Opité jahňacie lýtko na zelerovom pyré

Rastislav Bekeš
šéfkuchár penziónu Harmónia v Modre, 31. marca 2013
Opité jahňacie lýtko na zelerovom pyré
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
25 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
 na obalenie
1 ks
4 strúčiky
400 g
500 ml
100 ml
300 ml
Zelerové pyré:
3 ks
500 ml
100 g
100-200 ml




Postup

  1. 1

    Jahňacie lýtka osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke. Lýtka sprudka opečieme na rozpálenom oleji a vložíme do hrnca. Zvlášť na panvici orestujeme cibuľu s koreňovou zeleninou, zalejeme vývarom. Túto zmes nalejeme na mäso, pridáme červené víno, soľ, korenie, bobkový list a rozmarín. Dusíme do mäkka na miernom ohni, v prípade potreby podlejeme vývarom. Keď sú lýtka mäkké, vyberieme ich, omáčku scedíme a odparíme.

  2. 2

    Zelerové pyré: zeler očistíme, nakrájame na kocky, pridáme soľ, zalejeme vodou a mliekom, uvaríme do mäkka. Uvarené scedíme, pridáme maslo, smotanu, soľ, muškátový orech a vymixujeme.

  3. 3

    Petržlenové čipsy: petržlen očistíme, škrabkou na zeleninu ho nakrájame a vypražíme v rozpálenom oleji. Do oleja pridávame plátky po jednom, aby sa nezlepili.

  4. 4

    Jahňacie lýtko podávame v plytkom tanieri so zelerovým pyré, ozdobené petržlenovými čipsami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia