Letný paradajkový šalát s mušličkami a vyprážaným karfiolom fotorecept
Foto: sracz
Leto už balí „kufre“, no svoju kúzelnú vôňu nám láskavo ponecháva aj vo forme svojich plodov v záhradkách, na políčkach, prinajhoršom v „regáloch“, aj Zobraziť celý popisLeto už balí „kufre“, no svoju kúzelnú vôňu nám láskavo ponecháva aj vo forme svojich plodov v záhradkách, na políčkach, prinajhoršom v „regáloch“, aj na pultoch trhov a jarmokov. Moja milovaná vnučka Lillinka, ktorá ma s bratom „bľižňakom“ Samkom a s mamkou Angelikou navštívila, si v poslednom čase obľúbila rôzne šaláty. Ja som jej pripravil tento, s rosmarino, talianskou cestovinou v tvare malých mušličiek. Pre nás ostatných, nech to aspoň trošku zavonia mäsom, som vypražil karfiolové ružičky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
454 g (Rosmarino Riscossa) |
|
1- 1,2 kg tvrdšie šťavnaté |
|
250-333 ml pokrájaná |
|
podľa chuti |
|
3-4 strúčiky |
|
3-4 PL (Parmigiano Reggiano) |
|
2 PL |
|
|
|
Príloha: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Začal som ružičkami karfiolu, ktoré som obvaril, scedil a nechal vychladnúť; balíček cestovín som vyvaril v osolenej vode (al dente), prepláchol v studenej vode a po scedení a odkvapkaní ich vložil do pomocnej misy.
-
2
Paradajky som pokrájal asi na 5-7 mm kocky...
-
3
...a priložil ich k cestovine; okorenil soľou a čerstvo mletým čiernym korením, pridal pokrájanú bazaličku voňavú, pokropil ~ 2 PL olivového oleja (bude sa konzumovať bez následnej tepelnej úpravy, preto extra panenský); mám ešte ½ fľaše španielského „Arbekia“, podľa gurmánov vraj najlepšieho na svete, v kombinácii s rôznymi bylinkami, posypal ~ 2 PL strúhaného parmezánu, pretlačeným cesnakom.
-
4
Zostavu som dôkladne, ale jemne, premiešal, posypal PL strúhaného parmezánu a uložil na chvíľku, kým pripravím karfiol, do chladničky.
-
5
Karfiol som obalil v trojobale (hladkú múku som vymenil za mletý parmesan)
-
6
a na trojkombinácii bravčová masť, slnečnicový olej a orech masla, ich vypražil.
-
7
Rozložil na taniere s cestovinovým šalátom, polial tatarskou omáčkou vlastnoručnej výroby a … teraz už dobrú chuť!
-
8
Rád sa Vám pochválim aj týmto obrázkom; dva týždne som si užil moje vnúčence a dcérku; tentoraz mi šikovne pomáhala vnučka Lilli_nka. 25. júla v Des Moines oslávili 16. narodeniny.
Diskusia k receptu