Mäsové cigánske guľky
Postup
-
1
Hovädzie mäso nakrájame na malé kocky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľou a slaninou. Odstavíme. Zemiaky ošúpeme a surové nastrúhame na jemnom strúhadle čím najjemnejšie.
- 2
K postrúhaným zemiakom pridáme vajce, ochutíme prelisovaným cesnakom soľou, vegetou, čiernym korením, majoránom a rascou a dobre premiešame.
- 3
Pridáme mäso s cibuľou, čo sme si osmažili a múku - konzistencia bude podobná ako cesto na zemiakové placky, len dáme trochu viac múky a ja dávam aj trochu strúhanky. Premiešame.
- 4
Medzitým dáme do väčšieho hrnca variť vodu. Keď voda už vrie, môžeme začať robiť z cesta malé alebo stredné guľky (aby sa nám nelepilo na ruky, namáčame dlane do vody), ktoré vkladáme do vriacej vody. Guľky povaríme kým nebudú uvarené aj vo vnútri a mäso bude mäkké. Vodu scedíme a guľky prehodíme do väčšej misy.
- 5
Guľky podávame s cibuľu a slaninkou opraženou na oleji alebo na masti, ku ktorým nakoniec pridáme trochu rasce, podľa chuti cesnak a trochu viac červenej papriky, tú ale až nakoniec, aby paprika nezhorkla. Keď je cibuľka a slaninka upražená, zmes vylejeme na guľky, ja pridávam aj soľ korenie a Maggi. Dobre premiešame a podávame.
- 6
Môžeme vynechať papriku a na guľky vylejeme kyslú smotanu. Guľky možno robiť aj s kyslou kapustou a to tak, že s cibuľkou a so slaninou pridáme aj kyslú kapustu... Dobrú chuť prajem :)
Tiež mäsové guľky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
koľko sa musí len orestované hovädzie mäso variť-aby bolo mäkké..??
a guľky zostali celé..
Na to jsem se vlastně ptal také. Maso není v receptu specifikováno, z roštěnky bude měkké dříve, ale u "cigánského" receptu to bude asi maso z krku nebo nožina na kostky a ty se dělají aspoň 1,5 hodiny. Byl bych vděčný za upřesnění od autora receptu.
môže to byť aj ine mäso niekto dava aj mlete mäsosôr sa uvari :)