Makový koláč
Makový koláč

Makový točený koláč z kvásku alebo s droždím so slivkami

staja - fotkastaja, 13. augusta 2018
Makový točený koláč z kvásku alebo s droždím so slivkami
Foto: staja

Zaujal ma tento recept, ktorý nie je z mojej hlavy, našla som ho na viacerých stránkach o kváskovaní, ale keďže sa mi veľmi páčil, Zobraziť celý popisZaujal ma tento recept, ktorý nie je z mojej hlavy, našla som ho na viacerých stránkach o kváskovaní, ale keďže sa mi veľmi páčil, vyskúšala som ho a chcem sa oň tu na Vareche podeliť. Kombinácia mak slivky je obľúbená, tak treba vyskúšať.

50 minút
na 175 °C

Suroviny

Rozkvas:
150 g
150 ml
1 PL
Cesto:
250 g
100 g (zmäknuté)
60 g
1 ks
1 ks
 štipka
300 g
Maková plnka:
150 g mletý
50 - 100 ml
2-4 PL
2-4 PL
 rozpolené




Postup

  1. 1

    Večer pred pečením si pripravíme rozkvas. Ráno zamiešame spolu s ostatnými surovinami a vypracujeme vláčne polotuhé cesto. Zabalíme do igelitového vrecka alebo mikroténovej tašky a necháme kysnúť 1,5 - 2 hodiny. Tento údaj je len orientačný, lebo v týchto horúcich dňoch cesto zdvojnásobí svoj objem aj počas 1 hodiny. Ja zvyknem každé kváskové cesto aj prekladať, ako keď chystám chlebík, tak aj tomuto som to dopriala hneď po vypracovaní a potom ešte raz po pol hodine. Ak nemáme kvások, môžeme použiť čerstvé droždie - 20 g, ktoré necháme vzísť vo vlažnom mlieku s trochou cukru, pridáme do ostatných prísad a vypracujeme cesto. Použijeme 350 - 400 g hladkej múky (podľa toho, ako múka saje), čo je primerané množstvo, ako keď pracujeme s kváskom. Cesto má byť vláčne, polotuhé ako pri použití kvásku. Kysnutie cesta bude trvať kratšie cca 45 - 60 minút. Ďalej postupujeme podobne, akurát po uložení závinov do formy, nemusíme baliť do igelitky a taktiež skrátime dobu kysnutia, resp. necháme len podkysnúť.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku. Mak s cukrom zabaríme horúcim mliekom, ktoré pridávame postupne podľa toho, koľko použijeme slivkového lekváru. Ja som dala lekváru viac, tak mlieka stačilo menej, aby vznikla stredne hustá plnka. Môžeme ju vylepšiť aj rumom podľa chuti.

  3. 3

    Potom vykysnuté vyklopíme cesto na pomúčenú dosku a rozvaľkáme do tvaru obĺžnika s rozmermi cca 30x40 cm. Po dĺžke rozdelíme na 3 rovnaké pásy a po celej dĺžke uložíme makovú plnku. Zvinieme ako závin, čím vzniknú 3 naplnené tenučké záviny.

    Makový točený koláč z kvásku alebo s droždím so slivkami - obrázok 3
  4. 4

    Použijeme okrúhlu formu - mne sa osvedčila tortová s priemerom 26 cm, ktorú som vymastila maslom - a od stredu do nej uložíme, zavinieme naplnené cestá. Do hotového ešte naukladáme polovičky sliviek medzi jednotlivé pásy. Zabalíme do igelitky alebo niečoho podobného a necháme cca 1 hodinu kysnúť. Rozohrejeme rúru a pečieme na 175 °C cca 50 minút do zlatista. Kto má rád, môže povrch posypať práškovým cukrom. Neplánovala som pridávať tento recept, a preto som nefotila postup, ale keď som mala hotový koláč, tak som nejako neodolala podeliť sa s výborným receptom.

    Makový točený koláč z kvásku alebo s droždím so slivkami - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Pěkný koláč, určitě chutný, hned bych dala testovací vzoreček. Díky za receptík, jsi šikulka!!
2x staja a ywett
luwinka
Točený , no krásne ti to vyšlo . Páči sa mi taký koláčik.
1x staja
motyka
Musí byť výborný. Ja zatiaľ ale s kváskom nemám odvahu. Ale aj s droždím bude výborný. Ďakujem za inšpiráciu. Vydaril sa Ti veľmi.
1x staja
staja
Ďakujem za pochvalu @Haji , @Luwinka , @Motyka , bolo to príjemné pečenie. S cestom sa dobre pracovalo, akurát s kváskom miesto droždia potrebuje trochu viac času, hoci v týchto horúcich dňoch pracuje rýchlo. Ale cesto je aj na druhý aj tretí deň veľmi chutné. Doporučujem vyskúšať.
2x haji a motyka
siisa
Vyzerá nádherne, chuť si viem predstaviť :) Vďaka za tento recept. Dozrievajú nám slivky na záhrade, tak vyskúšam.
1x staja
staja
@Siisa (15.8.2018 19:33)

Ďakujem za pochvalu, mak a slivky sú obľúbená kombinácia asi nielen u nás. Nech sa vydarí.
danda3
Ahoj, milá @staja , Tvoj koláč mi hneď učaroval a že je z kvásku, to bol pridaný bonus. Včera som dostala pár sliviek a hneď som vedela, čo s nimi. Spravila som pár zmien, rozkvas som mala ražný, múku špaldovú hladkú, do cesta som nedala vajcia, tým pádom som musela dať tekutinu podľa potreby. Do plnky miesto cukru med. S cestom sa výborne pracovalo a musela som piecť asi o 5 minút dlhšie. Koláč je výborný, splnil moje očakávania. Po dlhom čase som piekla niečo sladké z kvásku, bola príležitosť, chutilo aj vnúčikovi. Ďakujem za recept.


staja
Milá @Danda3 , nestačím sa čudovať. Prekvapila si ma, hoci viem, že si verná používateľka kvásku, ktorej recepty na ražný chlieb sa stali aj mojimi obľúbenými. A ďakujem, že si pridala aj fotky z postupu práce, čo ja som nestihla, lebo s receptom za horúca vyskúšaným som sa chcela podeliť s ostatnými, kým dozrievajú slivky. Úžasná práca, upiekla si krásny "slivkáč" a veľká vďaka za vyskúšanie a pochvalu. Tvoje vylepšenia vyskúšam aj ja.
1x danda3
ywett
Dievčatá, koláče sú krásne, chválim recept ;-)
staja
@Yvett , ďakujem, tvojim sa síce nevyrovnaju, ale snažím sa.
danda3
Milá@staja , včera sa opäť piekol, rozkvas podľa Teba, minule som nestíhala, preto som dala ražný. Miesto sliviek jabĺčka, je výborný. Ďakujem za recept. Krásny deň prajem.


staja
@Danda 3 (20.9.2018 08:16)

Krásny koláčik si upiekla, milá @Danda , ďalší variant, keď sa minú čerstvé slivky. Vidím, že inšpiráciu máš a rada sa s nami podelíš o svoje výborné nápady. Ďakujem za vyskúšanie a zverejnenie. Tiež sa chystám robiť ho so špaldou.
siisa
Koláčik som už druhý raz piekla, je naozaj výborný. Škoda , že som nepofotila. Nabudúce isto fotnem. Pekné sviatky.
1x staja
staja
Milá @Siisa , potešila si ma svojím záujmom o recept a jeho opätovným využitím. Aj Tebe príjemné sviatky.
1x siisa
staja
Teším sa, že ťa recept oslovil a dúfam, že sa koláčik vydarí.