Hríbová polievka
Hríbová polievka

Štedrá hríbová polievka

muzsvarechou - fotkamuzsvarechou, 30. marca 2023

Túto polievku robím hlavne na Vianoce, verím, že bude chutiť.
Zdroj: Recept je môj

10 minút
príprava
130 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
4 ks
1 ks (v sieťke)
6 ks
250 ml
250 ml
150 g
6 ks
10 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Dáme si do veľkého hrnca (aspoň 5 l) do vody variť údené bravčové koleno, 4 klobásky a údené mäso v sieti. Varíme cca 2 hodiny na malom stupni, aby to prudko nevrelo, ale pomaly sa varilo.

  2. 2

    Ja mäso varím v 5 litroch vody preto, lebo si robím základ na kapustnicu, polka vývaru ide na hríbovku a druhá na kapustnicu.

  3. 3

    Pridáme bobkový list 6 ks, čierne korenie 10 ks, trochu celej rasce. Kým sa mäso varí, namočíme sušené hríby do vody, očistíme si 6 stredne veľkých zemiakov, nakrájame ich na malé kocky a dáme ich variť do osobitného hrnca.

  4. 4

    Keď máme mäso a klobásky uvarené, odlejeme si do väčšieho hrnca cca polovicu vývaru a dáme do nej namočené hríby, vodu z hríbov si necháme na dolievanie. Hríby povaríme cca 10 minut a pridáme pretlak, povaríme 5 minút a dáme sladkú smotanu, v ktorej rozšľaháme múku na zahustenie.

  5. 5

    Celé varíme na slabom ohni a občas premiešame. Zatiaľ si nakrájame uvarené koleno a klobásku a pridáme ich do polievky. Zemiaky, ktoré sme si uvarili osobitne pridáme do polievky až nakoniec. Pozor na soľ, tú dávame až na koniec, lebo veľa krát je údené mäso riadne zasolené. Keď už máme v polievke aj varené zemiaky, necháme zovrieť a dochutíme. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

veroneee
Tak táto už aj na pohľad zasýti. Mňam, určite vyskúšam.