Šošovica

Mujaddara (šošovica s ryžou)

Autor receptu: bugout

Toto jedlo sa v rôznych obmenách a s obdobným názvom vyskytuje od Turecka až po Libanon.* Toto je najrýchlejší a najjednoduchší recept aký som našiel a jeho autor teda tvrdí, že ide o libanonskú alternatívu. Recept mám dosť dlho, takže pôvodného autora už neviem.... Pri mojich receptoch to nie je zvykom, ale množstvá sú presné a treba ich dodržať rovnako čas prípravy (soľ a koreniny samozrejme ako chcete).

Suroviny

Postup

  1. Celý recept robím v jednom hrnci. Šošovicu si namočíme aspoň na takú pol hodinu (zhruba tak dlho sa robí cibuľa). Zatiaľ na oleji s maslom do zlata opečieme cibuľu nakrájanú na polmesiačiky, pekne pomaly žiadne ponáhľanie. Časť cibule odoberieme na zdobenie.
  2. Zvyšnú časť cibule zalejeme vodou, pridáme koreniny, soľ a šošovicu. Pätnásť minút varíme, pridáme ryžu a varíme ďalších 20 minút na najslabšom výkone zakryté bez miešania a odokrývania.
  3. Odstavíme a necháme desať, pätnásť minút zakryté stáť. Pred servírovaním posypeme opečenou cibuľou. Podávať môžeme napríklad s cesnakovým jogurtom.
  4. Musím ešte poznamenať, že sa zvykne pridávať mleté nové korenie, škorica a koriander a iné koreniny podľa lokality a miestnych zvyklostí. Nikdy som nedával iné koreniny ako mám v recepte a jedlo bolo vždy skvelé.