Makrela „na žaru“ s olivovou zmesou
Doc. RNDr. Miloš Mikuš CSc.
vedec s vareškou a pohárom vína, autor kuchárskych kníh, 18. augusta 2021
vedec s vareškou a pohárom vína, autor kuchárskych kníh, 18. augusta 2021

Foto: archív Miloša Mikuša
4
porcie
porcie
40 minút
príprava
príprava
Suroviny
| 4 ks vypitvaná |
|
| 1 ks |
|
|
|
|
| čerstvý |
|
|
|
|
|
|
|
| Olivová zmes: | |
| 1 šálka |
|
| 1 šálka (malé) |
|
| z 1 citróna |
|
| z 1/2 citróna |
|
|
|
|
| 1 ČL |
|
| 2 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Umyté ryby narežeme na bokoch a starostlivo ich osolíme a okoreníme. Potom ich dobre potrieme olejom. Dovnútra vložíme plátky citrónu a 1-2 vetvičky tymianu. Dáme piecť na vyhriaty gril. Po 10 minútach otočíme.
- 2
Olivová zmes: Na oleji opražíme rozštvrtené šalotky, pridáme olivy, pokrájanú citrónovú dužinu a koreniny. Opražíme, podlejeme citrónovou šťavou a ešte krátko podusíme. Dosolíme podľa chuti.
- 3
Podávame napríklad s hranolčekmi zo sladkých zemiakov - batatov.
Tiež grilovaná ryba:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu