Morský vlk
Morský vlk

Morský vlk s reďkovkovým šalátom

Kristína Nemčková
kuchárka a cukrárka, najmladšia víťazka šou MasterChef, 7. augusta 2022
Morský vlk s reďkovkovým šalátom
Foto: Archív Kristíny Nemčkovej
60 minút
príprava

Suroviny

Ryba:
4 filety
3 PL
Šalát:
2 ks
4 ks
2 ks (väčšie)
70 ml
2 ČL
Pečené zemiaky:
1 kg malé (so šupkou)
1 hrsť (čerstvý)
1 PL
Omáčka Beurre Blanc:
2 PL
2 ks (veľká)
100 ml
200 ml
100 g
Kôprový olej:
200 ml
1/2 hrste (čerstvý)
1/2 hrste (čerstvý)




Postup

  1. 1

    Šalát: Biele aj červené reďkovky a mrkvu očistíme a nastrúhame na tenké plátky, premiešame. Na nálev na šalát zmiešame vínny ocot, krupicový cukor, nalejeme na zeleninu a dochutíme soľou a čiernym korením.

  2. 2

    Zemiaky dobre umyjeme, nakrájame na polovice, väčšie na štvrtiny a upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Hotové zemiaky premiešame s maslom, nasekaným čerstvým kôprom a dochutíme soľou.

  3. 3

    Na omáčku v menšom hrnci rozohrejeme maslo a dozlatista na ňom opečieme najemno nakrájanú šalotku. Zalejeme vínom, povaríme 3 minúty, aby sa odparil alkohol, pridáme vývar a povaríme ešte 5 minút. Ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Do teplej omáčky zašľaháme metličkou po častiach maslo.

  4. 4

    Na kôprový olej si zahrejeme v hrnci slnečnicový olej na teplotu 70 °C a preložíme do mixéra. Pridáme rovnaké množstvo čerstvého kôpru, špenát, trochu soli a rozmixujeme. Medzitým si do mrazničky vložíme nerezovú misku. Keď máme všetko rozmixované, vytiahneme z mrazničky misku, na ktorú položíme jemné sito s gázou a olej cez ňu precedíme. Rýchlym schladením získa olej výraznú zelenú farbu.

  5. 5

    Z filiet morského vlka vytiahneme pomocou pinzety všetky kosti, osolíme ich a pokvapkáme citrónom. Na rozpálenom masle opečieme filety najskôr kožou dolu približne 1–2 minúty a potom ich otočíme a ihneď odstavíme.

  6. 6

    Rybu servírujeme so zemiakmi, šalátom, s omáčkou, kôprovým olejom a so žeruchou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia