Grilovaná ryba
Grilovaná ryba

Makrela „na žaru“ s olivovou zmesou

Doc. RNDr. Miloš Mikuš CSc.
vedec s vareškou a pohárom vína, autor kuchárskych kníh, 18. augusta 2021
Makrela „na žaru“ s olivovou zmesou
Foto: archív Miloša Mikuša
4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

4 ks vypitvaná
1 ks
 čerstvý
Olivová zmes:
1 šálka
1 šálka (malé)
z 1 citróna
z 1/2 citróna
1 ČL
2 ČL




Postup

  1. 1

    Umyté ryby narežeme na bokoch a starostlivo ich osolíme a okoreníme. Potom ich dobre potrieme olejom. Dovnútra vložíme plátky citrónu a 1-2 vetvičky tymianu. Dáme piecť na vyhriaty gril. Po 10 minútach otočíme.

  2. 2

    Olivová zmes: Na oleji opražíme rozštvrtené šalotky, pridáme olivy, pokrájanú citrónovú dužinu a koreniny. Opražíme, podlejeme citrónovou šťavou a ešte krátko podusíme. Dosolíme podľa chuti.

  3. 3

    Podávame napríklad s hranolčekmi zo sladkých zemiakov - batatov.

Diskusia k receptu