Hríbová polievka
Naša hlivová polievka
Autor receptu: pilcik
Táto polievka nám veľmi chutí, najmä keď donesiem čerstvú hlivu z hôr. Robíme ju hustú,
aby bola riadne hríbová.
12 porcií |
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Toto je množstvo na 6,5 l hrniec. Masť roztopíme dáme pokrájanú cibuľu opražíme do bledohneda. Potom pridáme rascu a nadrobno pokrájaný cesnak, necháme prevoňať.
- Teraz dáme múku, ktorú opražíme do bledohneda.
- Hrniec odstavíme zo sporáku a pridáme mletú papriku. Chvíľu pomiešame, nech sa roztopí v horúcej masti a zároveň okoreníme. Dáme späť na sporák a hneď tam pridáme pokrájanú hlivu s koreňovou zeleninou. Zalejeme trochou vody miešame do rozvarenia vody.
- Postupne prilievame vodu tak, aby sa to stále varilo. Vody pridáme toľko, aby boli suroviny zaliate asi 1 cm nad ne. Teraz osolíme a pridáme pokrájané zemiaky.
- Varíme tak dlho až zemiaky a zelenina budú mäkké. Potom pridáme mrveničku, ktorú tiež uvaríme do mäkká. Ochutnáme pripadne dosolíme a okoreníme. Na záver pridáme zelerovú vňať krájanú na drobno a hrniec odstavíme zo sporáku.
- Necháme chvíľu postať a je hotovo. Je to zdravá polievka a tieto pred sviatočné dni je veľmi vhodná. Je hustá, takže zasýti samotná.