a úsmevy dobroprajných ľudí!
Diskusia k receptu