Bravčový bôčik
Bravčový bôčik

Marinovaný bôčik v domácej žemli

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár reštaurácie L Olive v hoteli Arcadia***** Bratislava, 21. februára 2018
Marinovaný bôčik v domácej žemli
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
príprava
120-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Domáca žemľa:
1 ks
200 g
200 g
10 g
50 g
21 g
30 g
200 ml
 (na posypanie)
 (na natretie)
Trhaný bok:
900 g
10 g
30 g
5 g
3 g
Sladkokyslá cibuľka:
80 g
40 g
40 g
15 g
100 ml
Prísady do hamburgera:
30 g (kvalitná)
20 g
Farebné zemiakové lupene:
25 g
25 g
25 g (klasické)




Postup

  1. 1

    Domáce žemle: Z uvedených surovín pripravíme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké bochníky a znova necháme vykysnúť. Potom potrieme maslom, posypeme bielym sezamom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 13 minút.

  2. 2

    Bravčový bok umyjeme, osušíme a v pripravených surovinách marinujeme. Pečieme pomaly v rúre vyhriatej na 150 °C 2 – 3 hodiny. Mierne vlažný bok natrháme a kúsky vkladáme do hamburgera.

  3. 3

    Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké krúžky. V kastróle rozpálime trocha oleja a sprudka na ňom opražíme cibuľu, pridáme červené víno, ktoré necháme odpariť, a odstavíme. Nakoniec pridáme med, vínny ocot, soľ a necháme vychladiť a vložíme do hamburgera. Do hotového hamburgera ešte pridáme kvalitnú americkú barbecue omáčku a rukolu.

  4. 4

    Farebné lupene: Všetky druhy zemiakov umyjeme a očistíme, nakrájame na tenké kolieska, poriadne medzi utierkami osušíme a pomaly vyprážame v rozohriatom oleji. Hotové osolíme.

Diskusia k receptu