Pečeňová paštéta
Pečeňová paštéta

Paštéta z husacej pečene s nakladanými hubami

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár Metro, 9. januára 2021
Paštéta z husacej pečene s nakladanými hubami
Foto: Dušan Křístek
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

320 g (z nevykŕmenej husi)
80 g
1 ks
40 g
1 vetvička (čerstvý)
40 ml
podľa chuti (alebo brandy)
1-2 ks
120–150 g
Nakladané huby:
500 g
 (mrkva, petržlen, šalotka celá)
100 ml
50 g




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia a husaciu pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Najemno nakrájanú šalotku restujeme na masle do zmäknutia, pridáme kuracie prsia a spolu s pečeňou zľahka restujeme. Postriekame koňakom a podlejeme červeným vínom. Zmes rozmixujeme alebo rozomelieme, ochutíme čerstvým tymianom, soľou a korením. Potom vmiešame vaječné žĺtky a vymiešame dohladka.

  2. 2

    Túto paštétovú zmes naplníme do foriem (alebo misiek), prikryjeme alobalom, vložíme do pekáča s cca 2 cm vody a pečieme vo vodnom kúpeli prikryté pri 85 °C okolo 45 minút. Dĺžka tepelnej úpravy závisí od veľkosti a výšky paštéty. Hotové paštéty necháme pozvoľna vychladnúť. Po vychladnutí povrch paštéty zalejeme husacou masťou a uchovávame v chladničke.

  3. 3

    Očistené huby opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Vodu s octom, cukrom, so soľou, s korením a s nakrájanou zeleninou prevaríme a nalejeme na pokrájané huby. Po vychladnutí vložíme do chladničky a necháme aspoň 8 hodín odležať. Servírujeme s pečeňovou paštétou.

Diskusia k receptu

haji
Paštika vypadá prudce jedle, pěkný recept. S radostí bych ochutnala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia