Opité jahňacie lýtko na zelerovom pyré

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Jahňacie lýtka osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke. Lýtka sprudka opečieme na rozpálenom oleji a vložíme do hrnca. Zvlášť na panvici orestujeme cibuľu s koreňovou zeleninou, zalejeme vývarom. Túto zmes nalejeme na mäso, pridáme červené víno, soľ, korenie, bobkový list a rozmarín. Dusíme do mäkka na miernom ohni, v prípade potreby podlejeme vývarom. Keď sú lýtka mäkké, vyberieme ich, omáčku scedíme a odparíme.
  2. Zelerové pyré: zeler očistíme, nakrájame na kocky, pridáme soľ, zalejeme vodou a mliekom, uvaríme do mäkka. Uvarené scedíme, pridáme maslo, smotanu, soľ, muškátový orech a vymixujeme.
  3. Petržlenové čipsy: petržlen očistíme, škrabkou na zeleninu ho nakrájame a vypražíme v rozpálenom oleji. Do oleja pridávame plátky po jednom, aby sa nezlepili.
  4. Jahňacie lýtko podávame v plytkom tanieri so zelerovým pyré, ozdobené petržlenovými čipsami.