Musaka z baklažánu a mletého mäsa /fotorecept/

eldina - fotkaeldina, 20. mája 2012
Musaka z baklažánu a mletého mäsa /fotorecept/
Foto: eldina

rýchla fajnovka...baklažánov sa nikdy neprejem..:)...a pečie sa samo!!..:)

15 minút
príprava
45 minút
na 2OO °C

Suroviny

500 g
3 ks
1 ks
1  veľká




Postup

  1. 1

    potrebujeme:

    Musaka z baklažánu a mletého mäsa /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji osmažiť najprv cibuľu,potom nastrúhanú mrkvu...pridať mleté mäso, ochutiť.../mleté mäso netreba dlho variť, len kým chytí farbu/..

    Musaka z baklažánu a mletého mäsa /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    baklažány ošúpať,nakrájať na kolieska,nasoliť a nechať "vypotiť" horkosť...potom omyť a bud trochu utrieť alebo nechať stiecť...plech vymazať olejom , baklažány obaliť zľahka v múke a ukladať na plech

    Musaka z baklažánu a mletého mäsa /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    na vrstvu baklážanov dať osmažené mleté mäso a opäť vrstvu baklažánov...

    Musaka z baklažánu a mletého mäsa /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    preliať kyslou smotanou a vajcom/ochutené podľa vlastného výberu/ a dať piecť..

    Musaka z baklažánu a mletého mäsa /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    preliať baklažány zhora trochou oleja/dala som olivový/ a piecť na 18O-2OO °C cca 45 minút/...kým nezhnednú/....podávať s čím chcete/ja som so zemiakovou kašou a baklažánovým šalátom/ano,opäť baklažán/..:)

    Musaka z baklažánu a mletého mäsa /fotorecept/ - obrázok 6

Diskusia k receptu

pivonka
Tak toto určite urobím pri najbližšej príležitosti, to musí byť veľká dobrota. Na baklažány som sa ešte viac nabudila pri nedávnej dovolenke v Turecku, také vynikajúce som ešte nejedla a to boli iba samostatne pečené.
eldina
@pivonka skús dať aj do leča,oni tiež dávajú a je to fajnofffka,ja už len tak robím lečo..:) ale/ oni/ bez vajec.....len na tanier ešte pridajú kyslú smotanu...mňam...už nech je všade veľa lacných paprík a paradajok...:)
pivonka
Ďakujem za tip. Škoda, že tie baklažány nemôžeme pestovať na záhradke.(U nás, na Kysuciach? Pomrzlo mi všetko!)
eldina
@pivonka konkrétne teraz/ešte stále trvá/ je akcia na baklažány v Tescu,za 0,99 € a v kile máš dobré 3 veľké kusy...:)
afataga
moze to byt dobre aj ked je to zjednodusena verzia, jedla som musaku v Grecku, oni tie baklazany najskor obalia v muke ako ty a potom ich oprazia na oleji, az potom ukladaju do misy a zalieva sa to besaelom, ale ako vravim, aj to bude dobre a menej pracne a menej mastne
eldina
@afataga ved to je to,okrem vyprážaného /v trojobale/- baklažán pije nenormálne olej...tuto nie
afataga
@eldina mas pravdu, pije ako sprosty :-) raz som to robila, ale uz nebudem, niekedy vyskusam tuto tvoju verziu, obcas robievam zapeceny baklazan s paradajkami, bazalkou a cesnakom bez masa, tiez je to dobre
eldina
@afataga tiež robím niečo"podobné"...:) ... ja môžem baklažán aj denne,preto ma poteší každý recept,kde vidím slovo"baklažán"..:)
hahaias
@eldina si moja krvná skupina aj ja môžem baklažán kedykoľvek a akokoľvek a Tvoj recept sa mi páči.
martamm
Vitam kazdy recept s baklazanmi, su vyborne a Tvoja musaka bude uzasna, vdaka...
2010
Tym ze nikdo u nas nie je drevorubac a baklazan je ako olejova spongia ,tak tie tradicne vyprazane recepty sa pomenili na grilovanie skoro na sucho alebo zlahka povarit a potom dalej robit podla receptu.


2010
@eldina , posledny riadok mi vypadol ,sorry
PS: pekny tradicny recept s modernym postupom.
tiginko
tvoj obrázok vo mne vzbudzuje veľkú zvedavosť @2010 , prezraď čo skrývajú baklažánové natáčky?
tiginko
našla som, ďakujem, ale priznám sa viac ma uchvátila nevegetariánska verzia, bulgur by mi okrem dcéry nikto doma nejedol. Mám v KK s poznámkou viď nižšie :-)
martamm
Práve dnes som Tvoj recept robila. Troška som síce niekoré veci zmenila, ale bolo to výborné. Ku kuracím prsiam som zomlela ešte biele tofu a pridala uvarenú šošovicu a čerstvé bylinky. Kyslú smotanu som zamenila za biely jogurt. Pekáč bol ukončený mäsovou vrstvou, zaliatou jogurtovo-vajíčkovou polevou. Urobila som k tomu ako prílohu pšeno a uhorkový šalát. Naozaj to bola pochúťka...
eldina
@martamm pobavila si ma...že "troška" si ho zmenila...:) ešte že si tam mala aj baklažán....:) ale som rada,že aspoň ako inšpirácia sa ti osvedčil môj recept..:) ja mám doma 3 baklažány a stále neviem,čo z nich...chcela by som niečo,čo som ešte neskúšala,tak "pátram" na nete...
ariel
nuz, ale toto je skvele jedlo slovenske, s velkou davkou inspiracie,stalo by za to ho pomenovat, ale to som to musakou nenazval, ani yorkshirom nenazves vlciaka alebo dogu,aj ked su to pekne psy, Kyslu smotanu s vajcom ako besamel? to nie je nic grecke, a celkom urcite do musaky nikto v stredomori nedava struhanu mrkvu, v ochuteni mesa chybaju akekolvek koreniny, skorica a muskatovy orech, paradajky, pripadne cervene vino, cokolvek, co to robi musakou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia