Makový koláč s ríbezľovým lekvárom fotorecept
Foto: tejaja
Aj makový koláč môže patriť k slávnostným múčnikom. Stačí málo a vyzerá úplne inak, ako sme zvyknutí.
1 plech (cca 32x40 c
porcia
porcia
30 minút
príprava
príprava
40 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
2 ks |
|
3 PL |
|
150 g |
|
2 PL |
|
Maková vrstva: | |
180 g mletý |
|
150 g |
|
180 g |
|
200 ml |
|
1 bal. |
|
4 ks |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme cesto. Múku s tukom rukami rozmrvíme a v strede urobíme jamku.
-
2
Do nej pridáme žĺtky, mlieko, cukor a zmiesime cesto, ktoré vyvaľkáme a uložíme na vymastený a vysypaný plech.
-
3
Cesto potrieme ríbezľovým lekvárom.
-
4
Maková vrstva: Mletý mak premiešame s cukrom, múkou a práškom do pečiva. Prilejeme mlieko a dobre metličkou opäť premiešame.
-
5
Nakoniec jemne vmiešame sneh vyšľahaný zo 4 bielkov.
-
6
Makovú zmes vylejeme na cesto a zarovnáme.
-
7
Pečieme na 180 °C asi 40 minút. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- 8
Pred podávaním pocukrujeme.
Tiež makový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 8
Diskusia k receptu