Makloubeh - Makluba (fotorecept)
Autor receptu: 2010
Bezne nereagujem na recepty druhych, ale je tu nedavno pridany "recept" na toto tradicne arabske jedlo povodom z Palestiny. Ked som upozornil varechacku pustu ze to co pridala nie je Makluba ale jej quazi domaca verzia , ktora je tiez dobra ale nema absolutne nic spolocne s tradicnym receptom ,tak sa na mna vyvalila ,ze co tu sabotujem a moje komentare vymazala.Moja verzia je tiez domaca , zil som v Kuwaite a bolo to caste spolocne jedlo do stredu stola .
4-6 porcie |
20 minut minút príprava |
60 + 30 minút tepelná úprava |
Postup
- Hovadzie maso odblanime a nakrajame na kocky a stedro posypeme arabskou zmesou korenin "bokharat "( zmes 7 chuti ) a dame oprazit na olivovy olej.
Prelozime do hrnca a zalejeme vodou a dame varit do makka.
Maso vybrerieme a odlozime na stranu a vyvar pouzijeme na zaliatie ryze.
- Nakrajany baklazam dame na pol hodinu do osolenej vody, vyberieme , osusime a oprazime na oleji , ja som griloval aby boli menej masne.
- Vnutro hrnca vytrieme olejom ale este mi bolo povedane ze dat na dno na hrubo nakrajane paradajky ze sa mi to "neprilepi".Tak som dal.
- Poukladame vrstvu predvareneho hovadzieho , inac tradicne sa pouziva jahnacina.
- Polozime vrstvu opecenych baklazanov.
- Na oleji oprazenu cibulu a cesnak ( mi mame radi viac cesnaku aj moj poradca...)tak sme dali 4 struciky.
- Ryzu poriadne preplachneme viac krat vo vode az ide cista.
Rovnomerne rozlozime do hrnca zarovname a zatlacime.
- Stedro posypeme , kurkumou, struhanym muskatovym orieskom , mletym korenin, novym korenim a rimskou rascou a pridame celu skoricu.
- Vsetko zalejeme vyvarom z masa a ochutime solou podla potreby.
Zvysime plamen az sa nam to nezacne varit , potom znizime na minimum a dusime zakryte cca 30minut .
- Po cca. 30 minutach skontrolujme ci ryza je makka a stava vsiaknuta.
- Teraz pride najtazsi krok ...nachystame si plochu misu - tacku co je vacsia ako hrniec.
Hrncom zatrepeme aby sa nam vsetko uvolnino. Zobereme si tepelne rukavice prilozime na vrch plochu tacku a razne preklopime... a pomaly vytiahneme hrniec hore.
Vrch ozdobime cerstvym koriandrom a cerstvo oprazenymi piniovymi orieskami a mandlami.
Dame do stredu stola a servirujeme so salatom , paradajkami a jogurtom.
- V ziadnom pripade netvrdim ze toto je ta jedina ,spravna ,originalna verzia receptu ale snazili sme sa zachovat podstatu- integritu tohto tradicneho jedla, a s pomocou Googlu a kamaratov v Kuwaite sa nam to dufam podarilo.
Dobru chut.
PS: ked sa vam to dobre nepreklopi ... nevadi je to aj tak vyborne.