Hríbová polievka
Hríbová polievka

Naša hlivová polievka

pilcik - fotkapilcik, 21. decembra 2017
Naša hlivová polievka
Foto: pilcik

Táto polievka nám veľmi chutí, najmä keď donesiem čerstvú hlivu z hôr. Robíme ju hustú, aby bola riadne hríbová.

12
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1200 g
150 g
4 stredný ks
6 strúčiky
2 stredné ks
2 stredné ks (čerstvá)
1 stredný ks (čerstvý)
80 g
2 PL
2 PL (alebo olej rastlinný)
1 hrsť
1,5 KL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Toto je množstvo na 6,5 l hrniec. Masť roztopíme dáme pokrájanú cibuľu opražíme do bledohneda. Potom pridáme rascu a nadrobno pokrájaný cesnak, necháme prevoňať.

    Naša hlivová polievka - obrázok 1
  2. 2

    Teraz dáme múku, ktorú opražíme do bledohneda.

    Naša hlivová polievka - obrázok 2
  3. 3

    Hrniec odstavíme zo sporáku a pridáme mletú papriku. Chvíľu pomiešame, nech sa roztopí v horúcej masti a zároveň okoreníme. Dáme späť na sporák a hneď tam pridáme pokrájanú hlivu s koreňovou zeleninou. Zalejeme trochou vody miešame do rozvarenia vody.

    Naša hlivová polievka - obrázok 3
  4. 4

    Postupne prilievame vodu tak, aby sa to stále varilo. Vody pridáme toľko, aby boli suroviny zaliate asi 1 cm nad ne. Teraz osolíme a pridáme pokrájané zemiaky.

    Naša hlivová polievka - obrázok 4
  5. 5

    Varíme tak dlho až zemiaky a zelenina budú mäkké. Potom pridáme mrveničku, ktorú tiež uvaríme do mäkká. Ochutnáme pripadne dosolíme a okoreníme. Na záver pridáme zelerovú vňať krájanú na drobno a hrniec odstavíme zo sporáku.

    Naša hlivová polievka - obrázok 5
  6. 6

    Necháme chvíľu postať a je hotovo. Je to zdravá polievka a tieto pred sviatočné dni je veľmi vhodná. Je hustá, takže zasýti samotná.

    Naša hlivová polievka - obrázok 6

Diskusia k receptu

bystro
Veru, aj ja to mám rád. Musím ju tiež uvariť.
haji
Výborná polévka! 6,5 l polévky jsem ještě nikdy nedělala. Máš můj obdiv.
begonia2
Už viem čo bude zajtra na obed,vyskúšam podla teba. Vyzerá ohromne.
radox1
musi byt dobra,to snou ides na namestie robit charitu?
marianne
Dokonalá, robím ju v hubovej sezóne, keď mi nejaký dobrák húb nazbiera..namiesto mrveničky robím trhance alebo liate cesto do nej, ale ani hliva alebo shitake nie sú zlé, keď lesných húb nieto..
pilcik
Ďakujem za nahliadnutie. Kde sú traja chlapi a dve ženy tak to nie je veľa polievky. To sa nič iné nevarilo, keď je takáto polievka. Ona je sýta. Chcem poprosiť redakciu, nemôžte zmeniť úvodný obrázok za obrázok v 5- tom odseku? Ďakujem. A ešte mám dotaz, keď píšem komentár, tak mi naskočí červene označenie. Veď mám 3 recepty.
begonia2
Takúto dobrú polievočku aj ja robievam. No ja sa musím uspokojiť z kupovanou hlivou.
redakcia
@Pilcik (23.12.2017 11:55)

Obrázky vo Vašom recepte si môžete zmeniť aj sám, stačí kliknúť sem:
 varecha.pravda.sk/moja/recepty/...

a klinitím vybrať recept, ktorý chcete upravovať.
V prípade, že by ste potrebovali s výmenou obrázku pomôcť, stačí, keď nám napíšete e-mail na redakcia@varecha.sk

Vaše komentáre už nie je treba schvaľovať, takže už nebudú červenej farby.

Pekný predvianočný deň.
klarajka
Ďakujem za recept, uvarila som ju, všetkým veľmi chutila. Výborná !
milad
Je fantastická, hoci som ju trochu zmenila...vynechala som múku. A nechcem byť zlá, je to moja profideformácia ...z hlivy nikdy nebude hríbová polievka, nanajvýš hubová. Hliva je huba, nie hríb. Ďakujem za pochopenie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia