Makloubeh - Makluba (fotorecept)

Autor receptu: 2010

Bezne nereagujem na recepty druhych, ale je tu nedavno pridany "recept" na toto tradicne arabske jedlo povodom z Palestiny. Ked som upozornil varechacku pustu ze to co pridala nie je Makluba ale jej quazi domaca verzia , ktora je tiez dobra ale nema absolutne nic spolocne s tradicnym receptom ,tak sa na mna vyvalila ,ze co tu sabotujem a moje komentare vymazala.Moja verzia je tiez domaca , zil som v Kuwaite a bolo to caste spolocne jedlo do stredu stola .

4-6
porcie
20 minut minút
príprava
60 + 30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hovadzie maso odblanime a nakrajame na kocky a stedro posypeme arabskou zmesou korenin "bokharat "( zmes 7 chuti ) a dame oprazit na olivovy olej. Prelozime do hrnca a zalejeme vodou a dame varit do makka. Maso vybrerieme a odlozime na stranu a vyvar pouzijeme na zaliatie ryze.
  2. Nakrajany baklazam dame na pol hodinu do osolenej vody, vyberieme , osusime a oprazime na oleji , ja som griloval aby boli menej masne.
  3. Vnutro hrnca vytrieme olejom ale este mi bolo povedane ze dat na dno na hrubo nakrajane paradajky ze sa mi to "neprilepi".Tak som dal.
  4. Poukladame vrstvu predvareneho hovadzieho , inac tradicne sa pouziva jahnacina.
  5. Polozime vrstvu opecenych baklazanov.
  6. Na oleji oprazenu cibulu a cesnak ( mi mame radi viac cesnaku aj moj poradca...)tak sme dali 4 struciky.
  7. Ryzu poriadne preplachneme viac krat vo vode az ide cista. Rovnomerne rozlozime do hrnca zarovname a zatlacime.
  8. Stedro posypeme , kurkumou, struhanym muskatovym orieskom , mletym korenin, novym korenim a rimskou rascou a pridame celu skoricu.
  9. Vsetko zalejeme vyvarom z masa a ochutime solou podla potreby. Zvysime plamen az sa nam to nezacne varit , potom znizime na minimum a dusime zakryte cca 30minut .
  10. Po cca. 30 minutach skontrolujme ci ryza je makka a stava vsiaknuta.
  11. Teraz pride najtazsi krok ...nachystame si plochu misu - tacku co je vacsia ako hrniec. Hrncom zatrepeme aby sa nam vsetko uvolnino. Zobereme si tepelne rukavice prilozime na vrch plochu tacku a razne preklopime... a pomaly vytiahneme hrniec hore. Vrch ozdobime cerstvym koriandrom a cerstvo oprazenymi piniovymi orieskami a mandlami. Dame do stredu stola a servirujeme so salatom , paradajkami a jogurtom.
  12. V ziadnom pripade netvrdim ze toto je ta jedina ,spravna ,originalna verzia receptu ale snazili sme sa zachovat podstatu- integritu tohto tradicneho jedla, a s pomocou Googlu a kamaratov v Kuwaite sa nam to dufam podarilo. Dobru chut. PS: ked sa vam to dobre nepreklopi ... nevadi je to aj tak vyborne.