Makový koláč
Makový koláč

Makový koláč s ríbezľovým lekvárom fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 10. apríla 2024
Makový koláč s ríbezľovým lekvárom (fotorecept)
Foto: tejaja

Aj makový koláč môže patriť k slávnostným múčnikom. Stačí málo a vyzerá úplne inak, ako sme zvyknutí.

1 plech (cca 32x40 c
porcia
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
2 ks
3 PL
150 g
2 PL
Maková vrstva:
180 g mletý
150 g
180 g
200 ml
1 bal.
4 ks
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme cesto. Múku s tukom rukami rozmrvíme a v strede urobíme jamku.

    Makový koláč s ríbezľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do nej pridáme žĺtky, mlieko, cukor a zmiesime cesto, ktoré vyvaľkáme a uložíme na vymastený a vysypaný plech.

    Makový koláč s ríbezľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto potrieme ríbezľovým lekvárom.

    Makový koláč s ríbezľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maková vrstva: Mletý mak premiešame s cukrom, múkou a práškom do pečiva. Prilejeme mlieko a dobre metličkou opäť premiešame.

    Makový koláč s ríbezľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec jemne vmiešame sneh vyšľahaný zo 4 bielkov.

    Makový koláč s ríbezľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Makovú zmes vylejeme na cesto a zarovnáme.

    Makový koláč s ríbezľovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme na 180 °C asi 40 minút. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

  8. 8

    Pred podávaním pocukrujeme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia