Slaný koláč
Slaný koláč

Mäsovo-zeleninový nákyp v chrumkavej kruste videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 2. marca 2022

Zaujímavý a chutný mäsovo-zeleninový nákyp nám pripravila finalistka šou Pečie celé Slovensko Lucia Piterka.

60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 ks
330 g
500 g
10 g
10 g
85 ml
Plnka:
400 g
50 g
100 g
110 g
140 g
100 g
140 g
350 g (33 %)
90 g
50 g
10 g strúhaný
5 g čerstvý
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: Vo vode rozpustíme cukor a soľ, pridáme rozmiešané vajce. Do kuchynského robota dáme maslo izbovej teploty, pridáme vajíčkovú zmes a rozmiešame stierkovým šľahačom. Keď je hmota jednotná, pridáme v dvoch častiach múku. Nemiesime dlho, len kým sa všetko nezjednotí. Cesto vyformujeme do placky, zabalíme do fólie a odložíme na 2-3 hodiny do chladničky.

  2. 2

    Plnka: Mäso nakrájame na kocky a dáme asi na hodinku do mrazničky. Artičoky, hrášok a fazuľky dáme variť do vriacej vody na 2-4 minúty. Necháme sa sitku odkvapkať.

  3. 3

    Cuketu a huby nakrájame a na panvici chvíľu osmažíme, aby sa zbavili čo najviac vody. Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Vyberieme mäso z mrazničky a rozsekáme v kuchynskom robote. Mäso preložíme do väčšej misy, pridáme soľ a korenie, pridáme smotanu s bielkami, vývar, parmezán, majorán a nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame a odložíme do chladničky.

  5. 5

    Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na hrúbku 3-5 mm. Vykrojíme tvar podľa formy, v ktorej budeme nákyp piecť. Vykrojeným cestom formu vystelieme.

  6. 6

    Mäsovú plnku vyberieme z chladničky a primiešame do nej pripravenú zeleninu. Plnku nalejeme do formy s cestom a vrch prekryjeme zvyšným vyvaľkaným cestom. Okraje cesta dôkladne spojíme vidličkou. Do cesta navrchu urobíme dierky, aby unikala para počas pečenia. Vrch potrieme rozmiešaným vajíčkom. Pečieme približne 1 hodinu v rúre vyhriatej na 180 ºC.

  7. 7

    Po upečení necháme vychladnúť a krájame až po 24 hodinách, keď bude plnka dobre stuhnutá.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia