Maždara

gabrix - fotkagabrix, 28. apríla 2013

Arabske jednoduche jedlo zo šošovice a ryže a cibule, resp. strukovin...

Suroviny

250 g
250 g
veľa




Postup

  1. 1

    Daj variť ryžu a šošovicu zvlášť. Namiesto šošovice môžeš použiť zmes strukovin, napr. mám odskušanú zmes hŕstka, je to tak trochu výdatnejšie a chutnejšie. Pomer ryže a strukoviny na hmotnosť 1:1.

  2. 2

    Základ chuti tomuto jedlu ale tvori osmažená cibuľa - takže ako sa ti varí ryža a strukovina, na oleji smaž cibuľu, veľa: na 100g ryže cca. 2stredne veľké cibule. Čiže na kilo jedla osmaž 10 cibúľ. Dôležité je ale smažiť cibuľu dlho, až ķým je takmer celá hnedá, takmer až pripalená, čo môže trvať až pol hodinu. Celý čas ju treba miešať.

  3. 3

    Cibuľu počas smaženia osoľ, podľa chuti okoreň, najlepšie zmesou na arabské jedla, ja mám marocké korenie a napokon všetky 3 ingrediencie dobre spolu vymiešaj. Budete prekvapení ako skvelo tu spolu chutí!

Diskusia k receptu

mijaita
Správny název je MUJADARA (maždara) tak si to oprav. Syřané to většinou dělají z bulguru, ale rýže není na závadu. Obohatit je to možné nasucho opraženými, vlasovými nudlemi, uvařenými spolu s bulgurem. Mohu potvrdit, že je to skvělé.
manya
na tej fotke to vyzerá dobre, vyskúšam aj s rezancami
manya
marocké korenie u nás nekúpim tak som začala gúgliť, čo recept to iné zloženie, po štvrtom som to vzdala, namiešam čo mám zo spomínaných surovín, to bude....
2010
@nanya naco by ti bolo marocke korenie? tam sa aj tak nedava
staci , nove korenie troska skorice cierne korenie,sol a mas to... ked to chces po domacky tak daj varit ryzu do vyvaru aky mas, namiesto vody.( je tisic variacii na tento recept)
mijaita
@manya s korenim si nelamej hlavu, tam se zadne nedava ! Ochuti to ta smazena cibule. Udelej tenoučké kroužky nebo z pulek cibule platky a hodne do krupava je osmaz. Na tohle mnozstvi urcite dve velke cibule.
gabrix
dik, za komenty, tento recept ma naucil kedysi davno jeden kamos, ktory ho mal priamo od araba. nazov som si ulozil takto skomolene a uz tomuto jedlu prischol. Je pravda, ze korenie tam nemusi ist ziadne, len som posledne vyuzil tu marocku zmes a bolo s nou fajne.
manya
ďakujem za rady, aj som si myslela, že tie koreniny, čo som vygúglila, by mi v takých kombináciách nechutili, bude stačiť aj fajná cibuľka.
gabrix
tak som teda opravil ten nazov, ale aj tak to pre mna ostane uz navzdy hmdžadra :)
manya
už je to navarené,použila som len mleté korenie a soľ, cibule som dala na hrnček ryže 4 veľké a znieslo by to aj viac, moja nemäsožravá dcéra sa veeeeľmi potešila, je to chutné, vďaka.
gabriele
@gabrix ...vyborne jedlo...ja ho varim, ked mi ostane ryza...najradsej mam zelenu francuzsku strakatu sosovicku...ale uz som to varila aj z obycajnej hnedej...na dochutenie pouzivam nasu oblubenu bylinku-majoran plus cierne korenie a strucik cesnaku...chuti to potom trochu jaternickovo :) ...pre masozrutov sa hodi k tomu aj kusok udeneho alebo nejaky steak...pre mna ale staci bez masa...musim niekedy vyskusat s tymi oprazenymi nitovkami ako pise @mijaita alebo s bulgurom a hned budu z jedneho tri jedla :)
mijaita
@gabrix nejen zes opravil nazev, ale i prozradil rod :-) Jen tak mimochodem, predstava, jak vyslovuju hmdžadra je tak desna, ze kdyby to tak opravdu bylo, asi bych to prekrtila na maždaru sama :-)
susiacik
syrcania varia toto jedlo z burgulu.. kedze je to u nas stale exotika, varim mujadaru z ryze ako kamaratka z Palestiny.. sosovicu si predvarim a pridam k orestovanej umytej ryzi (pohar sosovice, 2 pohare ryze).. samostatne si oprazim cibulu na olivovom oleji.. odoberiem trosku oprazenej cibule a pridam k ryzi a sosovici.. zalejem teplou vodou, asi pol centimetra nad ryzou a pridam sol a 1/2 CL bharat (zmes arabskeho korenia).. po uvareni zmiesam s orestovanou cibulou a olivovym olejom..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia