Opité jahňacie lýtko na zelerovom pyré
šéfkuchár penziónu Harmónia v Modre, 31. marca 2013
Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 ks |
|
na obalenie |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
400 g |
|
500 ml |
|
100 ml |
|
300 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zelerové pyré: | |
3 ks |
|
500 ml |
|
100 g |
|
100-200 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Jahňacie lýtka osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke. Lýtka sprudka opečieme na rozpálenom oleji a vložíme do hrnca. Zvlášť na panvici orestujeme cibuľu s koreňovou zeleninou, zalejeme vývarom. Túto zmes nalejeme na mäso, pridáme červené víno, soľ, korenie, bobkový list a rozmarín. Dusíme do mäkka na miernom ohni, v prípade potreby podlejeme vývarom. Keď sú lýtka mäkké, vyberieme ich, omáčku scedíme a odparíme.
- 2
Zelerové pyré: zeler očistíme, nakrájame na kocky, pridáme soľ, zalejeme vodou a mliekom, uvaríme do mäkka. Uvarené scedíme, pridáme maslo, smotanu, soľ, muškátový orech a vymixujeme.
- 3
Petržlenové čipsy: petržlen očistíme, škrabkou na zeleninu ho nakrájame a vypražíme v rozpálenom oleji. Do oleja pridávame plátky po jednom, aby sa nezlepili.
- 4
Jahňacie lýtko podávame v plytkom tanieri so zelerovým pyré, ozdobené petržlenovými čipsami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu