Foto: 2010
Bezne nereagujem na recepty druhych, ale je tu nedavno pridany "recept" na toto tradicne arabske jedlo povodom z Palestiny. Ked som upozornil varechacku pustu Zobraziť celý popisBezne nereagujem na recepty druhych, ale je tu nedavno pridany "recept" na toto tradicne arabske jedlo povodom z Palestiny. Ked som upozornil varechacku pustu ze to co pridala nie je Makluba ale jej quazi domaca verzia , ktora je tiez dobra ale nema absolutne nic spolocne s tradicnym receptom ,tak sa na mna vyvalila ,ze co tu sabotujem a moje komentare vymazala.Moja verzia je tiez domaca , zil som v Kuwaite a bolo to caste spolocne jedlo do stredu stola .
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
700 g |
|
2 |
|
2 nasekaná |
|
4 struciky |
|
2 hrnceky |
|
1/2 lyzicky |
|
1/2 lyzicky mletá |
|
1/3 lyzicky mleta |
|
1 |
|
1/4 lyzicky |
|
1/3 lyzicky |
|
1lyzica 7 koreni zmes |
|
1/2 lyzicky |
|
1lyzica |
|
2 |
|
2 lyzice cerstvy |
|
2 lyzice |
|
|
|
podla potreby |
|
|
Postup
-
1
Hovadzie maso odblanime a nakrajame na kocky a stedro posypeme arabskou zmesou korenin "bokharat "( zmes 7 chuti ) a dame oprazit na olivovy olej. Prelozime do hrnca a zalejeme vodou a dame varit do makka. Maso vybrerieme a odlozime na stranu a vyvar pouzijeme na zaliatie ryze.
-
2
Nakrajany baklazam dame na pol hodinu do osolenej vody, vyberieme , osusime a oprazime na oleji , ja som griloval aby boli menej masne.
-
3
Vnutro hrnca vytrieme olejom ale este mi bolo povedane ze dat na dno na hrubo nakrajane paradajky ze sa mi to "neprilepi".Tak som dal.
-
4
Poukladame vrstvu predvareneho hovadzieho , inac tradicne sa pouziva jahnacina.
-
5
Polozime vrstvu opecenych baklazanov.
-
6
Na oleji oprazenu cibulu a cesnak ( mi mame radi viac cesnaku aj moj poradca...)tak sme dali 4 struciky.
-
7
Ryzu poriadne preplachneme viac krat vo vode az ide cista. Rovnomerne rozlozime do hrnca zarovname a zatlacime.
-
8
Stedro posypeme , kurkumou, struhanym muskatovym orieskom , mletym korenin, novym korenim a rimskou rascou a pridame celu skoricu.
-
9
Vsetko zalejeme vyvarom z masa a ochutime solou podla potreby. Zvysime plamen az sa nam to nezacne varit , potom znizime na minimum a dusime zakryte cca 30minut .
-
10
Po cca. 30 minutach skontrolujme ci ryza je makka a stava vsiaknuta.
-
11
Teraz pride najtazsi krok ...nachystame si plochu misu - tacku co je vacsia ako hrniec. Hrncom zatrepeme aby sa nam vsetko uvolnino. Zobereme si tepelne rukavice prilozime na vrch plochu tacku a razne preklopime... a pomaly vytiahneme hrniec hore. Vrch ozdobime cerstvym koriandrom a cerstvo oprazenymi piniovymi orieskami a mandlami. Dame do stredu stola a servirujeme so salatom , paradajkami a jogurtom.
-
12
V ziadnom pripade netvrdim ze toto je ta jedina ,spravna ,originalna verzia receptu ale snazili sme sa zachovat podstatu- integritu tohto tradicneho jedla, a s pomocou Googlu a kamaratov v Kuwaite sa nam to dufam podarilo. Dobru chut. PS: ked sa vam to dobre nepreklopi ... nevadi je to aj tak vyborne.
varecha.pravda.sk/recepty/maklube--obrateny-arabsky-hrnie...
en.wikipedia.org/wiki/Chuck_steak...
chcem napisat komentar k tomu, ako ta nejaka uzasna kucharska hviezda "zrusila" - casto citam recepty, ktore tu su uvedene. niekedy mi zostava rozum stat - casto su to trestne ciny, za ktore by mali byt ich autori trestne stihani, ved deti v Somalsku hladuju a tu (na Slovensku) sa bohapusto dehonestuju a nicia zakladne potravinove suroviny - to, co pisem, nie je ironia, ani recesia, ale konstaovanie skutocnosti...
a ked sa ozve niekto, kto pozna povodnu receturu, je tu povazovany za blbca
velakrat som rozmyslal nad tym, ze sem poslem niektore moje (ozaj moje) recepty, no neurobil som tak drziac sa zasady "nehadz perly sviniam" - bez urazky, alebo...?
v krajine nasich (dufam, ze uz naveky byvalych) ceskych "bratov" vychdza jeden smiesny platok, v ktorom je mozne najst recept na "ceske susi", po tom, co som si tu precital recept na kosicke kung pao, si myslim, ze sme sa tiez ocitli v "krajine kulinarskych zazrakov", je to smutne
drzim palce slovenskym majstrom sveta vo vareni a tebe vela odvahy v boji s nekonecnou blbostou
svojim receptom si postavil latku velmi vysoko, udrz si ju...
varecha.pravda.sk/diskusie/korenie-siedmych-voni-alebo-pi...
Rozdiel je evidenty co je fakticky v kazdom takom "svojskom originaly" a preto som aj ja casto nepochopena - co mi vsak nevadi. na zaciatku som mala ovela viacej kritiky za komentare ako teraz, takze asi si zvykame obojstranne. ved viaceri si to uvedomia pri buducich cestach po svete, ze je dobre vediet nieco aj o tom "original". Dobra praca @2010- inspiracia zarucena aj pre tych skusenejsich. Dakujem.
Hned zavolam domov , mama sa sa potesi.