Foto: bugout
Toto jedlo sa v rôznych obmenách a s obdobným názvom vyskytuje od Turecka až po Libanon. Toto je najrýchlejší a najjednoduchší recept aký Zobraziť celý popisToto jedlo sa v rôznych obmenách a s obdobným názvom vyskytuje od Turecka až po Libanon. Toto je najrýchlejší a najjednoduchší recept aký som našiel a jeho autor teda tvrdí, že ide o libanonskú alternatívu. Recept mám dosť dlho, takže pôvodného autora už neviem.... Pri mojich receptoch to nie je zvykom, ale množstvá sú presné a treba ich dodržať rovnako čas prípravy (soľ a koreniny samozrejme ako chcete).
Postup
-
1
Celý recept robím v jednom hrnci. Šošovicu si namočíme aspoň na takú pol hodinu (zhruba tak dlho sa robí cibuľa). Zatiaľ na oleji s maslom do zlata opečieme cibuľu nakrájanú na polmesiačiky, pekne pomaly žiadne ponáhľanie. Časť cibule odoberieme na zdobenie.
- 2
Zvyšnú časť cibule zalejeme vodou, pridáme koreniny, soľ a šošovicu. Pätnásť minút varíme, pridáme ryžu a varíme ďalších 20 minút na najslabšom výkone zakryté bez miešania a odokrývania.
- 3
Odstavíme a necháme desať, pätnásť minút zakryté stáť. Pred servírovaním posypeme opečenou cibuľou. Podávať môžeme napríklad s cesnakovým jogurtom.
- 4
Musím ešte poznamenať, že sa zvykne pridávať mleté nové korenie, škorica a koriander a iné koreniny podľa lokality a miestnych zvyklostí. Nikdy som nedával iné koreniny ako mám v recepte a jedlo bolo vždy skvelé.
Tiež Šošovica:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ako som písal receptov a postupov je viac.... Men vyhovuje môj, lebo sa to robí v jednom hrnci a tie chute sa naozaj parádne prepoja.
Vyborna mňamka.Aj ja ho varim hoci zijem v Izraeli.Je to oblubene jedlo v celej krajine ,varia ho moje židovske aj palestinske priatelky👍
2,5 deci..... Ale to je jedno. Ide skôr o ten pomer surovín ako o samotný objem
Mujaddara je a zustane vzdycky jen ryze s cockou, vytuněná smaženou cibulkou. A taková zajímavost - vařil, bez názvu, už začátkem 20. století významným český kuchař Vilém Vrabec. Znala jsem paní, která měla jeho školu a i jsem to od ni jedla a pak doma vařila. A vařím stále. Je to skvělá kombinace!
Ano je a bude to ryža a šošovica s cibuľou... Tak ako carbonara vždy bude cestovina, vajce, slanina čierne korenie a syr.... Niekedy ako lahodná krémová omáčka s cestovinou a niekedy praženica s cestovinou. Preto som ponúkol recept aký používam. Netvrdím, že som ho vymyslel, alebo je najlepší, najstarší, najoriginálnejší...
Ty robíš ako? Tak ako ja, alebo podľa toho receptu čo si dala link?
Ten link jsem tady nasla. Ja ji delam jako prilohu k arabskym jidlum a nijak to neprozivam. Vetsinou mam treba cocku v lednici, udelam ryzi a smicham. Recept co je a neni mazddara jsem pridala davno, davno a je to podle te pani, co mela skolu mistra Brabce. varecha.pravda.sk/recepty/kanadska-ruza-fotorecept/33277-...
Jak delas ty, take dobre, v tomto pripade jsou zasadni ty tri slozky. A vzdycky je to vyborne!
Rimsky kmin netreba, je specificky a ani v arabskych zemích ho nepouzivaji vsude a vsichni. Neres to, nedavej a klidne dej nas kmin, nebo i zadny. A kazdy kmin, nas nebo kumn, nasucho opec pred pridanimdo jidla, bude lahodny!
Jeste není (pro nekoho) bez zajimavosti, ze jedna z arabských verzí je, cituji: "
Mzadaru delam tak, ze nejdřív dam varit cocku s bobkovym listem, feferonkou, celym novym korenim, nekdy s malinkym kouskem skorice nebo nekolika stroužkama česneku. Když je uz do 3/4 uvarena, prisypeme k ni namocenu a dobre okapanu ryzi (obycajnu kulatou) a dovarim."
Cibulkou oprazenou do zlatava sa sype povrch pri podavani. Original se jeste horká oprazena cibule zamíchá do uvarene mzadary."
Uzbeci ji vaří s beranim nebo hovezim lojem. Uzbekum to vyslovene plave v omastku + a na to jeste na hodne ghee přidají oprazenu cibuli.
Toto je original od kamarádky z Jordánska.
Mzadara je též hojně vařená z bulguru místo z rýže.
A je to Mzadara :-)
Ako som v opise písal pod rôznymi názvami a rôznim spôsobom prípravy :D
To ako keby sme začali diskutovať ako a z čoho sa pripravuje kapustnica (určite by sme sa zhodli na kapuste a potom je to vo hviezdach) ... Na tom sa nezodnem ani s vlastným otcom a mamou... Teda každý robí po svojom :DD
A keby sme sa išli baviť o poľskom kapuśniaku tak tam by sme sa asi nezhodli ani na kapuste, keďže ho robia aj z kyslej aj z čerstvej :D
Psala jsem to prave pro zajimavost a proto je tu prostor pro komentare.
To je jasné. Rád kecam o jedle a receptoch inak by som sem nepísal. Ozaj robila si niekedy Hashweh?? Zväčša sa pri ňom píše, že sa podáva ako príloha a príde mi to čudná príloha. Ja napríklad aj mujaddaru robím ako hlavný chod, zväčša po nejakej sýtejšej polievke