Balkánska baklažánová musaka

Erik Volko
šéfkuchár hotela Academic vo Zvolene a člen Gourmet klubu, 10. júla 2011
Balkánska baklažánová musaka
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
60 minút
príprava
40-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
250 g
2 ks
1 hlávka
 (bazalka, tymian, rozmarín)
2 ks
2 ks, väčšie
500 g
400 g
150 g
150-200 g (podľa hustoty bešamelu)
1 l
 na dochutenie




Postup

  1. 1

    Mleté hovädzie mäso orestujeme na oleji. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, osolíme, okoreníme. Pridáme nakrájané paradajky a papriku a dusíme. Z čerstvých byliniek si urobíme viazaničku, vložíme ju do mäsovej zmesi. Dusíme dovtedy, kým sa neodparí prebytočná voda a mäso zmäkne. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Baklažán nakrájame na plátky. Osolíme ich, aby z nich odtiekla horká voda. Potom plátky osušíme a opečieme na oleji.

  3. 3

    Z masla, hladkej múky a mlieka urobíme bešamelovú omáčku. Ochutíme ju muškátovým orieškom, soľou a korením. Varíme asi 40 min., aby sa dôkladne prevarila múka. Na záver do bešamelu pridáme postrúhaný parmezán.

  4. 4

    Na vymastený plech alebo zapekaciu misu rozotrieme časť bešamelu. Naň potom striedavo vrstvíme plátky baklažánu a mäsovú zmes. Na záver navrch vylejeme druhú časť bešamelu, dobre rozotrieme a dáme piecť do rúry na 40 až 50 min. pri 180 oC.

Diskusia k receptu

jamarlen
ak budeme veľmi hľadať, na tanieri určite trochu baklažánu nájdeme:)
jamarlen
ak budeme veľmi hľadať, na tanieri určite trochu baklažánu nájdeme:)
alexdidi
Robím musaku rovnakým spôsobom(aj túto sobotu sme si na nej pochutnávali), máme ju radi, chutí vynikajúco.....nerozumiem pripomienke @jamarlen , ale na 600g mäsa sú dva baklažány až, až......
1x elef
lucylee
Vyborny recept, musi to byt super. Je to zivocisne jedlo, az na tu muku...lenze ako ju vynechat?
sandratamer
Ja tiež tak rozmýšľam, už viem čím naopak nahradiť vajíčka, ale toto som ešte nerozlúskla :-D Ale ja na to prídem..... Inak, cibuľa zahusťuje :-DDDD čo takto ju opražiť a rozmixovať?
lucylee
Cibula je dobry napad. Viem, ze aj nastruhany zemiak zahustuje, ten sa pouziva namiesto muky v privarkoch, polievkach atd. Ale zemiak je tiez rastlina ako muka...Vajicka nahradzas lanovymi semiackami?
sandratamer
píšem ze viem, nie že som už skúšala :-DDDD (zatial len teoretizujem) Vraj želatína a prášok do pečiva ho nahradia :-D
lucylee
Ano, ano, prasok do peciva, som ti to myslim posielala na mail tie nahrady vajec. Lanove semienka su istota, prasok do peciva som uz tiez skusala.
lucylee
Je surovina, co sa vola arrowroot powder, Pouziva sa namiesto kukuricneho alebo zemiakoveho skrobu na zahustovanie. Maju ho v obchodoch so zdravou vyzivou. To je prasok z lotosoveho korena, Ale to je asi tiez rastlina. Tak uz ostava iba cibula :-D
terinka55
Výborný receptík, aj veľmi chutný, aj správny postup.
Nájdu sa vždy jedinci, ktorí neustále zadrapujú a vyrývajú. Neviem, na čo to je dobré, veď každý
sa snaží odprezentovať svoj postup, svoj spósob.

1x elef
lucylee
Pocuj, teraz som si otvorila par stranok na nete a nasla som super zalievku namiesto besamelu. Ide tam 125 g ricotta syra, 125 g greckeho jogurtu, 3 vajcia, cerstvo nastruhany muskatovy oriesok, sol, korenie, 50 g struhaneho parmezanu. Vsetko zmiesas a ochutis a navrch das este struhany parmezan. Ja ked robim besamel do lasagni, tak tam davam okrem muky aj kopec syra, ktory to este viac zahusti. Podla mna by stacilo roztopit maslo, dat mlieko alebo smotanu na varenie, trosku zredukovat a pridat struhany syr, premiesat, odstavit a je to :-D
alena45
lucylee, musaku som robila asi 5 rokov dozadu a práve ten bešamel mi nechutil. Tá zálievka je super, škoda, že sa to nedá uložiť do KK.
alena45
no veď hej, aj ja to tak robím, ale bol by to iný recept na musaku, oplatilo by sa to dať ako nový recept na Varechu a nie vždy mám čas čítať komentáre, možno keby tam bola možnosť privátnej poznámky pri recepte ...
sandratamer
Tomáš to má v pláne urobiť, takže aj to bude, zatiaľ si to teda ulož aspoň takto. Keď to budem robiť, určite to aj nafotím a pridám.
lucylee
:-D no, ale toto je predsa len trochu ine. Juj, uz aby som mala ruru!
jamarlen
milá @alexidi , myslel som iba na tú fotku, kde je ten kúsoček baklažánu,podľa názvu je baklažán uvádzaný ako hlavná zložka:)), a ja som pod takým menom očakával zeleninové jedlo, vhodné pre delenú stravu, pretože priveľa druhov surovín v jedle -mäso, syr, múka, mlieko, /prípadneešte syr a šunka/nerobí dobre môjmu zažívaniu. to je všetko.
......tým som, dúfam, odpovedal aj ostatným dotknutým varecháčkam a ospravedlňujem sa im.
vcelka
Nuž jamarlen musí toho ešte veľa pochodiť a učiť sa. Inak by vedel, že musaka sa robí skrátka takto a že baklažán je vnútri toho jedla a je ho tam dosť. Jeho vek ho ospravedlňuje... (nuž niekedy by si ale mohol najprv kdesi čosi zistiť - napríklad, vygoogliť a až potom komentovať)...
1x elef
vcelka
A navyše neviem, prečo by mala byť musaka delená strava...
jamarlen
@vcelka , možno ma ospravedlní môj vek, neskúsenosť, či naivita, hocii som sa už ospravedlnil aj sám. no neviem, čo ospravedlní tvoju agresiu, navyše s krížikom po funuse....
celievi
Ja nahradzam besamel zemiakovou kasou... Tazko uz potom sice hovorit o musake, ale chuti nam to :)
alena45
Celievi, naozaj to už nie je musaka, ale vyriešila si môj problém, lebo mleté mäso, baklažán môžem a milujem zemiakovú kašu, len ten bešamel... to fakt nemusím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia