Šošovica
Šošovica

Mujaddara (šošovica s ryžou)

bugout - fotkabugout, 13. marca 2021
Mujaddara (šošovica s ryžou)
Foto: bugout

Toto jedlo sa v rôznych obmenách a s obdobným názvom vyskytuje od Turecka až po Libanon. Toto je najrýchlejší a najjednoduchší recept aký Zobraziť celý popisToto jedlo sa v rôznych obmenách a s obdobným názvom vyskytuje od Turecka až po Libanon. Toto je najrýchlejší a najjednoduchší recept aký som našiel a jeho autor teda tvrdí, že ide o libanonskú alternatívu. Recept mám dosť dlho, takže pôvodného autora už neviem.... Pri mojich receptoch to nie je zvykom, ale množstvá sú presné a treba ich dodržať rovnako čas prípravy (soľ a koreniny samozrejme ako chcete).

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
3 hrnčeky
3 ks väčšia
1/2 ČL
1 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Celý recept robím v jednom hrnci. Šošovicu si namočíme aspoň na takú pol hodinu (zhruba tak dlho sa robí cibuľa). Zatiaľ na oleji s maslom do zlata opečieme cibuľu nakrájanú na polmesiačiky, pekne pomaly žiadne ponáhľanie. Časť cibule odoberieme na zdobenie.

  2. 2

    Zvyšnú časť cibule zalejeme vodou, pridáme koreniny, soľ a šošovicu. Pätnásť minút varíme, pridáme ryžu a varíme ďalších 20 minút na najslabšom výkone zakryté bez miešania a odokrývania.

  3. 3

    Odstavíme a necháme desať, pätnásť minút zakryté stáť. Pred servírovaním posypeme opečenou cibuľou. Podávať môžeme napríklad s cesnakovým jogurtom.

    Mujaddara (šošovica s ryžou) - obrázok 3
  4. 4

    Musím ešte poznamenať, že sa zvykne pridávať mleté nové korenie, škorica a koriander a iné koreniny podľa lokality a miestnych zvyklostí. Nikdy som nedával iné koreniny ako mám v recepte a jedlo bolo vždy skvelé.

Diskusia k receptu

bugout
@mijaita (13.3.2021 19:58)
Ako som písal receptov a postupov je viac.... Men vyhovuje môj, lebo sa to robí v jednom hrnci a tie chute sa naozaj parádne prepoja.
haji
Pěkný receptík. Mám otázku: jaká je velikost hrnčeka?
mijaita
@bugout (13.3.2021 20:33)
Mujaddara je a zustane vzdycky jen ryze s cockou, vytuněná smaženou cibulkou. A taková zajímavost - vařil, bez názvu, už začátkem 20. století významným český kuchař Vilém Vrabec. Znala jsem paní, která měla jeho školu a i jsem to od ni jedla a pak doma vařila. A vařím stále. Je to skvělá kombinace!
bugout
@mijaita (14.3.2021 12:29)

Ano je a bude to ryža a šošovica s cibuľou... Tak ako carbonara vždy bude cestovina, vajce, slanina čierne korenie a syr.... Niekedy ako lahodná krémová omáčka s cestovinou a niekedy praženica s cestovinou. Preto som ponúkol recept aký používam. Netvrdím, že som ho vymyslel, alebo je najlepší, najstarší, najoriginálnejší...
bugout
@mijaita (14.3.2021 12:29)

Ty robíš ako? Tak ako ja, alebo podľa toho receptu čo si dala link?
mijaita
@bugout (14.3.2021 13:50)

Ten link jsem tady nasla. Ja ji delam jako prilohu k arabskym jidlum a nijak to neprozivam. Vetsinou mam treba cocku v lednici, udelam ryzi a smicham. Recept co je a neni mazddara jsem pridala davno, davno a je to podle te pani, co mela skolu mistra Brabce.  varecha.pravda.sk/recepty/kanadska-ruza-fotorecept/33277-...

Jak delas ty, take dobre, v tomto pripade jsou zasadni ty tri slozky. A vzdycky je to vyborne!
sobon
Robila som podľa varechacky :zuzanka1367 . Bolo to celkom fajn, treba si zvyknúť na tu zvláštnu chuť rímskej rasce…
mijaita
@sobon (14.3.2021 15:21)
Rimsky kmin netreba, je specificky a ani v arabskych zemích ho nepouzivaji vsude a vsichni. Neres to, nedavej a klidne dej nas kmin, nebo i zadny. A kazdy kmin, nas nebo kumn, nasucho opec pred pridanimdo jidla, bude lahodny!
bugout
Áno Rímska rasca ma špecifickú chuť, ale k strukovinam sa skrátka hodí. Viď taká India. Ale určite ak niekomu vadí skrátka ju nedá. Ale rovno ju zvrhnúť bez vyskúšanie nie je dobré, treba vyskúšať a rozhodnúť sa. Ale nie len na základe toho akú ma arómu.
mijaita
@bugout (14.3.2021 17:07)
Jeste není (pro nekoho) bez zajimavosti, ze jedna z arabských verzí je, cituji: "
Mzadaru delam tak, ze nejdřív dam varit cocku s bobkovym listem, feferonkou, celym novym korenim, nekdy s malinkym kouskem skorice nebo nekolika stroužkama česneku. Když je uz do 3/4 uvarena, prisypeme k ni namocenu a dobre okapanu ryzi (obycajnu kulatou) a dovarim."
Cibulkou oprazenou do zlatava sa sype povrch pri podavani. Original se jeste horká oprazena cibule zamíchá do uvarene mzadary."
Uzbeci ji vaří s beranim nebo hovezim lojem. Uzbekum to vyslovene plave v omastku + a na to jeste na hodne ghee přidají oprazenu cibuli.
Toto je original od kamarádky z Jordánska.
Mzadara je též hojně vařená z bulguru místo z rýže.
A je to Mzadara :-)
bugout
@mijaita (14.3.2021 18:55)

Ako som v opise písal pod rôznymi názvami a rôznim spôsobom prípravy :D
To ako keby sme začali diskutovať ako a z čoho sa pripravuje kapustnica (určite by sme sa zhodli na kapuste a potom je to vo hviezdach) ... Na tom sa nezodnem ani s vlastným otcom a mamou... Teda každý robí po svojom :DD
A keby sme sa išli baviť o poľskom kapuśniaku tak tam by sme sa asi nezhodli ani na kapuste, keďže ho robia aj z kyslej aj z čerstvej :D
mijaita
@bugout (14.3.2021 19:52)
Psala jsem to prave pro zajimavost a proto je tu prostor pro komentare.
bugout
@mijaita (14.3.2021 21:23)
To je jasné. Rád kecam o jedle a receptoch inak by som sem nepísal. Ozaj robila si niekedy Hashweh?? Zväčša sa pri ňom píše, že sa podáva ako príloha a príde mi to čudná príloha. Ja napríklad aj mujaddaru robím ako hlavný chod, zväčša po nejakej sýtejšej polievke
mijaita
Hasweh jsem nedelala a dela ani nebudu. Jak je v ryzi neco sladkeho, nemam to rada. Delala jsem nasi kembuli, malajska ryze. Ale bylo vic lidi a to bylo nadseni z jejich strany. Mam ale rada citronovou ryzi a ryze ze surovinama dohromady pecene - rfisa, maglouba atd.... a ryži sepiovou.
1x bugout




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia