Hríbová polievka

Naša hlivová polievka

Autor receptu: pilcik

Táto polievka nám veľmi chutí, najmä keď donesiem čerstvú hlivu z hôr. Robíme ju hustú, aby bola riadne hríbová.

12
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Toto je množstvo na 6,5 l hrniec. Masť roztopíme dáme pokrájanú cibuľu opražíme do bledohneda. Potom pridáme rascu a nadrobno pokrájaný cesnak, necháme prevoňať.
  2. Teraz dáme múku, ktorú opražíme do bledohneda.
  3. Hrniec odstavíme zo sporáku a pridáme mletú papriku. Chvíľu pomiešame, nech sa roztopí v horúcej masti a zároveň okoreníme. Dáme späť na sporák a hneď tam pridáme pokrájanú hlivu s koreňovou zeleninou. Zalejeme trochou vody miešame do rozvarenia vody.
  4. Postupne prilievame vodu tak, aby sa to stále varilo. Vody pridáme toľko, aby boli suroviny zaliate asi 1 cm nad ne. Teraz osolíme a pridáme pokrájané zemiaky.
  5. Varíme tak dlho až zemiaky a zelenina budú mäkké. Potom pridáme mrveničku, ktorú tiež uvaríme do mäkká. Ochutnáme pripadne dosolíme a okoreníme. Na záver pridáme zelerovú vňať krájanú na drobno a hrniec odstavíme zo sporáku.
  6. Necháme chvíľu postať a je hotovo. Je to zdravá polievka a tieto pred sviatočné dni je veľmi vhodná. Je hustá, takže zasýti samotná.