Paštéta z husacej pečene s nakladanými hubami
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 9. januára 2021

Foto: Dušan Křístek
porcie
príprava
Suroviny
| 320 g (z nevykŕmenej husi) |
|
| 80 g |
|
| 1 ks |
|
| 40 g |
|
| 1 vetvička (čerstvý) |
|
| 40 ml |
|
| podľa chuti (alebo brandy) |
|
| 1-2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
| 120–150 g |
|
| Nakladané huby: | |
| 500 g |
|
| (mrkva, petržlen, šalotka celá) |
|
| 100 ml |
|
| 50 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Kuracie prsia a husaciu pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Najemno nakrájanú šalotku restujeme na masle do zmäknutia, pridáme kuracie prsia a spolu s pečeňou zľahka restujeme. Postriekame koňakom a podlejeme červeným vínom. Zmes rozmixujeme alebo rozomelieme, ochutíme čerstvým tymianom, soľou a korením. Potom vmiešame vaječné žĺtky a vymiešame dohladka.
- 2
Túto paštétovú zmes naplníme do foriem (alebo misiek), prikryjeme alobalom, vložíme do pekáča s cca 2 cm vody a pečieme vo vodnom kúpeli prikryté pri 85 °C okolo 45 minút. Dĺžka tepelnej úpravy závisí od veľkosti a výšky paštéty. Hotové paštéty necháme pozvoľna vychladnúť. Po vychladnutí povrch paštéty zalejeme husacou masťou a uchovávame v chladničke.
- 3
Očistené huby opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Vodu s octom, cukrom, so soľou, s korením a s nakrájanou zeleninou prevaríme a nalejeme na pokrájané huby. Po vychladnutí vložíme do chladničky a necháme aspoň 8 hodín odležať. Servírujeme s pečeňovou paštétou.
Tiež pečeňová paštéta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu