Marinovaný bôčik v domácej žemli
šéfkuchár reštaurácie L Olive v hoteli Arcadia***** Bratislava, 21. februára 2018

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Domáca žemľa: | |
| 1 ks |
|
| 200 g |
|
| 200 g |
|
| 10 g |
|
| 50 g |
|
| 21 g |
|
| 30 g |
|
| 200 ml |
|
| (na posypanie) |
|
| (na natretie) |
|
| Trhaný bok: | |
| 900 g |
|
| 10 g |
|
| 30 g |
|
| 5 g |
|
| 3 g |
|
| Sladkokyslá cibuľka: | |
| 80 g |
|
| 40 g |
|
| 40 g |
|
| 15 g |
|
| 100 ml |
|
|
|
|
| Prísady do hamburgera: | |
| 30 g (kvalitná) |
|
| 20 g |
|
| Farebné zemiakové lupene: | |
| 25 g |
|
| 25 g |
|
| 25 g (klasické) |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Domáce žemle: Z uvedených surovín pripravíme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké bochníky a znova necháme vykysnúť. Potom potrieme maslom, posypeme bielym sezamom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 13 minút.
- 2
Bravčový bok umyjeme, osušíme a v pripravených surovinách marinujeme. Pečieme pomaly v rúre vyhriatej na 150 °C 2 – 3 hodiny. Mierne vlažný bok natrháme a kúsky vkladáme do hamburgera.
- 3
Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké krúžky. V kastróle rozpálime trocha oleja a sprudka na ňom opražíme cibuľu, pridáme červené víno, ktoré necháme odpariť, a odstavíme. Nakoniec pridáme med, vínny ocot, soľ a necháme vychladiť a vložíme do hamburgera. Do hotového hamburgera ešte pridáme kvalitnú americkú barbecue omáčku a rukolu.
- 4
Farebné lupene: Všetky druhy zemiakov umyjeme a očistíme, nakrájame na tenké kolieska, poriadne medzi utierkami osušíme a pomaly vyprážame v rozohriatom oleji. Hotové osolíme.
Tiež bravčový bôčik:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu