Morský vlk

Morský vlk s reďkovkovým šalátom

Autor receptu: redakcia

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Šalát: Biele aj červené reďkovky a mrkvu očistíme a nastrúhame na tenké plátky, premiešame. Na nálev na šalát zmiešame vínny ocot, krupicový cukor, nalejeme na zeleninu a dochutíme soľou a čiernym korením.
  2. Zemiaky dobre umyjeme, nakrájame na polovice, väčšie na štvrtiny a upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Hotové zemiaky premiešame s maslom, nasekaným čerstvým kôprom a dochutíme soľou.
  3. Na omáčku v menšom hrnci rozohrejeme maslo a dozlatista na ňom opečieme najemno nakrájanú šalotku. Zalejeme vínom, povaríme 3 minúty, aby sa odparil alkohol, pridáme vývar a povaríme ešte 5 minút. Ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Do teplej omáčky zašľaháme metličkou po častiach maslo.
  4. Na kôprový olej si zahrejeme v hrnci slnečnicový olej na teplotu 70 °C a preložíme do mixéra. Pridáme rovnaké množstvo čerstvého kôpru, špenát, trochu soli a rozmixujeme. Medzitým si do mrazničky vložíme nerezovú misku. Keď máme všetko rozmixované, vytiahneme z mrazničky misku, na ktorú položíme jemné sito s gázou a olej cez ňu precedíme. Rýchlym schladením získa olej výraznú zelenú farbu.
  5. Z filiet morského vlka vytiahneme pomocou pinzety všetky kosti, osolíme ich a pokvapkáme citrónom. Na rozpálenom masle opečieme filety najskôr kožou dolu približne 1–2 minúty a potom ich otočíme a ihneď odstavíme.
  6. Rybu servírujeme so zemiakmi, šalátom, s omáčkou, kôprovým olejom a so žeruchou.