Makové koláče
Makové koláče

Makové koláčiky s malinovým snehom podľa Jozefíny Zaukolcovej

Jozefína Zaukolcová
cukrárka, 8. augusta 2023
Makové koláčiky s malinovým snehom podľa Jozefíny Zaukolcovej
Foto: Michal Pišný

Upečte si vynikajúce kysnuté koláčiky podľa receptu uznávanej cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko.

30 ks
porcií
45 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Kysnuté cesto:
250 g
200 g
15 g
60 g
60 g
 štipka
2 ks
20 g
1/2 ks
 štipka
Maková náplň:
200 ml
30 g
10 g
250 g mletý
20 ml
 štipka
Malinový sneh:
100 g
200 g
45 ml
20 ml
50 g
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru pripravíme kvások.

  2. 2

    Po vykysnutí kvásku pridáme preosiatu múku, zvyšný cukor, vanilínový cukor, rozpustené vlažné maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, muškátový oriešok, soľ a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť.

  3. 3

    Po vykysnutí cesto rozdelíme na malé, približne 20 g časti a tvarujeme guľky, ktoré ukladáme na vymastený plech alebo plech pokrytý papierom na pečenie. Necháme podkysnúť.

  4. 4

    Po vykysnutí roztlačíme stred, okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom.

  5. 5

    Pripravíme makovú náplň – mlieko, kryštálový a vanilínový cukor uvaríme, pridáme pomletý mak, odstavíme. Po vychladnutí dochutíme škoricou a rumom.

  6. 6

    Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme makovú náplň do stredu koláčikov a v rúre vyhriatej na 200–220 °C upečieme do svetlohneda. Po upečení okraje koláčikov potrieme rozpusteným maslom.

  7. 7

    Malinový sneh: K 2/3 cukru (cca 133 g) prilejeme vodu a uvaríme na teplotu 115 °C, ktorú odskúšame teplomerom alebo urobíme ručnú skúšku pomocou drôteného očka s priemerom 5 mm. Namočíme ho do cukrového rozvaru a fúkneme. Ak sa tvorí retiazka, prilejeme cukrový rozvar do vyšľahaných bielkov so zvyšným cukrom a s citrónovou šťavou. Vyšľaháme tuhý sneh. Po čiastočnom vychladnutí dochutíme malinovým džemom.

  8. 8

    Malinový sneh nanesieme na vychladnuté koláčiky a podávame.

  9. 9

    TIP: Namiesto cukrového rozvaru môžeme použiť postup šľahania bielkov s cukrom nad parou. Takýto sneh má hrubšiu štruktúru. Bielkový sneh s použitím rozvaru je hladký a nadýchaný.

Diskusia k receptu

tina4840
Pekný recept. Koľko vody treba na uvarenie cukrového sirupu?
V surovinách na malinový sneh nie je voda.
redakcia
@tina4840 (9.8.2023 23:33)

Dobrý deň, štandardne sa na cukrový rozvar do bielkového snehu používa pomer 3 diely cukru a 1 diel vody. V tomto prípade teda cca 133 g cukru a cca 45 ml vody. Doplnili sme to aj do receptu. Prajeme pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia